26.09.2018 00.00 Agenda publică, cu Stela Cădar invitaţi: Iuliu Ilyes, Adelin Ghiarfaş. Titlul emisiunii: Scandal în PNL.De ce a demisionat Bolojan?(reluare) 01.25 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Marius Gânţă. Titlul emisiuni: Marius Gânţă – raport la 8760 de zile. 02.30 Ne cheamă natura 03.30 Cultură, Fior de Zatmar 04.45 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu. 05.40 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Dan Şuta. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Audienţe în direct, cu Eva Laczko , invitat: Kallos Zolan, Szejke Otttilia. Titlul emisiunii: Cum va fi noul an şcolar pentru secţiile maghiare? (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 09.15 Viaţa la Ţară 10.20 Religie, cu Mihaela Ghiţă, invitat: Laurenţiu Costin. Titlul emisiunii: ”Pescuirea minunată” – găsirea sensului vieţii. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar invitaţi: Iuliu Ilyes, Adelin Ghiarfaş. Titlul emisiunii: Scandal în PNL.De ce a demisionat Bolojan?(reluare) 13.00 Ştiri 13.25 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Lorincz Tiberiu.Titlul emisiuni: Căile ferate înguste din jurul Sătmarului. 14.20 Teleshopping 14.40 Cultură, Digania – O tradiţie reînviată 16.10 Panoramic sportiv, cu Constantin Demian, invitat: Dorel Ziman. Titlul emisiunii: Un nou început de an şcolar la liceul cu program sportiv Satu Mare. 17.30 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Marius Gânţă. Titlul emisiuni: Marius Gânţă – raport la 8760 de zile. 18.30 Audienţe în direct 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Ştiri 22.00 Audienţe în direct 23.00 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Dan Şuta.

Numele premierului

Scris de Dumitru Păcuraru, 24 iunie 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

    Ca şi în urmă cu o jumătate de an, un mister de nepătruns se aşterne peste numele celui ce va fi propus pentru funcţia de premier. Anul trecut secretizarea a fost motivată de dorinţa de a-l proteja pe cel ce urma să fie desemnat prim ministru. Dezvăluindu-i prea devreme identitatea exista riscul de a fi luat în tărbacă de presă şi de instituţiile de forţă. Situaţia se repetă. Liviu Dragnea, deşi s-a ars o dată cu propunerea, nici de data aceasta nu anunţă din timp lista propunerilor.

    Se spunea că vor fi cinci-şase candidaţi. Se vehiculează doar două nume: Florin Georgescu şi Mihai Fifor. Primul este un politician cu vechi state de plată. Economist de prestigiu, fost ministru în guvernul Văcăroiu, vicepreşedinte al BNR, Florin Georgescu reprezintă o anumită direcţie a PSD, una ce vine din trecutul nu tocmai onorabil al acestui partid.

Dar omul este dincolo de orice bănuieli. Lucru rar printre politicieni, nu a fost implicat în scandaluri şi nu a fost acuzat de corupţie. Problema este dacă va fi dispus să pună în practică un program atât de ambiţios, cu multe elemente electorale, destul de populist pentru a fi pe placul unui economist mai degrabă adeptul măsurilor prudenţiale decât al unor experimente pe spinarea economiei.

    A doua propunere este Mihai Fifor. De formaţie umanistă, fost director al unor instituţii de cultură din Craiova, în urmă cu câţiva ani nu a fost validat pentru funcţia de ministru al Transporturilor. Este preocupat de “cultura organizaţională, de managementul conflictului organizaţional”, şi deopotrivă de cultura populară.

CV-ul său se potriveşte mai degrabă pentru ministerul Culturii, deşi a ocupat funcţii în Ministerul de Interne. Aplecarea unui umanist spre activităţile ce ţin de Ministerul de Interne ascunde, probabil, preocuparea lui faţă de ordine şi disciplină. Din punct de vedere politic profilul său corespunde programului PSD, mai puţin însă şi din punct de vedere profesional.

    PNL este îndreptăţit să încerce formarea unei majorităţi. Partidul nu este în cea mai bună situaţie. Procentul obţinut la alegerile parlamentare nu-l califică pentru guvernare. Totuşi, în ciuda numărului mic de parlamentari, în PNL au rămas oameni cu greutate. Sunt politicieni experimentaţi care au făcut parte din PDL care pot ocupa funcţii importante. La fel şi din rândul fostului PNL sunt politicieni care pot conduce orice minister.

Poate că preşedintele Iohannis are o rezervă faţă de noul lider ales săptămâna trecută. Ludovic Orban nu a fost unul dintre apropiaţii lui Klaus Iohannis. Acesta poate fi şi unul dintre motivele majore pentru care preşedintele s-ar putea să încline spre un guvern PSD-ALDE. De data aceasta Liviu Dragnea nu va mai face aceeaşi greşeală de a trimite la Cotroceni o propunere înainte de a se consulta cu preşedintele.

    Numele premierului este foarte important. Oricât de autoritar ar fi Liviu Dragnea, primul ministru va avea în continuare o poziţie de lider. Un candidat la şefia guvernului ca Mihai Fifor se constituie imediat într-un posibil contracandidat al lui Dragnea la cârma partidului. Poate că nici preşedintele Iohannis nu va mai agrea un tânăr fără experienţă administrativă, dar cu o ambiţie politică la fel de evidentă ca în cazul lui Sorin Grindeanu.

O variantă ar putea fi Sevil Shaiddeh. Dar odată ce preşedintele a refuzat propunerea este greu de crezut că îşi va revizui opţiunea.

    Presupunând că preşedintele acceptă continuarea guvernării PSD-ALDE, cel mai important pas nu sunt consultările de luni, ci discuţiile directe dintre preşedinte şi liderii partidelor. Liviu Dragnea, la fel ca Tăriceanu, par deja dispuşi să ajungă la pace cu Klaus Iohannis. Nu se mai găsesc în situaţia de a se da mari, bazându-se pe rezultatele de la alegerile de anul trecut. Imaginea lor este destul de şifonată pentru a le fi ciuntit puţin din aroganţă.

Abonează-te acum Online!