00.00 Audienţe în direct, cu Laczko Eva, invitat: Tiberiu Markos. Titlul emisiunii: Trăim cea de a IV-a revoluţie industrială? (reluare) 01.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Claudiu Ţinca, Emil Şuhani, Ştefan Ressler. Titlul emisiunii: Scandal în parlamentul României (reluare) 02.30 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Sergiu Ioan. Titlul emisiuni: Sergiu Ioan – rapor la 7060 de zile . 03.20 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu. 04.00 Viaţa la ţară, cu Vasile Nechita,invitaţi: Hajnalka şi Paul Kallai. Titlul emisiunii: Legumicultorii sunt sufocaţi de concurenţa importurilor. 04.30 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Călin Durla. 05.40 Natura ne cheamă, cu Ioana Zaharia. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea: Simona Niste. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Barta Zaltan. 08.00 Audienţe în direct, cu Laczko Eva, invitat: Tiberiu Markos. Titlul emisiunii: Trăim cea de a IV-a revoluţie industrială? (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea: Simona Niste. 09.30 Sănătate,cu Mihaela Ghiţă, invitat: Pop Maria. Titlul emisiuni:Uleiurile esenţiale – cum le întrebuinţăm. 10.30 Religie, cu Laczko Eva, invitat: Pallai Bela.Titlul emisiunii: Gorogkatolikus elet (Viaţa greco-catolică). 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Claudiu Ţinca, Emil Şuhani, Ştefan Ressler. Titlul emisiunii: Scandal în parlamentul României (reluare) 13.00 Ştiri 13.30 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc, invitat: Elisabeta Bekessy. Titlul emisiunii: Angajaţi ai Protecţiei Mediului Satu Mare, în excursie de studiu în sudul ţării. 14.10 Teleshopping 14.30 Cultură, cu Vera Pop,invitat:Vari Vasile. Titlul emisiuni: O familie de artişti. 15.00 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Sergiu Ioan. Titlul emisiuni: Sergiu Ioan – rapor la 7060 de zile . 16.00 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu, invitat: Ghiţă Blidar. 16.50 Panoramic sportiv, cu Blejan Ionuţ, invitaţi: Sebastian Coţ, Marian Halas. Titlul emisiunii: Satu Mare găzduieşte în premieră campionatul naţional de judo U13. 17.30 Cultură, Concurs Samus Guit Art – Poesis,ediţia VIII 18.30 Audienţe în direct 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Talk Show, cu Carol Erdos 22.30 Sănătate, frumuseţe, stil, cu Ioana Vladimirescu. 23.30 Ştiri

Numele premierului

Scris de Dumitru Păcuraru, 24 iunie 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

    Ca şi în urmă cu o jumătate de an, un mister de nepătruns se aşterne peste numele celui ce va fi propus pentru funcţia de premier. Anul trecut secretizarea a fost motivată de dorinţa de a-l proteja pe cel ce urma să fie desemnat prim ministru. Dezvăluindu-i prea devreme identitatea exista riscul de a fi luat în tărbacă de presă şi de instituţiile de forţă. Situaţia se repetă. Liviu Dragnea, deşi s-a ars o dată cu propunerea, nici de data aceasta nu anunţă din timp lista propunerilor.

    Se spunea că vor fi cinci-şase candidaţi. Se vehiculează doar două nume: Florin Georgescu şi Mihai Fifor. Primul este un politician cu vechi state de plată. Economist de prestigiu, fost ministru în guvernul Văcăroiu, vicepreşedinte al BNR, Florin Georgescu reprezintă o anumită direcţie a PSD, una ce vine din trecutul nu tocmai onorabil al acestui partid.

Dar omul este dincolo de orice bănuieli. Lucru rar printre politicieni, nu a fost implicat în scandaluri şi nu a fost acuzat de corupţie. Problema este dacă va fi dispus să pună în practică un program atât de ambiţios, cu multe elemente electorale, destul de populist pentru a fi pe placul unui economist mai degrabă adeptul măsurilor prudenţiale decât al unor experimente pe spinarea economiei.

    A doua propunere este Mihai Fifor. De formaţie umanistă, fost director al unor instituţii de cultură din Craiova, în urmă cu câţiva ani nu a fost validat pentru funcţia de ministru al Transporturilor. Este preocupat de “cultura organizaţională, de managementul conflictului organizaţional”, şi deopotrivă de cultura populară.

CV-ul său se potriveşte mai degrabă pentru ministerul Culturii, deşi a ocupat funcţii în Ministerul de Interne. Aplecarea unui umanist spre activităţile ce ţin de Ministerul de Interne ascunde, probabil, preocuparea lui faţă de ordine şi disciplină. Din punct de vedere politic profilul său corespunde programului PSD, mai puţin însă şi din punct de vedere profesional.

    PNL este îndreptăţit să încerce formarea unei majorităţi. Partidul nu este în cea mai bună situaţie. Procentul obţinut la alegerile parlamentare nu-l califică pentru guvernare. Totuşi, în ciuda numărului mic de parlamentari, în PNL au rămas oameni cu greutate. Sunt politicieni experimentaţi care au făcut parte din PDL care pot ocupa funcţii importante. La fel şi din rândul fostului PNL sunt politicieni care pot conduce orice minister.

Poate că preşedintele Iohannis are o rezervă faţă de noul lider ales săptămâna trecută. Ludovic Orban nu a fost unul dintre apropiaţii lui Klaus Iohannis. Acesta poate fi şi unul dintre motivele majore pentru care preşedintele s-ar putea să încline spre un guvern PSD-ALDE. De data aceasta Liviu Dragnea nu va mai face aceeaşi greşeală de a trimite la Cotroceni o propunere înainte de a se consulta cu preşedintele.

    Numele premierului este foarte important. Oricât de autoritar ar fi Liviu Dragnea, primul ministru va avea în continuare o poziţie de lider. Un candidat la şefia guvernului ca Mihai Fifor se constituie imediat într-un posibil contracandidat al lui Dragnea la cârma partidului. Poate că nici preşedintele Iohannis nu va mai agrea un tânăr fără experienţă administrativă, dar cu o ambiţie politică la fel de evidentă ca în cazul lui Sorin Grindeanu.

O variantă ar putea fi Sevil Shaiddeh. Dar odată ce preşedintele a refuzat propunerea este greu de crezut că îşi va revizui opţiunea.

    Presupunând că preşedintele acceptă continuarea guvernării PSD-ALDE, cel mai important pas nu sunt consultările de luni, ci discuţiile directe dintre preşedinte şi liderii partidelor. Liviu Dragnea, la fel ca Tăriceanu, par deja dispuşi să ajungă la pace cu Klaus Iohannis. Nu se mai găsesc în situaţia de a se da mari, bazându-se pe rezultatele de la alegerile de anul trecut. Imaginea lor este destul de şifonată pentru a le fi ciuntit puţin din aroganţă.

Abonează-te acum Online!