Program ITV: 00.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitaţi Eva Laczko, Mihai Toth, Csaba Laposi, titlul emisiunii: Concert memorial Elvis Presley la Satu Mare (reluare) 01.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Aurelia Fedorca, Romeo Nicoară, Mircea Dobra, titlul emisiunii: Ce se alege din programul de guvernare PSD? (reluare) 02.33 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, titlul emisiunii: Iepurii mai profitabili decât vacile? 03.35 Street music festival 04.25 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc, invitat Elisabeta Bekessy, titlul emisiunii: Concursul Viaţă pentru mediu la final 04.56 Performanţe fără recompense 05.25 Fior di Szatmar 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Simona Nistea 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul Arnold Anzik 08.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitaţi Eva Laczko, Mihai Toth, Csaba Laposi, titlul emisiunii: Concert memorial Elvis Presley la Satu Mare (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Simona Nistea 09.43 Panoramic sportiv, cu Ionuţ Blăjean, invitaţi Vasile Fuşle, Attila Felcz, titlul emisiunii: Turneu internaţional de judo la veterani în 21 octombrie 10.26 Religie, cu Mihaela Ghiţă, invitat Florin Fodoruţ, titlul emisiunii: Cum învingem deznădejdea? 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Aurelia Fedorca, Romeo Nicoară, Mircea Dobra, titlul emisiunii: Ce se alege din programul de guvernare PSD? (reluare) 13.00 Ştiri 13.36 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat Georgeta Pop, titlul emisiunii: Noi soluţii pentru investigaţii paraclinice 14.09 Teleshopping 14.25 Sport, meci de fotbal FC Olimpia- ASU Poli Timişoara 16.05 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc, invitat Elisabeta Bekessy, titlul emisiunii: Promovarea transporturilor alternative nepoluante 16.37 Iată omul, cu Gabriel Ghişan, invitat Marinello Norbeto 17.35 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu, titlul emisiunii: Arthur Piricsi – raport la 1.940 de zile 18.40 Mesager educaţional, cu Vasile Nechita, invitat Csaba Csintalan, titlul emisiunii: Părăsirea timpurie a şcolii, cauze şi soluţii 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, titlul emisiunii: Florile între pasiune şi afacere 22.30 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu 23.30 Ştiri

Numele premierului

Scris de Dumitru Păcuraru, 24 iunie 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

    Ca şi în urmă cu o jumătate de an, un mister de nepătruns se aşterne peste numele celui ce va fi propus pentru funcţia de premier. Anul trecut secretizarea a fost motivată de dorinţa de a-l proteja pe cel ce urma să fie desemnat prim ministru. Dezvăluindu-i prea devreme identitatea exista riscul de a fi luat în tărbacă de presă şi de instituţiile de forţă. Situaţia se repetă. Liviu Dragnea, deşi s-a ars o dată cu propunerea, nici de data aceasta nu anunţă din timp lista propunerilor.

    Se spunea că vor fi cinci-şase candidaţi. Se vehiculează doar două nume: Florin Georgescu şi Mihai Fifor. Primul este un politician cu vechi state de plată. Economist de prestigiu, fost ministru în guvernul Văcăroiu, vicepreşedinte al BNR, Florin Georgescu reprezintă o anumită direcţie a PSD, una ce vine din trecutul nu tocmai onorabil al acestui partid.

Dar omul este dincolo de orice bănuieli. Lucru rar printre politicieni, nu a fost implicat în scandaluri şi nu a fost acuzat de corupţie. Problema este dacă va fi dispus să pună în practică un program atât de ambiţios, cu multe elemente electorale, destul de populist pentru a fi pe placul unui economist mai degrabă adeptul măsurilor prudenţiale decât al unor experimente pe spinarea economiei.

    A doua propunere este Mihai Fifor. De formaţie umanistă, fost director al unor instituţii de cultură din Craiova, în urmă cu câţiva ani nu a fost validat pentru funcţia de ministru al Transporturilor. Este preocupat de “cultura organizaţională, de managementul conflictului organizaţional”, şi deopotrivă de cultura populară.

CV-ul său se potriveşte mai degrabă pentru ministerul Culturii, deşi a ocupat funcţii în Ministerul de Interne. Aplecarea unui umanist spre activităţile ce ţin de Ministerul de Interne ascunde, probabil, preocuparea lui faţă de ordine şi disciplină. Din punct de vedere politic profilul său corespunde programului PSD, mai puţin însă şi din punct de vedere profesional.

    PNL este îndreptăţit să încerce formarea unei majorităţi. Partidul nu este în cea mai bună situaţie. Procentul obţinut la alegerile parlamentare nu-l califică pentru guvernare. Totuşi, în ciuda numărului mic de parlamentari, în PNL au rămas oameni cu greutate. Sunt politicieni experimentaţi care au făcut parte din PDL care pot ocupa funcţii importante. La fel şi din rândul fostului PNL sunt politicieni care pot conduce orice minister.

Poate că preşedintele Iohannis are o rezervă faţă de noul lider ales săptămâna trecută. Ludovic Orban nu a fost unul dintre apropiaţii lui Klaus Iohannis. Acesta poate fi şi unul dintre motivele majore pentru care preşedintele s-ar putea să încline spre un guvern PSD-ALDE. De data aceasta Liviu Dragnea nu va mai face aceeaşi greşeală de a trimite la Cotroceni o propunere înainte de a se consulta cu preşedintele.

    Numele premierului este foarte important. Oricât de autoritar ar fi Liviu Dragnea, primul ministru va avea în continuare o poziţie de lider. Un candidat la şefia guvernului ca Mihai Fifor se constituie imediat într-un posibil contracandidat al lui Dragnea la cârma partidului. Poate că nici preşedintele Iohannis nu va mai agrea un tânăr fără experienţă administrativă, dar cu o ambiţie politică la fel de evidentă ca în cazul lui Sorin Grindeanu.

O variantă ar putea fi Sevil Shaiddeh. Dar odată ce preşedintele a refuzat propunerea este greu de crezut că îşi va revizui opţiunea.

    Presupunând că preşedintele acceptă continuarea guvernării PSD-ALDE, cel mai important pas nu sunt consultările de luni, ci discuţiile directe dintre preşedinte şi liderii partidelor. Liviu Dragnea, la fel ca Tăriceanu, par deja dispuşi să ajungă la pace cu Klaus Iohannis. Nu se mai găsesc în situaţia de a se da mari, bazându-se pe rezultatele de la alegerile de anul trecut. Imaginea lor este destul de şifonată pentru a le fi ciuntit puţin din aroganţă.

Abonează-te acum Online!
Baby Trend