Image 1
Image 2

Numărul victimelor inundaţiilor a crescut la trei. Încă patru persoane sunt date dispărute

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Bilanţul inundaţiilor se agravează pe zi ce trece. Numărul celor care au fost înghiţiţi de viitură a ajuns la trei. Alte patru persoane sunt şi acum date dispărute, iar aproape 2.000 de oameni au fost nevoiţi să-şi părăsească locuinţele. 121 de localităţi din 12 judeţe au fost sub ape în ultimele zile. Cei mai loviţi sunt locuitorii din Olt, Caraş-Severin şi Gorj. 100 de case au fost complet distruse şi vor trebui reconstruite de la zero, iar în total peste 2.000 au fost inundate.

Cele două persoane date dispărute din localităţile Stoeneşti şi Stroeşti, în urma inundaţiilor, au fost găsite, din păcate decedate, a anunţat, joi seara, ministrul de Interne, vicepremierul Gabriel Oprea.

“În cursul zilei de astăzi, cele două persoane date dispărute din localităţile Stoeneşti şi Stroeşti au fost găsite, din păcate decedate”. a spus Oprea.

Bătrânul în vârstă de 71 de ani din localitatea vâlceană Stroeşti, dat dispărut marţi dimineaţă şi despre care se presupunea că a fost luat de o viitură, a fost găsit mort, joi dimineaţă, la şapte kilometri de localitate, a transmis anterior corespondentul Mediafax.

Autorităţile din Vâlcea au fost anunţate, marţi dimineaţă, despre dispariţia bătrânului şi au început căutările, deşi nimeni nu-l văzuse pe bărbat luat de ape.

O a doua persoană a fost dată dispărută de marţi după-amiază şi era căutată de autorităţi în judeţul Vâlcea. Este vorba despre un bărbat în vârstă de 40 de ani, din localitatea Stoeneşti, pe care localnicii l-au văzut în timp ce era luat de o viitură.

Alimente pentru populaţie şi carburanţi pentru intervenţii, scoase din Rezerva de Stat

Ajutoare constând în alimente şi alte bunuri pentru oamenii afectaţi de inundaţii şi carburanţi pentru intervenţii au fost scoase din Rezerva de Stat, la propunerea ministrului de Interne Gabriel Oprea, aprobată în şedinţa de Guvern de joi.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), la propunerea vicepremierului Gabriel Oprea, în şedinţa de Guvern de joi s-a aprobat scoaterea din Rezerva de Stat a mai multor produse de primă necesitate şi acordarea imediată ca ajutor umanitar de urgenţă pentru protecţia populaţiei afectate din judeţele Olt, Dolj şi Argeş.

Astfel, pentru judeţul Olt au fost scoase din Rezerva de Stat 3.000 kg conserve carne de porc, 2.000 kg conserve pateu de ficat, 8.208 litri de apă minerală, 2.000 de saltele şi 4.000 de cearşafuri, acestea urmând a fi distribuite oamenilor afectaţi de inundaţii prin grija instituţiei Prefectului Judeţului Olt.

Totodată, au fost scoase de la Rezervele de Stat patru tone de benzină şi şase tone de motorină pentru intervenţiile la situaţiile de urgenţă.

De asemenea, pentru judeţul Argeş s-au scos de la Rezervele de Stat 2.052 litri de apă minerală, iar pentru judeţul Dolj, cantitatea de 10 tone de motorină destinată susţinerii acţiunilor de intervenţie.

După inundaţii vine canicula

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) estimează că nu va mai emite până la 5 august avertizări de precipitaţii importante, dar probabil că va emite atenţionări de căldură, pentru temperaturi de 35 de grade Celsius, a declarat, joi, directorul instituţiei, Ion Sandu.

Sandu a precizat că vineri dimineaţă vor înceta avertizările de cod portocaliu şi galben pentru pentru precipitaţii, iar ANM nu va mai emite avertizări de precipitaţii, ci doar pentru căldură.

Meteorologii au emis anterior o nouă avertizare cod portocaliu pentru judeţele Caraş-Severin, Mehedinţi şi Dolj, valabilă de joi, ora 03.00, până vineri, la aceeaşi oră, alte cinci judeţe fiind atenţionate cu cod galben.

Potrivit avertizării cod portocaliu, emisă de Administraţia Naţională de Meteorologie, în noaptea de miercuri spre joi, în judeţul Caraş-Severin, iar pe parcursul zilei de joi şi în judeţele Mehedinţi şi Dolj, va ploua torenţial şi se vor cumula local cantităţi de apă de 40-50 de litri pe metru pătrat şi izolat peste 70 de litri pe metru pătrat.

De asemenea, judeţele Timiş, Hunedoara, Gorj, Vâlcea şi Olt vor fi, de joi, ora 03.00, până vineri, la ora 10.00, sub avertizare cod galben de ploi şi vijelii.

Cod galben de inundații în Maramureş
Hidrologii au emis, joi, o nouă avertizare Cod galben vizând creșteri rapide de debite și niveluri cu posibile depășiri ale cotelor de atenție pentru bazinele râurilor Vișeu, Iza, Someșul Mare, Suceava, Moldova.

Potrivit unui comunicat al Institutului Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA), avertizarea a fost valabilă până joi seară la ora 22,00.

“Ca urmare a precipitațiilor cu caracter torențial înregistrate în ultimele ore, estimate pe baza informațiilor radar și a precipitațiilor prognozate pentru următoarele ore se pot produce scurgeri importante pe versanți, torenți, pâraie cu posibile efecte de inundații locale și creșteri rapide de niveluri și debite cu posibile depășiri ale cotelor de atenție pe unele râuri mici din bazinele: Vișeu, Iza din județul Maramureș, bazinul superior al Someșului Mare — județul Bistrița Năsăud, bazinele superioare ale Sucevei și Moldovei — județul Suceava’, menționează INHGA.

Timiş: Peste patru sute de localnici din oraşul Gătaia (Timiş), evacuaţi în urma inundaţiilor

Peste patru sute de localnici din oraşul Gătaia, judeţul Timiş, au fost evacuaţi, până joi seară, din locuinţe, în urma inundaţiilor, în unele zone din Gătaia şi Şemlacul Mic nivelul apei atingând chiar şi un metru şi jumătate.

Potrivit unui comunicat transmis, joi, de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă ”Banat” din judeţul Timiş, oraşul Gătaia şi localitatea Şemlacu Mic sunt grav afectate de inundaţii, în unele zone apa venită de pe câmp în urma ploilor abundente, dar şi provenită din revărsarea Fizeşului, un afluent al râului Bârzava care trece prin Gătaia, depăşind un metru şi jumătate.

Conform sursei citate, până joi seară 465 de persoane au fost evacuate din 150 de locuinţe inundate, fiind transportate la Căminul Cultural şi la liceul din oraş. De asemenea, 150 de animale din curţile oamenilor au fost evacuate.

Totodată, o casă din Gătaia s-a prăbuşit, fiind complet distrusă de ape.

”Pe o suprafaţă de aproximativ patru kilometri, pompierii militari intervin cu motopompe pentru evacuarea apei. În paralel, pompierii şi jandarmii acţionează pentru protejarea cu saci de nisip a locuinţelor neafectate. Poliţiştii de frontieră asigură paza imobilelor evacuate, iar poliţiştii de la secţiile din zonă asigură ordinea publică. Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Gătaia acţionează cu 25 voluntari, un tractor cu remorcă pentru evacuarea cetăţenilor, o volă şi un buldoexcavator”, se arată în comunicat.

Localitatea Şemlacul Mic a fost evacuată, după ce nivelul apei a determinat izolarea completă a zonei şi prăbuşirea unei case. Nu au fost înregistrate victime, însă, în pofida pericolului, există persoane vârstnice care refuză să îşi părăsească locuinţele.

Şi comuna Jamu Mare, cu satele aparţinătoare Ferendia, Lăţunaşi şi Clopodia, este afectată de inundaţii, pompierii militari şi jandarmii acţionând pentru evacuarea apei din gospodării. În această zonă nu a fost necesară evacuarea populaţiei.

În localitatea Gherman, pârâul Semiţa a ieşit din albie, inundând 15 gospodării.

În judeţul Timiş, în zonele afectate de inundaţii acţionează 89 pompieri profesionişti cu 32 utilaje de intervenţie: autospeciale, bărci de salvare, motopompe şi electropompe, 45 jandarmi, 23 poliţişti de frontieră, patru echipaje de Poliţie Rutieră şi poliţişti din zonele afectate, sprijiniţi de către comitetele locale pentru situaţii de urgenţă ale localităţilor afectate.

În zonele afectate de inundaţii din Timiş a ajuns, joi după-amiază, şi ministrul Apărării, Mircea Duşă, care a survolat zona cu un elicopter al MAI.

Judeţul Timiş se află joi, sub cod roşu de inundaţii, potrivit unei avertizări emise de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor.

Codul roşu de inundaţii pe Gilort (Novaci), emis de autorităţi după producerea viiturii

Codul roşu de inundaţii pentru oraşul Novaci, din judeţul Gorj, a fost emis de către autorităţi după producerea viiturii pe râul Gilort, digul de protecţie fiind rupt, iar mai multe case şi gospodării din oraş fiind inundate, a declarat, joi, pentru Mediafax primarul Dumitru Leuştean.

Acesta a afirmat că avertizarea de cod roşu a fost primită la Primăria Novaci după ce apele rupseseră digul de protecţie şi inundaseră mai multe case şi gospodării, precum şi străzi din oraş, informaţia fiind confirmată şi de purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Gorj, Mihai Avramescu.

Purtătorul de cuvânt a declarat că era deja prezent, alături de colegii săi, în zona producerii viiturii pe Valea Gilortului, pentru limitarea efectelor acesteia, în momentul în care a aflat de la jurnalişti că fusese emis codul roşu de inundaţii.

“Avertizarea a fost emisă mai târziu, viitura era deja în desfăşurare când eu am fost întrebat de unii jurnalişti dacă ştiu că a fost instituit cod roşu de inundaţii. Eram la faţa locului, viitura trecuse de zona de nord a oraşului şi de-abia apoi a fost emisă avertizarea de cod roşu. Nu aş avea nişte repere orare pentru că în acele momente nu se mai uita nimeni la ceas ca să vadă cât e ora”, a afirmat Avramescu.

Acesta a mai menţionat că oraşul Novaci era însă sub cod portocaliu de inundaţii instituit de hidrologi cu o seară înainte de a se produce viitura.

Oraşul Novaci a fost lovit, marţi la prânz, de o viitură puternică de câţiva metri, care a rupt diguri şi maluri de protecţie, inundând străzi, gospodării şi case, astfel că autorităţile din zonă au luat decizia evacuării a oamenilor din peste 70 de gospodării.

Râul Gilort a depăşit cota de inundaţie şi a ieşit din matcă în urma precipitaţiilor abundente din ultimele trei zile, în zonă fiind instituită starea de alertă.

Hidrologii au emis o avertizare de cod roşu de inundaţii pe râurile Gilort, Lotru, cursul superior al Olteţului şi afluentul său Cerna, din judeţele Gorj şi Vâlcea, valabilă marţi, de la 14.15, până la 23.00.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with