20.03.2019 00.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Cornel Mureşan, Silviu Zetea. Titlul emisiunii: Jurnalişti pe locuri eligibile pe listele PNL şi PSD. (reluare) 01.30 Iată omul cu Gabriel Ghişan, invitat: Boby Tincu. 02.30 Cultură – Opera filozofică a lui Vasile Lucaciu, repusă în circulaţie dupa 130 de ani. 04.00 În Slujba Comunităţi cu Mihai Sălceanu, invitat: Daniela Bălu. Titlul emisiuni: Daniela Bălu – raport la 7575 de zile. 05.00 Cultură – Lansare de carte Nicolae Breban la Poesis. 05.45 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Vasile Fernea. Titlul emisiunii: Influenţa anturajului asupra criminalităţii la Satu Mare. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Audienţe în direct, cu Eva Laczko. Titlul emisiunii: Apreciere şi multă muncă. (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 09.30 Viaţa la Ţară, cu Ioan Aniţaş 10.30 Religie, cu Laczko Eva, invitat: Pallai Bela, Vadas Krisztian. Titlul emisiunii: Viaţa greco-catolică. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Cornel Mureşan, Silviu Zetea. Titlul emisiunii: Jurnalişti pe locuri eligibile pe listele PNL şi PSD. (reluare) 13.00 Ştiri 13.20 Panoramic sportiv, cu Ionu Blăjan, invitat: Zoltan Pataki. Titlul emisiunii: Despre forbalul judeţean cu vicepreşedintele AJF-ului sătmărean. 14.00 Teleshopping 14.25 Cultură – Lansare de carte Nicolae Breban la Poesis. 15.20 Iată omul cu Gabriel Ghişan, invitat: Boby Tincu. 16.20 Concert al Corurilor Bisericeşti Ortodoxe din Municipiul Satu Mare. 17.30 Zone Folclorice 18.30 Audienţe în direct 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Ştiri 22.00 Audienţe în direct 23.00 În Slujba Comunităţi cu Mihai Sălceanu, invitat: Daniela Bălu. Titlul emisiuni: Daniela Bălu – raport la 7575 de zile.

Numărul oamenilor care ajung la Adăpostul de noapte din Satu Mare scade de la an la an

Scris de Vera Pop, 11 ianuarie 2019 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »
În perioada verii adăpostul este ocupat în proporţie de 50%, numărul beneficiarilor crescând semnificativ iarna, când persoanele fără locuinţă vin benevol la adăpost sau sunt aduşi de Poliţia Locală Satu Mare

În perioada verii adăpostul este ocupat în proporţie de 50%, numărul beneficiarilor crescând semnificativ iarna, când persoanele fără locuinţă vin benevol la adăpost sau sunt aduşi de Poliţia Locală Satu Mare

 

Centrul Social de Urgenţă pentru Adulţi de pe strada Gladiolei, din cartierul 14 Mai, este singurul serviciu social adresat persoanelor fără adăpost din municipiul Satu Mare. Conform celor spuse de Adrian Bălaj, directorul Direcţiei  de Asistenţă Socială (DAS) Satu Mare, capacitatea Adăpostului de Noapte este 60 de locuri, dintre care 36 sunt destinate bărbaţilor şi 24 femeilor.

În perioada verii adăpostul este ocupat în proporţie de 50%, numărul beneficiarilor crescând semnificativ iarna, când persoanele fără locuinţă vin benevol la adăpost sau sunt aduşi de Poliţia Locală Satu Mare.

Potrivit unui comunicat primit de la Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Satu Mare, Poliţia Locală a demarat o acţiune pentru a-i pune la adăpost pe oamenii străzii. În ultima perioadă au fost depistate şi identificate mai multe persoane fără adăpost, care au fost conduse la Adăpostul de Noapte. Doar în noaptea de duminică spre luni trei persoane au fost culese de pe stradă şi duse la Adăpostul de Noapte. Au fost însă şi cazuri în care oameni ai străzii au refuzat propunerea poliţiştilor locali de a-i duce la adăpost. Adrian Bălaj spune că motivele care îi determină pe aceşti cetăţeni să refuze să fie găzduiţi de adăpost se datorează faptului că aceştia nu pot să respecte regulile de ordine interioară ale Centrului. Mulţi dintre cei care locuiesc pe străzi consumă băuturi alcoolice, iar instituţia nu permite accesul persoanelor aflate în stare de ebrietate şi nici consumul de alcool în incinta clădirii.

Beneficiari mai puţini decât în alţi ani

Faţă de alţi ani, numărul celor care solicită ajutor din partea adăpostului este mai mic. Dacă în anii trecuţi centrul avea chiar şi 100 de beneficiari, în prezent doar 50 de persoane sunt adăpostite aici.

Acţivităţi desfăşurate în cadrul Centrului

La adăpostul de noapte persoanele au parte de servicii de igienă, iau cina, desfăşoară activităţi recreative după care, la ora 22:00, se dă stingerea. Dimineaţa debutează cu servirea micului dejun, după care cei aflaţi în centru pot opta pentru a rămâne sau pentru a petrece restul zilei în afara adăpostului. În timpul zilei, aici se desfăşoară o serie de activităţi precum confecţionarea unor obiecte decorative, studiu în cadrul bibliotecii adăpostului, igienizarea încăperilor din centru şi a curţii acestuia, dar şi vizionarea transmisiunilor TV.

Directorul DAS face apel la cetăţenii municipiului Satu Mare care cunosc oameni ai străzii ce au nevoie de un loc cald în această perioadă să îi îndrume spre Adăpostul de Noapte.

Abonează-te acum Online!
  1. Eu a spus: 12 ianuarie 2019, ora 15:15

    Eu nu m as putea duce acolo ? Muncesc de 33 de ani si ma scoate microcentrala pe condens din casa ,ma gazeaza mai rau ca pe cei de la 10 august!
    Si OPC ul lasa sa intre in Tara tot felul de produse toxice asupra sanatatii.
    Oare ce rost mai are existenta lot?

Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.