00.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Mariana Săllăgean, Beniamin Urs, Horia Adrian Ungur. Titlul emisiunii: Ce decizii au luat liderii coaliţiei PSD-ALDE? (reluare) 01.30 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Bogdan Georgescu. Titlul emisiunii: Scriitorii de expresie maghiară din Carei sunt mai cunoscuţi în Ungaria. 02.25 Ne Cheamă Natura 03.25 Portret de artist 04.15 Concert Samus Quit Art - la Poesis 05.20 În Slujba Comunităţi cu Mihai Sălceanu, invitat: Sînziana Cristea. Titlul emisiuni: Sînziana Cristea 4420 raport la de zile. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Audienţe în direct, cu Mihai Sălceanu, invitat: Viorel Verzeş. Titlul emisiuni: Cât de sigur e sistemul de pensii de stat?(reluare) 09.00 La Psiholog 09.30 Viaţa la Ţară cu Ioan Aniţaş. Titlul emisiunii: Ziua pomiculturii sărbătorită la Săuca. 10.30 Religie cu Eva Laczko, invitaţi: Pallai Bela, Roman Janos. Titlul emisiunii: Retrospectiva vizitei papale. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Mariana Săllăgean, Beniamin Urs, Horia Adrian Ungur. Titlul emisiunii: Ce decizii au luat liderii coaliţiei PSD-ALDE? (reluare) 13.00 Ştiri 13.30 Educaţie Ecologică cu Cristina Bursuc, invitat: Elisabeta Bekessy. Titlul emisiunii: Acţiuni cu tânăra generaţie în scop ecologic. 14.10 Teleshopping 14.30 Zone Folclorice cu Ioana Vladimirescu, invitat: Georgiana Marina. 15.40 Prieteni necuvântători cu Alina Blejan, invitat: Zoltan Szabo, dresor de câini. 16.30 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Bogdan Georgescu. Titlul emisiunii: Scriitorii de expresie maghiară din Carei sunt mai cunoscuţi în Ungaria. 17.20 Panoramic sportiv, cu Ionuţ Blăjean, invitat: Gheorghe Sabău. Titlul emisiunii: Box în weekend: Cupa Voinţa – memorial Timofie Pogăciaş şi Liviu Gheţe. 18.00 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă. 18.30 Audienţe în direct, cu Eva Laczko (direct) 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar (direct) 21.30 Ştiri 22.00 Audienţe în direct, cu Eva Laczko (reluare) 23.30 În Slujba Comunităţi cu Mihai Sălceanu, invitat: Sînziana Cristea. Titlul emisiuni: Sînziana Cristea 4420 raport la de zile. 25.06.2019

Numărul oamenilor care ajung la Adăpostul de noapte din Satu Mare scade de la an la an

Scris de Vera Pop, 11 ianuarie 2019 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »
În perioada verii adăpostul este ocupat în proporţie de 50%, numărul beneficiarilor crescând semnificativ iarna, când persoanele fără locuinţă vin benevol la adăpost sau sunt aduşi de Poliţia Locală Satu Mare

În perioada verii adăpostul este ocupat în proporţie de 50%, numărul beneficiarilor crescând semnificativ iarna, când persoanele fără locuinţă vin benevol la adăpost sau sunt aduşi de Poliţia Locală Satu Mare

 

Centrul Social de Urgenţă pentru Adulţi de pe strada Gladiolei, din cartierul 14 Mai, este singurul serviciu social adresat persoanelor fără adăpost din municipiul Satu Mare. Conform celor spuse de Adrian Bălaj, directorul Direcţiei  de Asistenţă Socială (DAS) Satu Mare, capacitatea Adăpostului de Noapte este 60 de locuri, dintre care 36 sunt destinate bărbaţilor şi 24 femeilor.

În perioada verii adăpostul este ocupat în proporţie de 50%, numărul beneficiarilor crescând semnificativ iarna, când persoanele fără locuinţă vin benevol la adăpost sau sunt aduşi de Poliţia Locală Satu Mare.

Potrivit unui comunicat primit de la Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Satu Mare, Poliţia Locală a demarat o acţiune pentru a-i pune la adăpost pe oamenii străzii. În ultima perioadă au fost depistate şi identificate mai multe persoane fără adăpost, care au fost conduse la Adăpostul de Noapte. Doar în noaptea de duminică spre luni trei persoane au fost culese de pe stradă şi duse la Adăpostul de Noapte. Au fost însă şi cazuri în care oameni ai străzii au refuzat propunerea poliţiştilor locali de a-i duce la adăpost. Adrian Bălaj spune că motivele care îi determină pe aceşti cetăţeni să refuze să fie găzduiţi de adăpost se datorează faptului că aceştia nu pot să respecte regulile de ordine interioară ale Centrului. Mulţi dintre cei care locuiesc pe străzi consumă băuturi alcoolice, iar instituţia nu permite accesul persoanelor aflate în stare de ebrietate şi nici consumul de alcool în incinta clădirii.

Beneficiari mai puţini decât în alţi ani

Faţă de alţi ani, numărul celor care solicită ajutor din partea adăpostului este mai mic. Dacă în anii trecuţi centrul avea chiar şi 100 de beneficiari, în prezent doar 50 de persoane sunt adăpostite aici.

Acţivităţi desfăşurate în cadrul Centrului

La adăpostul de noapte persoanele au parte de servicii de igienă, iau cina, desfăşoară activităţi recreative după care, la ora 22:00, se dă stingerea. Dimineaţa debutează cu servirea micului dejun, după care cei aflaţi în centru pot opta pentru a rămâne sau pentru a petrece restul zilei în afara adăpostului. În timpul zilei, aici se desfăşoară o serie de activităţi precum confecţionarea unor obiecte decorative, studiu în cadrul bibliotecii adăpostului, igienizarea încăperilor din centru şi a curţii acestuia, dar şi vizionarea transmisiunilor TV.

Directorul DAS face apel la cetăţenii municipiului Satu Mare care cunosc oameni ai străzii ce au nevoie de un loc cald în această perioadă să îi îndrume spre Adăpostul de Noapte.

Abonează-te acum Online!
  1. Eu a spus: 12 ianuarie 2019, ora 15:15

    Eu nu m as putea duce acolo ? Muncesc de 33 de ani si ma scoate microcentrala pe condens din casa ,ma gazeaza mai rau ca pe cei de la 10 august!
    Si OPC ul lasa sa intre in Tara tot felul de produse toxice asupra sanatatii.
    Oare ce rost mai are existenta lot?

Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.