Image 1
Image 2

Numărul farmaciilor din judeţ este dublu faţă de cât prevede Legea farmaciei

Farmacie din Satu Mare
Numărul farmaciilor din judeţ este dublu faţă de cât prevede Legea farmaciei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

farmaciiÎn ultimii ani, în zonele urbane ale judeţului, numărul farmaciilor s-a dublat în raport cu cel al populaţiei. Cele mai multe dintre farmacii îşi concentrează activitatea în perimetrul unităţilor sanitare cu paturi. Ca de exemplu, la Spitalul Vechi, pe o singură stradă la o distanţă de nici 50 de metri funcţionează două farmacii, iar peste drum de parc, încă o farmacie.  Aceeaşi situaţie este prezentă şi la Spitalul Judeţean I ( Spitalul Nou) sau în plin centrul oraşului,unde aproape că nu există o stradă fără farmacie, sau chiar mai multe. Cât de mult este respectat raportul înfiinţării farmaciilor la populaţia existentă sau cel al principiului concurenţei loiale, sunt două aspecte care au ajuns şi în atenţia Colegiului Farmaciştilor din Satu Mare. Desigur, situaţia din Satu Mare nu este singulară,  o practică asemănătoare fiind sesizată şi în alte centre urbane din ţară.

Din informaţiile Colegiului Farmaciştilor Satu Mare care la rândul său exemplifică în baza ultimelor date statistice ale Direcţiei Judeţene de Statistică, în mediul urban funcţionează o farmacie la 1869 de locuitori, iar în mediul rural, o farmacie la 2531 de locuitori. Sunt multe, sunt puţine sau suficiente.  Legea farmaciei, nr 266/2008, art.12 arată că “Înfiinţarea unei farmacii comunitare în mediul urban se face în funcţie de numărul de locuitori, în oraşele reşedinţă de judeţ, o farmacie  la 3500 de locuitori, în celelalte oraşe, o farmacie la 4.000 de locuitori”. Prin urmare , numărul farmaciilor existente este suficient raportat la populaţie, ba chiar mai mult.

Aceleaşi date arată că în judeţul Satu Mare, în mediul urban, funcţionează o farmacie la  1869 de locuitori, iar în mediul rural, o farmacie la 2531 de locuitori. ~n Satu Mare , de pilăd, funcţionează 58 de farmacii, cu un raport de o farmacie la 1765 de locuitori. ~nsă în top conduce muncipiul Carei cu 13 farmacii funcţionale, adică o farmacie la 1624 de locuitori.”Nu se poate spune că există localităţi cu o acoperire mai bună sau nu, deoarece în ultimul timp, chiar şi în mediul rural, s-au înfiinţat câte două sau chiar trei farmacii. În decursul acestui an s-au înfiinţat 9 farmacii, toate în mediul rural” a precizat preşedintal Colegiului Farmaciştilor Satu Mare, farm. sp. Anca Maurer.
În schimb serviciul de permanenţă este asigurat în municipiul Satu Mare de o singură farmacie, acelaşi lucru şi în municipiul Carei. În Satu Mare, dacă te trezeşti cu o durere de măsea în mijlocul nopţii  şi stai tocmai la capătul oraşului eşti nevoit să străbaţi tot oraşul pentru a putea ajunge la farmacia non -stop. De-a lungul anilor au mai existat câteva încercări din partea unor farmacii şi de a-şi permanentiza activitatea, însă fără succes pentru prea mult timp, astfel că au renunţat la programul non stop. Principalele motive au fost legate de asigurarea de personal, dar şi fluxul de pacienţi.

 

Puteti citi continuarea in editia tiparita disponibila la chioscurile de ziare sau in editia electronica (abonament pdf)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with