Image 1
Image 2

Numărul dosarelor de ajutor social din Satu Mare a scăzut de 20 de ori în 9 ani

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

În muncipiul Satu Mare doar 50 de familii beneficiază de ajutor social sub forma venitului minim garantat, ne informează Adrian Balaj, director general al Direcției de Ajutor Social – DAS Satu Mare.

Cu toate că instituția face numeroase campanii de informare, mai ales în comunitățile defavorizate cum ar fi Sătmărel, zona Ostrovului, zona Ghica etc, doar câteva zeci de familii se prezintă la instituție să solicite ajutor social.

De ce nu se depun solicitări?

La o populație de peste 100.000 de locuitori, cu siguranță numărul familiilor aflate în nevoie și care s-ar încadra pentru ajutorul social, este mai mult mai mare, însă în ultima perioadă doar câteva zeci de familii își doresc să beneficieze de acest tip de ajutor social.

”Am ajuns să avem 50 de dosare în condițiile în care municipiul nostru ajunge la 100.000 de locuitori, vă închipuiți că vorbim mai mult de ideea de acordare de ajutor social, decât de un număr reprezentativ de dosare. Acest lucru este îmbucurător, înseamnă că cetățenii municipiului Satu Mare găsesc surse alternative de venit, și  se încadrează în muncă sau prestează munci ocazionale și reușesc astfel să își completeze veniturile”, a declarat Adrian Balaj directorul DAS. Ca o comparație, în anul 2010 în municipiu erau 999 de familii beneficiare, în 2015 numărul acestora scăzând de 5 ori, la aproximativ 210 dosare.

Nivelul venitului minim garantat

Conform Legii nr. 416/2001, familiile și persoanele singure au dreptul la un venit minim garantat ca formă de asistenţă socială. Nivelul lunar al acestui venit se raportează la indicatorul social de referință (ISR) al cărui cuantum este de 500 de lei, și are următoarele valori: 0,283 ISR (141,5 lei) pentru persoana singură; 0,510 ISR (255 de lei) pentru familiile formate din două persoane; 0,714 ISR (357 de lei) pentru familiile formate din trei persoane; 0,884 ISR (442 de lei) pentru familiile formate din patru persoane; 1,054 ISR (527 de lei) pentru familiile formate din cinci persoane; câte 0,073 ISR (36,5 lei) pentru fiecare altă persoană peste numărul de cinci persoane, care face parte din familie.

Potrivit modificărilor aduse legii, beneficiarii acestui tip de ajutor social sau mai multe persoane apte de muncă din cadrul familiei beneficiare au obligația de a presta lunar, la solicitarea primarului, diverse acțiuni sau lucrări locale. Dacă beneficiarul ajutorului refuză să presteze munca impusă, poate pierde sprijinul financiar.

Numărul redus de dosare poate fi cauzat și de cuantumul mic primit de beneficiari dar și de faptul că una dintre condițiile acordării este munca în folosul comunității pe care trebuie să o facă unde și când stabilesc reprezentanții primăriei. Cei care nu sunt apți de muncă, trebuie să dovedească acest lucru printr-un document legal emis de medic.

După cum ne informează Adrian Balaj, familiile care beneficiază de ajutor social sub forma venitului minim garantat, pe lângă banii acordați mai beneficiază și de asigurarea locuinței, asigurarea medicală, asigurarea medicală fiind pentru mulți dintre beneficiari, poate mai atractivă decât suma de bani în sine.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with