Nuanţe de jazz şi Simfonia Destinului, joi la Filarmonică

Scris de I. Z., 27 septembrie 2020 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

 

Ce asociere inedită ar spune unii! Folclorul românesc transformat suav în jazz de către binecunoscuta interpretă a acestui gen muzical, Irina Sârbu şi această catedrală a muzicii simfonice (Simfonia nr. 5 a lui Ludwig van Beethoven), au scos în evidenţă versatilitatea orchestrei simfonice şi capacităţile nelimitate ale acesteia de a interpreta orice gen de muzică.

Irina Sârbu este printre cei mai buni tineri români vocalişti de jazz. Timbrul special, bogăţia imaginaţiei improvizatorice şi acrobaţiile vocale au adus serii de joi o notă de graţie şi catifelare. Solista concertului a interpretat lucrări din folclorul românesc, adaptate stilului jazz pe care aceasta îl stăpâneşte cu măiestrie. Programul a fost alcătuit din lucrări precum< Hora Staccato şi Hora Mărţişorului (Grigoraş Dinicu, aranjament Capriel Dedeian), Dans Ţărănesc (Constantin Dimitrescu) şi Colaj Căluşarii şi Ciocârlia ( aranjament Capriel Dedeian). Cât de frumos s-au împletit vocea umană, orchestra şi repertoriul acesta atât de plin de substanţă.

A doua parte a concertului a stat sub semnul Destinului. Destinul tragic al însuşi compozitorului. Muzica Simfoniei a –V-a a lui Ludwig van Beethoven duce ascultătorii şi interpreţii către un tărâm al fatalismului. Acest monument artistic nu reprezintă altceva decât chinul propriei existenţe, coşmarul unui om cu o forţă inegalabilă. “Acesta este sunetul sorţii care bate la uşă”, spunea Beethoven despre cele mai celebre patru note din lume. Aceste patru note fiind începutul simfoniei şi motivul destinului ce se repetă obsesiv pe parcursul întregii simfonii.

Orchestra sătmăreană a oferit din nou o seară specială, condusă de la pupitrul dirijoral de maestrul Cristian Lupeş, o prezenţă distinsă şi fermecătoare. Încărcătura emoţională din seara de joi şi toate sentimentele pe care artiştii le-au scos cu ardoare în evidenţă au pătruns până în cele mai adânci colţuri ale fiinţei umane.

Cu respectarea tuturor normelor de prevenire şi combatere a virusului Sars-Cov2, Filarmonica de Stat “Dinu Lipatti” vă aşteaptă cu drag la următoarele evenimente. În oaza lor de creatori de emoţii, artiştii pregătesc concerte menite a vă aduce bucurie şi soare în suflet şi simţiri.

 

Abonează-te acum Online!
  1. Nuanţe de jazz şi Simfonia Destinului, joi la Filarmonică – Gossip a spus: 27 septembrie 2020, ora 23:28

    […] Source […]

  2. Nuanţe de jazz şi Simfonia Destinului, joi la Filarmonică – Page3Buzz a spus: 27 septembrie 2020, ora 23:26

    […] Source […]

Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.

Tastează numerele care apar! Exemplu: 7 5 unu şapte = 7517