Program ITV: 00.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitat Călin Durla, titlul emisiunii: România se află pe locul 3 în Europa la abandonul şcolar (reluare) 01.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Sergiu Băbăşan, Ioan Sas, Dan Burulea, titlul emisiunii: Ce şanse are moţiunea PNL? (reluare) 02.33 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu, titlul emisiunii: Adrian Albu raport la 4.860 de zile 03.42 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu 04.46 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat Ferencz Levente, titlul emisiunii: Cerbii lopătari din Supur, atracţie pentru turişti 05.53 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitaţi Lia Deliu, Constantin Demian, titlul emisiunii: Asistenţii medicali şi provocările din sănătatea românească 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Prinzinger Zsoka 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Nicolate Balea 08.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitat Călin Durla, titlul emisiunii: România se află pe locul 3 în Europa la abandonul şcolar (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Prinzinger Zsoka 09.36 Sport, meci de fotbal, FC Olimpia-Dacia Brăila 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Sergiu Băbăşan, Ioan Sas, Dan Burulea, titlul emisiunii: Ce şanse are moţiunea PNL? (reluare) 13.00 Ştiri 13.36 Mesager educaţional, cu Vasile Nechita, invitat Vlaicu Popescu, titlul emisiunii: Meserii moderne în învăţământul postliceal al Colegiului Tehnic Unio Traian Vuia 14.30 Teleshopping 14.48 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc, invitat Elisabeta Bekessy, titlul emisiunii: Cetăţenii chemaţi să se implice în săptămâna mobilităţii europene 15.30 Religie, cu Mihaela Ghiţă, invitat Laurenţiu Costin, titlul emisiunii: Rostul postului în respectarea poruncilor dumnezeieşti 16.30 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat Ferencz Levente, titlul emisiunii: Cerbii lopătari din Supur, atracţie pentru turişti 17.40 Panoramic sportiv, cu Ionuţ Blăjean, invitaţi Cristian Popa, Răzvan Nintaş, titlul emisiunii: Doi antrenori de fotbal în judeţ cu licenţa A 18.30 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat Marcel Nichita, titlul emisiunii: Ritualuri pentru îngrijirea tenului iarna 22.30 Concert In Memoriam Tavi Bud 23.30 Ştiri

Nu se renunţă la simboluri în timpul luptei

Scris de Dumitru Păcuraru, 29 martie 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Prima fractură majoră intervenită în coaliţia majoritară este dusă “pe picioare”, cum se spune. Daniel Constantin, un pion prea mic pentru a putea zdruncina construcţia gândită de cuplul Dragnea-Tăriceanu, clatină, dar nu dărâmă majoritatea.

Următorul pas, dacă va fi făcut, nu-i poate aparţine decât lui Victor Ponta. Ori Ponta ori nimeni.

Fostul premier este singurul om politic al momentului care ar putea avea un cuvânt greu la adresa modului în care Liviu Dragnea conduce partidul şi manevrează guvernul. Miştocar, vorbind în dodii, încă nematurizat pe deplin, Victor Ponta este, totuşi, un politician experimentat.

Are instinct de consevare. Nu are însă şi suficientă adrenalină. Pândeşte prea mult pentru a rata. În fond, lui i se datorează victoria în alegerile parlamentare. PSD a defilat în campanie cu fruntea sus datorită rezultatelor obţinute de guvernul Ponta.

I-au rămas fideli foarte mulţi pesedişti, de la primari la parlamentari, de la funcţionari la simplii membri de partid. Să nu înţelegem că are în spate o armată. Are o simplă ceată, la care se tot adaugă dezertori.

Acest Iancu Jianu de Gorj nu trebuie ignorat nici de adversari. Aşa cum ar trebui captat şi Daniel Constantin, precum toţi cei care sunt supăraţi pe Liviu Dragnea. Înainte de a ideologie, politica este o chestiune de numere.

Democraţie se exercită prin cifre, în alegeri, dar şi la moţiunile de cenzură. Actualul guvern, dacă este să cadă, formula democratică este moţiunea de cenzură. Altfel PSD devine o victimă, aşa cum a fost în toamna anului 2015, după incendiul de la Colectiv. Lăsat să se refacă, după un an câştiga parlamentarele la un scor istoric, lăsându-l pe Klaus Iohannis fără drept de replică.

Victoria, cum bine consideră Ponta, i se datorează lui. Prin urmare, dacă în continuare va fi lăsat afară din barcă, nu va ezita să răstoarne barca. Va reuşi? Contează încercarea. Puşi faţă în faţă, care dintre cei doi reperzintă “binele” şi care “răul”? Care este mai nociv pentru România? Un adversar ar zice că amândoi.

După rezultate, din punct de vedere macro economic, Ponta a fost mai atent la echilibre, în timp ce Liviu Dragnea experimentează. Cheltuielile salariale scăpate de sub control, lipsa investiţiilor, un pic de corupţie marca PSD, vor întoarce România pe dos.  Ca o broască ţestoasă întoarsă cu picioarele în sus.

Lupta dintre cele două blocuri politice nu trebuie văzută doar prin prisma guvernării, deşi acest lucru este esenţial pentru primul mandat al preşedintelui Iohannis. Confruntarea politică presupune deja şi pregătirea pentru alegerile prezidenţiale. Ambele tabere, la nivel propagandistic, se raportează în linii mari la aceleaşi valori. Ambele tabere şi-au făcut un scut din lupta anticorupţie.

Metodele de lucru sunt diferite, dar scopul este identic. Ambele tabere şi-ar dori să scape de şefa DNA. Laura Codruţa Kovesi este văzută ca un pericol atât de PSD cât şi de PNL. Dacă preşedintele Iohannis va cădea în capcana întinsă de abilul ministru de justiţie, demiterea lui Kovesi va echivala cu cedarea în faţa presiunilor din zonele oculte ale partidelor. Fără Kovesi la DNA şansa lui Klaus Iohannis de a-şi reînnoi mandatul este nulă. Personajul a devenit simbol, iar la simboluri nu se renunţă în timpul luptei.

Încet, centimetru cu centimetru, PSD redevine forţa politică nereformată, antieuropeană care a fost la origine. “Talpa ţării” este un concept de toată stima, nu însă şi atunci când calcă, precum o cizmă rusească, peste principii şi valori. Ar fi bine să greşim, dar toate datele coverg spre acelaşi verdict: PSD refuză să devină o forţă politică modernă, europeană, în cel mai pur sens al cuvântului.

Abonează-te acum Online!
Baby Trend