Image 1
Image 2

Nu se renunță la simboluri în timpul luptei

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Prima fractură majoră intervenită în coaliția majoritară este dusă “pe picioare”, cum se spune. Daniel Constantin, un pion prea mic pentru a putea zdruncina construcția gândită de cuplul Dragnea-Tăriceanu, clatină, dar nu dărâmă majoritatea.

Următorul pas, dacă va fi făcut, nu-i poate aparține decât lui Victor Ponta. Ori Ponta ori nimeni.

Fostul premier este singurul om politic al momentului care ar putea avea un cuvânt greu la adresa modului în care Liviu Dragnea conduce partidul și manevrează guvernul. Miștocar, vorbind în dodii, încă nematurizat pe deplin, Victor Ponta este, totuși, un politician experimentat.

Are instinct de consevare. Nu are însă și suficientă adrenalină. Pândește prea mult pentru a rata. În fond, lui i se datorează victoria în alegerile parlamentare. PSD a defilat în campanie cu fruntea sus datorită rezultatelor obținute de guvernul Ponta.

I-au rămas fideli foarte mulți pesediști, de la primari la parlamentari, de la funcționari la simplii membri de partid. Să nu înțelegem că are în spate o armată. Are o simplă ceată, la care se tot adaugă dezertori.

Acest Iancu Jianu de Gorj nu trebuie ignorat nici de adversari. Așa cum ar trebui captat și Daniel Constantin, precum toți cei care sunt supărați pe Liviu Dragnea. Înainte de a ideologie, politica este o chestiune de numere.

Democrație se exercită prin cifre, în alegeri, dar și la moțiunile de cenzură. Actualul guvern, dacă este să cadă, formula democratică este moțiunea de cenzură. Altfel PSD devine o victimă, așa cum a fost în toamna anului 2015, după incendiul de la Colectiv. Lăsat să se refacă, după un an câștiga parlamentarele la un scor istoric, lăsându-l pe Klaus Iohannis fără drept de replică.

Victoria, cum bine consideră Ponta, i se datorează lui. Prin urmare, dacă în continuare va fi lăsat afară din barcă, nu va ezita să răstoarne barca. Va reuși? Contează încercarea. Puși față în față, care dintre cei doi reperzintă “binele” și care “răul”? Care este mai nociv pentru România? Un adversar ar zice că amândoi.

După rezultate, din punct de vedere macro economic, Ponta a fost mai atent la echilibre, în timp ce Liviu Dragnea experimentează. Cheltuielile salariale scăpate de sub control, lipsa investițiilor, un pic de corupție marca PSD, vor întoarce România pe dos.  Ca o broască țestoasă întoarsă cu picioarele în sus.

Lupta dintre cele două blocuri politice nu trebuie văzută doar prin prisma guvernării, deși acest lucru este esențial pentru primul mandat al președintelui Iohannis. Confruntarea politică presupune deja și pregătirea pentru alegerile prezidențiale. Ambele tabere, la nivel propagandistic, se raportează în linii mari la aceleași valori. Ambele tabere și-au făcut un scut din lupta anticorupție.

Metodele de lucru sunt diferite, dar scopul este identic. Ambele tabere și-ar dori să scape de șefa DNA. Laura Codruța Kovesi este văzută ca un pericol atât de PSD cât și de PNL. Dacă președintele Iohannis va cădea în capcana întinsă de abilul ministru de justiție, demiterea lui Kovesi va echivala cu cedarea în fața presiunilor din zonele oculte ale partidelor. Fără Kovesi la DNA șansa lui Klaus Iohannis de a-și reînnoi mandatul este nulă. Personajul a devenit simbol, iar la simboluri nu se renunță în timpul luptei.

Încet, centimetru cu centimetru, PSD redevine forța politică nereformată, antieuropeană care a fost la origine. “Talpa țării” este un concept de toată stima, nu însă și atunci când calcă, precum o cizmă rusească, peste principii și valori. Ar fi bine să greșim, dar toate datele coverg spre același verdict: PSD refuză să devină o forță politică modernă, europeană, în cel mai pur sens al cuvântului.