Audienţe în direct, cu Mihai Sălceanu, invitaţi: Larisa Matei, Macrina Mihai, Lidia Tămaş. Titlul emisiunii: Virozele iau cu asalt judeţui Satu Mare (reluare) 01.00 Agenda publică, cu Stela Cădar invitaţi: Ciprian Dan Costea, Ionuţ Oneţ, Ioan Leitner. Titlul emisiunii: De la politică la justiţie. (reluare) 02.30 Stand Up 03.45 Expoziţie de cai 04.10 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu, invitat: Formaţia Argus. 05.00 Sănătate,cu Mihaela Ghiţă. Titlul emisiunii: Cum se manifestă furia la tineri. 05.40 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat: Gheorghe Ciocan. Titlul emisiunii: Insalaţii moderne de distribuţie borhot de fructe. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Elisabeta Princzinger. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul Barta Zoltan. 08.00 Audienţe în direct, cu Mihai Sălceanu, invitaţi: Larisa Matei, Macrina Mihai, Lidia Tămaş. Titlul emisiunii: Virozele iau cu asalt judeţui Satu Mare (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Elisabeta Princzinger. 09.30 La psiholog,cu Ioana Vladimirescu. Titlul emisiunii: Relaţia mamă-fiică. 10.15 Religie, cu Eva Laczko , invitaţi: Laurenţiu Costin, Cristian Peteri. Titlul emisiunii: Postul mare: abnegaţie sau bucuria sufletului? 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar invitaţi: Ciprian Dan Costea, Ionuţ Oneţ, Ioan Leitner. Titlul emisiunii: De la politică la justiţie. (reluare) 13.00 Ştiri 13.30 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Daniel Buda. Titlul emisiuni: Daniel Buda –rapor la 1.380 de zile . 14.40 Teleshopping 15.00 Mesager educaţional, cu Vasile Nechita, invitaţi: Ovidiu Pop, Marius Horsia, Marina Necşe. Titlul emisiunii: Organizaţii de tineret la CNME. 16.00 Sămătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat: Iulian Sălăgeanu .Titlul emisiunii: Tinerii şi locul de muncă. 17.00 Zone foclorice, cu Ioana Vladimirescu, invitat: . 18.00 Panoramic sportiv, cu Ionut Blăjan, invitaţi: Robert Magos, Armin Vida. Titlul emisiunii: Planurile şahului A.J de karate Satu Mare in anul 2018. 18.30 Audienţe în direct. 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar. 21.30 Info studio, cu Ioan Aniţaş, invitat Ioan Coroianu. 22.30 Iata omul 23.30 Ştiri

Nu se renunţă la simboluri în timpul luptei

Scris de Dumitru Păcuraru, 29 martie 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Prima fractură majoră intervenită în coaliţia majoritară este dusă “pe picioare”, cum se spune. Daniel Constantin, un pion prea mic pentru a putea zdruncina construcţia gândită de cuplul Dragnea-Tăriceanu, clatină, dar nu dărâmă majoritatea.

Următorul pas, dacă va fi făcut, nu-i poate aparţine decât lui Victor Ponta. Ori Ponta ori nimeni.

Fostul premier este singurul om politic al momentului care ar putea avea un cuvânt greu la adresa modului în care Liviu Dragnea conduce partidul şi manevrează guvernul. Miştocar, vorbind în dodii, încă nematurizat pe deplin, Victor Ponta este, totuşi, un politician experimentat.

Are instinct de consevare. Nu are însă şi suficientă adrenalină. Pândeşte prea mult pentru a rata. În fond, lui i se datorează victoria în alegerile parlamentare. PSD a defilat în campanie cu fruntea sus datorită rezultatelor obţinute de guvernul Ponta.

I-au rămas fideli foarte mulţi pesedişti, de la primari la parlamentari, de la funcţionari la simplii membri de partid. Să nu înţelegem că are în spate o armată. Are o simplă ceată, la care se tot adaugă dezertori.

Acest Iancu Jianu de Gorj nu trebuie ignorat nici de adversari. Aşa cum ar trebui captat şi Daniel Constantin, precum toţi cei care sunt supăraţi pe Liviu Dragnea. Înainte de a ideologie, politica este o chestiune de numere.

Democraţie se exercită prin cifre, în alegeri, dar şi la moţiunile de cenzură. Actualul guvern, dacă este să cadă, formula democratică este moţiunea de cenzură. Altfel PSD devine o victimă, aşa cum a fost în toamna anului 2015, după incendiul de la Colectiv. Lăsat să se refacă, după un an câştiga parlamentarele la un scor istoric, lăsându-l pe Klaus Iohannis fără drept de replică.

Victoria, cum bine consideră Ponta, i se datorează lui. Prin urmare, dacă în continuare va fi lăsat afară din barcă, nu va ezita să răstoarne barca. Va reuşi? Contează încercarea. Puşi faţă în faţă, care dintre cei doi reperzintă “binele” şi care “răul”? Care este mai nociv pentru România? Un adversar ar zice că amândoi.

După rezultate, din punct de vedere macro economic, Ponta a fost mai atent la echilibre, în timp ce Liviu Dragnea experimentează. Cheltuielile salariale scăpate de sub control, lipsa investiţiilor, un pic de corupţie marca PSD, vor întoarce România pe dos.  Ca o broască ţestoasă întoarsă cu picioarele în sus.

Lupta dintre cele două blocuri politice nu trebuie văzută doar prin prisma guvernării, deşi acest lucru este esenţial pentru primul mandat al preşedintelui Iohannis. Confruntarea politică presupune deja şi pregătirea pentru alegerile prezidenţiale. Ambele tabere, la nivel propagandistic, se raportează în linii mari la aceleaşi valori. Ambele tabere şi-au făcut un scut din lupta anticorupţie.

Metodele de lucru sunt diferite, dar scopul este identic. Ambele tabere şi-ar dori să scape de şefa DNA. Laura Codruţa Kovesi este văzută ca un pericol atât de PSD cât şi de PNL. Dacă preşedintele Iohannis va cădea în capcana întinsă de abilul ministru de justiţie, demiterea lui Kovesi va echivala cu cedarea în faţa presiunilor din zonele oculte ale partidelor. Fără Kovesi la DNA şansa lui Klaus Iohannis de a-şi reînnoi mandatul este nulă. Personajul a devenit simbol, iar la simboluri nu se renunţă în timpul luptei.

Încet, centimetru cu centimetru, PSD redevine forţa politică nereformată, antieuropeană care a fost la origine. “Talpa ţării” este un concept de toată stima, nu însă şi atunci când calcă, precum o cizmă rusească, peste principii şi valori. Ar fi bine să greşim, dar toate datele coverg spre acelaşi verdict: PSD refuză să devină o forţă politică modernă, europeană, în cel mai pur sens al cuvântului.

Abonează-te acum Online!