Image 1
Image 2

Nu mai există discursuri, există doar replici

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Este de observat că în ultima perioadă a dispărut cu totul  discursul politic, bine închegat, coerent, cu o direcție clară. Politicienii se mărginesc să dea replici. Când nu le ies în cale jurnaliștii, scriu pe facebook câteva fraze. Regula generală este să atace pe cineva, să ia la mișto, să ironizeze după cât le permite talentul. Istoria cu siguranță nu va reține nimic din aceste nimicuri.

Dacă s-ar pescui din noianul de declarații politice nu perlele, nu gafele, ci lucrurile bune pe care le spun politicienii probabil s-ar ajunge la concluzia că există totuși o direcție comună spre care tinde întreaga societate.

Astfel dacă reții un 5% din ce spune președintele Iohannis, alte cinci procente din ce spun președinții celor două camere ale parlamentului, dacă mai pui câte un procent de ici de colo s-ar aduna un săculeț de idei care ar putea constitui fundamentul unui proiect de țară. Nu este vremea marilor proiecte. Este vremea mărunțișurilor și dacă asta se poartă toată lumea se străduiește să mărunțească realitatea pentru a simți că este parte componentă a lumii politice.

Dacă se întâmplă să nu stai cu ochii larg deschiși în fața televizorului, dacă nu răsfoiești un ziar în 24 de ore trăiești în altă lume. Când te întorci, după o absență de o zi-două nu mai ești la curent cu bombele.

Asta înseamnă azi să fii informat? Sau există ceva mai profund decât replicile acide, șicanele, atacurile la persoană? De la primii oameni în stat se așteaptă să traseze direcții, să proiecteze un viitor mai bun pornind de la datele prezentului. În linii mari acesta ar trebui să fie datoria și obligația fiecărui politician.

Dar să luăm un exemplu. Ieri a avut loc un eveniment care ar putea schimba foarte multe lucruri. Este vorba despre vizita pe care o face președintele PNL în Germania. Ludovic Orban se va întâlni și cu Angela Merkel. Cum Germania este motorul UE, având în vedere și o chestiune subiectivă, faptul că președintele României este de origine germană, ne-am aștepat din partea celei mai dezvoltate țări din Europa la un sprijin ceva mai consistent. În acest context ar fi deosebit de interesant discursul liderului PNL. Suntem la fel de interesați de declarația cancelarului Merkel.

  Cum amândoi sunt liderii unor partide care fac parte din familia partidelor creștin democrate, a popularilor europeni, ne așteptăm ca mai micul partid din România să primească asistență din partea uriașului Partid Creștin Democrat din Germania.

Putem bănui că vizita a fosta aranjată sau facilitată de președintele nostru german. Prin urmare cu această ocazie s-ar putea rememora întâlnirile dintre președintele Klaus Iohannis cu înalți oficiali germani. Ce declarații s-au făcut, cum au fost respectate promisiunile reciproce? În sfârșit, nu se mai poartă așa ceva. Politica se manifestă doar în direct. Ce este valabil azi, nu mai înseamnă nimic mâine.

S-a încetățenit ideea că politienii români sunt altfel decât cei străini. În realitate sunt la fel. Ceea ce îi deosebește este respectul și teama față de lege. Pe când la noi există doar teamă, în alte părți există respect.

Aceasta este, totușim o chestiune marginală. Boala cea mai gravă a clasei politice este că nu mai practică discursul,  un discurs însemnând un program, reducând totul la replici.