17.08.2018 00.00 Agenda publică, cu Mihai Sălceanu, invitaţi: Radu Ulmeanu. Augustin Iştoc. Titlul emisiunii: Cine este vinovat de violenţele de la mitingul Diasporei. (reluare) 01.40 Natura ne cheamă, cu Ioana Zaharia. 03.00 Cultură, Hajduszoboszlo vacante de vis. 03.30 Info Studio cu Ioan Aniţaş. Titlul emisiuni: Dispariţie sau crimă 2. 04.30 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Elena Veturia Chelariu. 05.30 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Marius Gînţă. Titlul emisiuni: Marius Gînţă – rapor la 8760 de zile . 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu Simona Niste. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu Anzik Arnold. 08.00 Audienţe în direct cu Ioan Aniţaş, invitaţi: Gergely Csaba, Tillinger Ştefan. Titlul emisiuni: Pictura – O stare a sufletului. (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu Simona Niste. 09.30 Sănătate frumuseţe stil, cu Ioana Vladimirescu. 10.30 Religie, cu Mihaela Ghiţă, invitat: Tiberiu Vălean. Titlul emisiunii: Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, miluieşte-ne pe noi. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Mihai Sălceanu, invitaţi: Radu Ulmeanu. Augustin Iştoc. Titlul emisiunii: Cine este vinovat de violenţele de la mitingul Diasporei. (reluare) 13.00 Ştiri 13.30 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Marius Gînţă. Titlul emisiuni: Marius Gînţă – rapor la 8760 de zile . 14.45 Teleshopping 15.00 Cultură, La Poessis a avut loc Forumul Economic Invest. 16.40 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu 18.00 Panoramic sportiv, cu Ionuţ Blajan. Titlul emisiunii: Popicari de la CSM încep un nou sezon. 18.30 Audienţe în direct (reluare) 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Ştiri 22.00 Audienţe în direct (reluare) 23.00 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Elena Veturia Chelariu.

Nu-i de glumit cu PRU

Scris de Dumitru Păcuraru, 29 octombrie 2016 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Cu un trecut scurt, dar învăluit în ceaţă, având un nume atrăgător pentru o parte a populaţiei, Partidul România Unită beneficiază de o conjunctură politico-electorală favorabilă. Parcă de nicăieri au apărut subiecte de o extremă gravitate. Cineva planifică dezmembrarea României, iar tehnocraţii, în frunte cu primul ministru venit de la Bruxelles, sunt uneltele unor forţe străine. Este acuzat capitalul străin care deţine 70-80% din economie.

Dar multinaţionalele plătesc doar 10% din totalul impozitului pe profit, în vreme ce firmele cu capital românesc aduc la buget restul de până la sută la sută.

Toate partidele aruncă mingi la fileul PRU. Traian Băsescu avertizează că se doreşte din afară distrugerea elitei politice şi economice, pentru ca, în final, România să devină o “legumă”.

Antagonizarea scenei politice este în favoarea partidelor naţionalist-şovine. PRU mizează pe fostul electorat al Partidului România Mare, dar, lucru curios, şi grav totodată, reuşeşte să capteze atenţia tinerilor.

Deocamdată ţinta PRU este guvernul de tehnocraţi şi premierul Cioloş, împotriva căruia a depus o plângere penală legată de afacerea “Cuminţenia pământului”. Mai târziu, pe măsură ce se va intra în campanie, acest partid îşi va alege un adversar concret. Dacă va urma linia deschisă de Corneliu Vadim Tudor, mai cu seamă în judeţele din Ardeal va ataca UDMR.

În România, spre deosebire de alte ţări europene, partidele de  factură naţională au traversat o  perioadă de apatie. Marile partide, PSD, PNL, PDL, nu au simţit nevoia să apeleze la naţionalisme. Aproape că deveniseră nişte formaţiuni normale.

Cum s-a făcut această reîntoarcere la un trecut de tristă amintire? Una dintre cauze ar putea fi presiunea pusă pe partide şi pe oamenii politici de către instituţiile de forţă. Dacă un Călin Popescu Tăriceanu reacţionează direct, acuzând DNA că face justiţie selectivă, reacţia altor politicieni la acelaşi fenomen este diferită. Ceva de genul “unde dai şi unde crapă”. Acuzate de corupţie, partidele reacţionează prin ricoşeu.  DNA acuză politicieni că sunt corupţi, iar ei răspund prin acţiuni care duc la disoluţia instituţiilor statului.

Valul de naţionalism i se datorează şi preşedintelui Iohannis. Acuzând la grămadă, cerându-le “penalilor” să facă un pas înapoi, provoacă întreaga clasă politică.

Sunt vizate PSD, ALDE, PMP, iar ele se apără acuzând, deschid noi fronturi, unul dintre acestea fiind cel de nuanţă naţionalistă, şovină.

Situaţia poate scăpa de sub control. Efectele sunt exact pe dos. În loc să crească PNL, urcă vertiginos PSD. În loc să urce USR, prinde teren PRU.

Strategia preşedintelui nu dă roadele scontate. PNL este lipsit de strălucire pentru că reflectoarele stau doar pe Dacian Cioloş. Alegându-şi un lider din afara partidului, PNL pare doar un spectator. Pe scenă au rămas doar doi actori: preşedintele şi premierul. Publicul nu este satisfăcut de o piesă în care joacă doar două personaje.

PNL nu participă nici la marea dezbatere despre “patriotism”, nici nu este capabil să contrabalanseze acţiunile PRU, PSD, ALDE. Foarte palid este şi USR. Tehnocraţii pe care i-a luat din guvern nu se văd nicăieri.

Abonează-te acum Online!