Image 1
Image 2

Nu contează cine vor fi miniștri, ci cum vor fi

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Azi se va anunța componența guvernului Grindeanu. PSD și ALDE probabil au ajuns la un consens, fără să se certe în spațiul public. Cine sunt viitorii miniștri? Speculații au fost destule, însă la fel ca la propunerea pentru premier, Liviu Dragnea a știut gestiona suspansul. Mult mai important este modul după care sunt aleși. Prima condiție pare să fie loialitatea față de partid. Și implicit față de lider. Programul de guvernare înțelegem că nu va fi al unui individ, ci a partidului.

Liviu Dragnea nu ezită să-și aroge meritul de a fi condus echipa care a lucrat la program, acest lucru conferindu-i dreptul de a controla cum va fi respectat acest program. Și nu oricum, ci punct cu punct.

Naște foarte multe întrebări decizia anunțată din capul locului, că guvernul va fi supravegheat pas cu pas de partid. Pe parcurs Liviu Dragnea a mai revenit asupra acestei afirmații cu precizarea că fiecare guvern trebuie, de fapt, să se subordoneze parlamentului. Până acum primul ministru era prima vioară, guvernul reușind să-și subordoneze parlamentul.

Pentru prima oară se promite că parlamentul nu va mai fi o anexă a guvernului. Ceea ce nu este un lucru rău. La urma urmei, oamenii aleg parlamentari, nu miniștri. Dacă parlamentul va reuși să demonstreze că este instituția fundamentală a democrației, a statului de drept, probabil că se va reface echilibrul dintre puteri și nu vor mai fi permise deviații de la normele democratice și nici abuzuri.

Dacă prima condiție a desemnării miniștrilor este loialitatea față de partid, a doua condiție ține de capacitatea, de pregătirea profesională și nu în ultimul rând de integritatea lor.

PSD nu credem că își poate permite desemnarea unor persoane cu probleme penale, dar nici a unor persoane incapabile. Programul de guvernare anunțat este prea ambițios pentru a-și permite să-l compromită cu oameni de slabă calitate.

Marți, după ora 14, fiecare partid va discuta și va aproba lista noilor miniștri. ALDE, ca partid mai mic, probabil va alege personalități mai marcante, pentru a fi mai vizibil. În schimb, PSD nu are nevoie de vedete în guvern. Cabinetul Grindeanu mai degrabă va avea alura unui guvern de tehnocrați decât a unuia politic. Cu toate acestea va fi unul foarte politic, foarte politizat, pentru că fiecare va fi tras la răspundere de conducerea PSD, personal de Liviu Dragnea.

Dacă nu se va întâmpla nimic neprevăzut, guvernul va fi învestit urgent. Președintele Iohannis a acceptat să-i primească  pe noii miniștri la Cotroceni chiar miercuri. Rapiditatea este de bun augur, după atâtea tergiversări.

Curiozitatea este maximă nu atât în ceea ce privește identitatea miniștrilor, cât a relațiilor care se vor stabili între președinte și guvernul PSD-ALDE. S-a împăcat președintele cu ideea că va trebui să coabiteze cu adversarii politici? Cât de mult sunt dispuși liderii PSD și ALDE, respectiv Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu să colaboreze “instituțional” cu Klaus Iohannis? Sunt întrebări legitime.

Populația așteaptă, și-a pus speranțe în alegerile parlamentare din 2016 la fel de mari ca în alegerile prezidențiale din 2014. Președintele Iohannis și Liviu Dragnea au un punct comun: în amândoi și-au pus speranțele un număr uriaș de cetățeni.

Atât din rândul celor care i-au votat, cât și a celor care au votat altceva sau nu au votat deloc. Faptul că ei nu se înțeleg, că se află pe baricade diferite, nu fac altceva decât să trădeze așteptările unei populații suprasăturate de scandaluri. Nu contează cine vor fi miniștri, ci cum vor fi.