18.01.2019 00.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Vasile Fernea, Romeo Nicoară, Dan Burulea. Titlul emisiunii: Iohannis refuză a treia oară propunerea lui Dăncilă. (reluare) 01.30 Cultură – Russian Night la Poesis – Concert cu Tania Pop. 03.00 Cultură – Festivalul de datini şi obiceiuri de iarnă de la Negreşti. 04.50 Cultură – 10x10 Născut în România 05.50 Iată omul cu Gabriel Ghişan, invitat: Liviu Ciupe. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Audienţe în direct cu Eva Laczko, invitat: Erdei D. Istvan. Titlul emisiuni: Cum va fi bugetul din care se va gospodări România în 2019? (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 09.30 Educaţie Ecologică cu Cristina Bursuc, invitat: Vasile Fănăţean. Titlul emisiunii: Aspecte sesizate în cursul controalelor gărzii de mediu. 10.00 La Psiholog cu Mihaela Ghiţă, invitat: Delia Danea.Titlul emisiuni: Stabilirea priorităţilor.Ce e important pentru tine? 10.30 Religie, cu Laczko Eva, invitaţi: Barta Barnabas. Titlul emisiunii: Ministranţii diecezei au învheiat un an bogat. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Vasile Fernea, Romeo Nicoară, Dan Burulea. Titlul emisiunii: Iohannis refuză a treia oară propunerea lui Dăncilă. (reluare) 13.00 Ştiri 13.30 Viaţa la Ţară, cu Ioan Aniţaş 14.30 Teleshopping 14.50 În Slujba Comunităţii cu Mihai Sălceanu, invitat: Romeo Nicoară. Titlul emisiuni: Romeo Nicoară – raport la 753 de zile. 16.00 Panoramic sportiv, cu Ionuţ Blăjan. Titlul emisiunii: Despre planurile sătmărenilor la şah in 2019. 16.40 Cultură – Festivalul de datini şi obiceiuri de iarnă de la Negreşti. 18.30 Audienţe în direct 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Ştiri 22.00 Audienţe în direct (reluare) 23.00 Cultură

Noua strategie a preşedintelui Iohannis

Scris de Dumitru Păcuraru, 20 ianuarie 2018 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Internauţii nu sunt foarte mari consumatori de produse politice, există însă o anumită categorie de persoane cărora le face plăcere să apostrofeze politicienii. Atacă pe ascuns. Vitejia, ca şi viclenia, creşte în umbra anonimatului.

Preşedintele Klaus Iohannis, în calitate de campion al facebook-ului, a devenit ţinta prietenilor după ce a acceptat dintr-un foc prima propunere de premier din partea PSD.  O parte dintre simpatizanţii lui s-au declarat dezamăgiţi.

Au considerat un compromis ceea ce, în ultimă instanţă, a fost o scurtătură. Preşedintele ştia foarte bine că aritmetica parlamentară, aşa cum bine a spus, îi permite coaliţiei PSD-ALDE să guverneze. Că în fruntea guvernului este Viorica Dăncilă sau Ecaterina Andronescu contează într-o măsură foarte mică. PSD atacă în grup. Voinţa partidului transcende persoana nominalizată să reprezinte guvernul. Chiar dacă premierul ar fi Liviu Dragnea, „partidul” va fi mai puternic decât el. Dragnea ar fi mai uşor de dat jos dacă ar fi prim ministru. Toate greşelile, toate gafele s-ar sparge direct în capul lui.

  PSD se numără printre formaţiunile politice conduse din umbră. Mircea Geoană a fost emanaţia unui grup. A fost eliminat de un grup. Victor Ponta a ajuns lider în urma unor jocuri făcute de un grup. Tot un grup l-a pus în situaţia de a se retrage. Dragnea deţine puterea prin mijlocirea unei forţe la vedere, liderii judeţeni, numiţi îndeobşte baroni locali. În cazul în care ar deveni prim ministru, s-ar putea întruni condiţiile unei coalizări a baronilor locali de a-l da jos. În plus ar pierde controlul asupra parlamentarilor PSD.

Până la urmă preşedintele Iohannis pare să fi înţeles modul în care funcţionează PSD. Acesta este şi motivul pentru care nu a deschis un front de luptă cu ocazia nominalizării premierului. A uzat de arma respingerii unor propuneri. S-a dovedit ineficientă. La fel ca demonizarea prin trimiterea la „penali”. Nu a dat rezultatele scontate.

Împotriva PSD trebuie folosite alte arme. Care sunt acestea? Cu siguranţă preşedintele şi oamenii lui de încredere, strategii, tacticienii, teoreticienii sunt în căutarea soluţiei. Întrebarea este dacă PNL este inclus în acest plan? În acest plan nu se ştie dacă mai este inclus binomul. În bună parte a fost destructurat. Comisia de control a SRI, comisiile speciale de anchetă parlamentară au devenit instrumente de luptă politică, folosite foarte eficient de PSD.

Primul ministru, instituţia premierului, după cum s-a văzut în două rânduri, nu este un impediment în faţa forţei partidului. În această perioadă nu conduce premierul. Şi nu ar conduce nici dacă ar deveni premier Liviu Dragnea. Aşa cum spuneam, a apărut o nouă forţă. Şi pentru că a inventat-o Liviu Dragnea, exact de la ea i se va trage şi înfrângerea.

PSD este partidul care acceptă dictatura unui lider suprem. Dar nu pentru multă vreme. Aceasta este adevărata natură a unui partid de felul PSD-ului. O formulă de a-l înlătura este promovarea, adică aruncarea lui în lupta pentru preşedinţie. La fel ca în cazul lui Adrian Năstase, Mircea Geoană, Victor Ponta, candidatura la preşedinţie le-a adus sfârşitul. La fel se va întâmpla şi cu Liviu Dragnea.

Este foarte probabil ca dintr-un astfel de calcul preşedintele Iohannis să fi ajuns la concluzia că cea mai eficientă armă anti-PSD este să-i facă, aparent, jocurile lui Liviu Dragnea. Iar dacă nu are o astfel de strategie, înseamnă că aşteaptă ca timpul să rezolve problemele.

Abonează-te acum Online!