26.09.2018 00.00 Agenda publică, cu Stela Cădar invitaţi: Iuliu Ilyes, Adelin Ghiarfaş. Titlul emisiunii: Scandal în PNL.De ce a demisionat Bolojan?(reluare) 01.25 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Marius Gânţă. Titlul emisiuni: Marius Gânţă – raport la 8760 de zile. 02.30 Ne cheamă natura 03.30 Cultură, Fior de Zatmar 04.45 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu. 05.40 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Dan Şuta. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Audienţe în direct, cu Eva Laczko , invitat: Kallos Zolan, Szejke Otttilia. Titlul emisiunii: Cum va fi noul an şcolar pentru secţiile maghiare? (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 09.15 Viaţa la Ţară 10.20 Religie, cu Mihaela Ghiţă, invitat: Laurenţiu Costin. Titlul emisiunii: ”Pescuirea minunată” – găsirea sensului vieţii. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar invitaţi: Iuliu Ilyes, Adelin Ghiarfaş. Titlul emisiunii: Scandal în PNL.De ce a demisionat Bolojan?(reluare) 13.00 Ştiri 13.25 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Lorincz Tiberiu.Titlul emisiuni: Căile ferate înguste din jurul Sătmarului. 14.20 Teleshopping 14.40 Cultură, Digania – O tradiţie reînviată 16.10 Panoramic sportiv, cu Constantin Demian, invitat: Dorel Ziman. Titlul emisiunii: Un nou început de an şcolar la liceul cu program sportiv Satu Mare. 17.30 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Marius Gânţă. Titlul emisiuni: Marius Gânţă – raport la 8760 de zile. 18.30 Audienţe în direct 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Ştiri 22.00 Audienţe în direct 23.00 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Dan Şuta.

Noua geografie a baronilor locali

Scris de Dumitru Păcuraru, 07 martie 2018 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Este problema fiecărui partid să se organizeze cum doreşte. Dacă în conducerea restrânsă a PSD s-a luat decizia de a se alege grupul de vicepreşedinţi pe regiuni nimeni din afară nu are ce comenta. Mai mult, pentru cele 16 posturi de vicepreşedinţi vor candida în proporţii egale bărbaţi şi femei. Din acest punct de vedere în PSD nu mai poate fi vorba nici despre matriarhat, nici despre patriarhat. S-a rezolvat problema sexelor.

Este adevărat că şeful face parte din rândul bărbaţilor. PSD nu a ajuns încă la un nivel de democraţie internă încât în funcţia supremă să fie aleasă o femeie. Dar de la lider în jos este democraţie. Într-un fel compensează dezechilibrul sexelor faptul că premierul este femeie.

Fie că ia măsuri controversate, fie că face ordine, cert este că PSD continuă să şocheze. Chiar şi organizarea unui congres ad hoc este nefirească. Dar odată cu decizia CEx de a fi aleşi vicepreşedinţi pe regiuni lucrurile se limpezesc. Se face curăţenie la vârf. Abilă este modalitatea prin care persoanele incomode pentru lider vor fi eliminate. Nu vor putea candida pentru funcţiile de vicepreşedinţi aşa-numiţii grei ai partidului decât în măsura în care sunt „distribuiţi” relativ egal în regiunile de dezvoltare.

Efectiv se instituie o nouă geografie a baronilor locali. Aceasta este o noutate absolută. Foştilor lideri PSD nu le-a trecut prin cap să regionalizeze puterea şi influenţa în partid. Cu atât mai mult merită toate laudele Liviu Dragnea. Este o descoperire epocală.

Actualul preşedinte PSD poate fi criticat, dar nu i se poate contesta talentul, abilitatea, cunoaşterea în profunzime a anatomiei, „metabolismului” formaţiunilor politice.

Liviu Dragnea a stat foarte mulţi ani în linia secundă. A observat cu mare atenţie cum funcţionează un partid. :tie şi cum se pot câştiga alegerile. Ne îndoim că ştie şi cum se poate guverna în aşa fel încât ţara să nu înregistreze pierderi irecuperabile. Liviu Dragnea nu a lipsit de la lecţiile fundamentale despre putere, despre cum se accede la putere, despre cum se menţine puterea, în schimb a lipsit la lecţiile despre mecanismele economiei de piaţă. A lipsit de la aceste lecţii pentru că nu au fost prezenţi nici profesorii. Cine să-i fi predat aceste lecţii? Victor Ponta? El însuşi, ca premier, deci ca gospodar şef al ţării, era un diletant.

Adevărata lecţie a economiei de piaţă putea fi predată, până la un punct, de anumiţi miniştri din guvernul Năstase. De la guvernul din perioada 2000-2004 nu s-au făcut decât experienţe.

O mare parte din lecţiile asimilate de Liviu Dragnea provin de la profesorul Traina Băsescu. Dar prin metoda „aşa nu se face”. Regimul Băsescu a tăiat salariile. Partidul de guvernare, PDL, a pierdut.

Prin urmare trebuie făcut exact invers. Adică trebuie majorate salariile, chiar dacă, pentru compensare, trebuie devalorizat leul, chiar dacă trebuie crescute taxele şi impozitele.

Ca om politic Liviu Dragnea nu poate fi ignorat. Are idei de ordin economic care sunt puse în practică. Are o viziune proprie despre cum poate fi structurat un partid politic. Reuşeşte să-şi impună viziunea proprie.

Poate fi ignorată, minimalizată o astfel de personalitate?

Liviu Dragnea, asemeni lui Ion Iliescu, Adrian Năstase, Traian Băsescu, îşi va pune numele pe o epocă, pe un regim.

Abonează-te acum Online!