Image 1
Image 2
Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Nu știm ce motive a avut președintele Iohannis să laude performanțele economice ale guvernului Ponta. Probabil intenționa să-i impulsioneze pe miniștrii tehnocrați. Poate că în felul acesta și-a exprimat indirect nemulțumirea față de modul în care conduce premierul Dacian Cioloș. În orice caz, actualul guvern stă în umbra fostului guvern în ceea ce privește performanțele. PSD se hrănește din performanțele guvernului Ponta.

În același timp, PNL nu crește în sondaje pentru că nu are un fundament economic și politic.

Mai grav este că la o mai atentă analiză se constată că  în realitate guvernul Ponta a lăsat în urmă mai multe note de plată decât performanțe. A redus impozite și taxe și în același timp a crescut salarii și pensii. Salariile bugetarilor sunt atât de umflate încât înghit anual vreo 57 de miliarde de lei.

De unde acești bani? Premierul Cioloș se vede nevoit să taie din salarii și eventual din pensii pentru a evita o criză. Guvernul, mânat de dorința de a demonstra că este mai capabil decât un guvern de politicieni, nu îndrăznește să spună adevărul. Dacian Cioloș a luat întreaga povară pe umerii săi. Notele de plată ale guvernului Ponta se descarcă din contul guvernului actual.

Fără nicio obligație, cu un palmares pe care nu-l contestă nimeni, PSD se situează pe primul loc în preferințele electoratului. Având cei mai mulți primari, un aparat propagandistic impresionant, precum și organizații locale stabile, spre disperarea liberalilor, PSD are toate șansele săștige alegerile locale.

Nimeni nu găsește modalitatea de a demonstra că măsurile de relaxare fiscală însoțite de creșteri salariale vor conduce la o criză profundă. La un moment dat Vasile Dâncu explica necesitatea adoptării legii salariale pentru a stopa hemoragia cheltuielilor bugetare. Sunt capabili tehnocrații să promoveze o asemenea lege? Ca multe alte promisiuni, și pe aceasta o lasă în coadă de pește.

Situația de acum seamănă cu cea lăsată de guvernul Tăriceanu. După o creștere economică de 6%, guvernul Tăriceanu a lăsat în urmă un deficit uriaș. Nota de plată a cheltuielilor fără discernământ a fost achitată de guvernul PDL. Se prefigurează aceeași situație, însă PNL, prezumtivul beneficiar al succesului scontat să-l obțină guvernul Cioloș, se vede pus în postura de a nu avea puncte de sprijin.

Cu ce să se laude? Cioloș se dezice zi de zi de orice amestec în probleme de ordin politic. Niciunul dintre miniștri nu iese în evidență. Nu performează niciun minister. Nu se simte deloc orientarea liberală a guvernului în ansamblul său. La toate acestea se adaugă ceva și mai grav: nu apar lideri din rândul PNL.

Așadar, cu toate pericolele care se ivesc la orizont datorită politicii populiste ale guvernului Ponta, PNL nu are capacitatea de a arăta greșelile făcute. Klaus Iohannis nu este dispus să arate că țara se îndreaptă într-o direcție greșită, pentru că guvernul actual este receptat ca fiind al lui.

După cât se poate prevedea, campania electorală se va derula într-o notă de incertitudine, cu multe bâlbâieli, fără programe clare, cu candidați slabi pregătiți. La fel ca în 2008, din efuziunea campaniei electorale vom plonja direct în criză. Între timp vom începe să plătim notele de plată lăsate în urmă de guvernul falsei relaxări fiscale.

Viaţa în containere

Nu-mi aduc aminte ca preşedintele Klaus Iohannis sau primul ministru Marcel Ciolacu să fi vizitat ruinele rămase în urma exploziei de la Crevedia. Motivele sunt evidente. Nu ar fi fost primiţi cu pâine şi sare, ci cu huiduieli şi urlete de durere.