Noile măsuri fiscale în vigoare de la 1 august duc la scumpiri la ţigări, băuturi alcoolice, în construcţii şi la jocuri de noroc

Scris de Cristina Bursuc, 02 august 2022 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Scumpirile vor continua şi în perioada următoare, arată datele Institutului Naţional de Statistică, în condiţiile în care între 25 şi 53% dintre firmele din construcţii, servicii şi comerţ cu amănuntul vor ridica preţurile. Motivele ar fi atât modificările din Codul Fiscal, cât şi avertizările agricultorilor, potrivit cărora din toamnă unele produse vor fi mai scumpe din cauza secetei. Aproape jumătate dintre comercianţi vor să mărească preţurile, de la cei cu saloane şi frizerii, până la cei din construcţii.
Din data de 1 august au intrat în vigoare câteva modificări la Codul Fiscal. Majorarea accizelor la tutun şi băuturi alcoolice, creşterea impozitelor pe veniturile din jocuri de noroc şi raportarea la salariul minim a contribuţiilor sociale pentru contractele part-time sunt câteva dintre modificările fiscale care se vor aplica din data de 1 august.

Tot potrivit Institutului Naţional de Statistică, peste 50% dintre managerii din comerţul cu amănuntul spun că vor creşte preţurile în următoarele 3 luni, ca urmare a modificărilor făcute în Codul Fiscal, dar şi a majorărilor pe care vor să le facă producătorii care au culturile afectate de secetă.
Scumpiri sunt la alimente, dar şi în zona de servicii. De pild[, dacă acum o săptămână aveam tomatele de la 1,5 lei, la maxim 2,5 lei la producători şi în pieţele angro, acum tomata la producător este de la 3,5 lei la 4,5 lei. La tarabe se regăseşte de la 7 la 10 lei.
 Şi cei din zona de servicii au de gând să mărească nota de plată. De exemplu, la un salon de `nfrumuse\are, administratorul este nevoit să majoreze preţurile cu 10% din cauza costurilor cu care se confruntă, gazul a crescut, energia electrică a crescut. Iar pe partea de produse s-au făcut deja scumpiri, majoritatea furnizorilor au efectuat scumpiri între 5 şi 15%.
După ce materialele de construcţie au suferit majorări de preţ pe bandă rulantă anul trecut, acum se va scumpi şi manopera. Mai bine de 50% dintre companii vor să mărească preţul din cauza noilor măsuri fiscale care vor intra în vigoare de la 1 august.
Reamintim că în România, inflaţia a ajuns la 15,1% în luna iunie, iar Banca Naţională Română estimează o scădere a inflaţiei sub 2 cifre abia în primul trimestru al anului 2023.

Accizele la ţigări cresc în august; pentru contractele part-time, contribuţiile sociale se vor raporta la salariul minim

Potrivit Ordonanţei 16/2022 pentru modificarea Codului Fiscal, începând cu veniturile salariale aferente lunii august 2022, contribuţia de asigurări sociale şi cea de sănătate, datorate de către persoanele fizice angajate în baza unui contract individual de muncă cu normă întreagă sau cu timp parţial, nu pot fi sub nivelul celor aplicate la salariul de bază minim brut pe ţară în vigoare în luna pentru care acestea se datorează.
De la această prevedere sunt exceptate câteva categorii de persoane, printre care elevii, studenţii cu vârsta pân[ la 26 de ani, persoanele cu dizabilităţi sau alte categorii de persoane cărora prin lege li se recunoaşte posibilitatea de a lucra mai puţin de 8 ore pe zi, pensionari pentru limita de vârstă în sistemul public de pensii, persoanele care realizează în cursul aceleiaşi luni venituri din salarii sau asimilate salariilor în baza a două sau mai multe contracte individuale de muncă, iar baza lunară de calcul cumulată aferentă acestora este cel puţin egală cu salariul de baza minim brut pe ţară.
În ceea ce priveşte veniturile din jocuri de noroc, cotele de impozit vor fi modificate astfel: 3% până la 10.000 lei inclusiv; 300 lei + 20% pentru ceea ce depăşeşte suma de 10.000 lei; 11.650 lei + 40% pentru ceea ce depăşeşte suma de 66.750 lei. Impozitul datorat se va determina la fiecare plată.
Pentru ţigarete, acciza totală se majorează la 594,97 lei/1.000 ţigarete, de la 563,97 lei/1000 ţigarete.
Printre modificările care vor intra în vigoare de la 1 august se numără şi reducerea la 10.000 de lei a pragului pentru acordarea facilităţilor fiscale în industria alimentară şi în domeniul construcţiilor.
Ordonanţa de modificare a Codului Fiscal a fost adoptată de Guvern în 15 iulie.

 

Abonează-te acum Online!
  1. Dac Bulibas a spus: 02 august 2022, ora 13:20

    Avand in vedere ca presedintele vostru Werner a promis economisirea de gaze pt. incalzire la romani in perioada iernii evident pt. a putea asigura mai mult Germaniei ( asta va realiza prin ridicarea pretului gazului romanesc la o valoare la care majoritatea nu veti putea plati si veti renunta benevol le ele sau o veti folosi partial, iar de incalzit se vor incalzi doar cei care o pot palti….) acum au ridicat si accizele la bauturile alcoolice ca sa nu va puteti incalzi nici prin acestea !. Chiar ca va asteapta o iarna foarte grea. Oricum, depozitele voastre de gaze romanesti sunt inca mai mult goale decat pline, ca sa stiti… Pe gazele romanesti se vor incalzi nemtii iarna aceasta !. N-aveti decat sa munciti, sa cotizati si sa suportati frigul !. Asta meritati !.

Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.

Tastează numerele care apar! Exemplu: 7 5 unu şapte = 7517