Image 1
Image 2
Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

În sfârşit, avem şi noi ceva în comun cu americanii. Anchetăm alegerile prezidenţiale.

Americanii sunt ceva mai în spate decât noi. Se limitează să cerceteze modul în care s-a implicat Rusia în campania prezidenţială de anul trecut. Au fost puşi sub acuzare oameni din echipa lui Donald Trump. :eful campaniei electorale şi adjunctul său sunt arestaţi la domiciliu. Se bănuieşte că victoria în alegeri s-ar datora unor atacuri pe internet, atât de subtile încât alegătorii americani s-au lăsat manipulaţi şi au ales o persoană pe placul ruşilor.

 

Evident, pentru a vulnerabiliza SUA. :i, pe plan mondial, pentru a destabiliza întreaga lume democratică.

Noi suntem ceva mai avansaţi. La noi se anchetează alegerile prezidenţiale din 2009. Totul a pornit de la ancheta parlamentară demarată în urma unei dezvăluiri a unui ziarist. Să mai aibă cineva încredere într-un ziarist!

Dan Andronic a povestit că în noaptea alegerilor din 9 decembrie 2009, turul final, a fost chemat acasă la Gabriel Oprea. Acolo se aflau directorul SRI George Maior, adjunctul acestuia, generalul Florian Coldea, procurorul general Laura Codruţa Kovesi şi sociologul Vasile Dâncu.

În urma acestei mărturisiri de ziarist, după o dezbatere furibundă în mass media, s-a constituit o comisie de anchetă parlamentară intitulată ocult “noaptea alegerilor”.

După îndelungi dezbateri, după ce au fost chemate la comisie şi audiate o serie de persoane, un fost colonel SRI a dezlegat misterul întâlnirii. “Celula de criză” avea sarcina să împiedice prin orice mijloace renumărarea voturilor din străinătate. Datorită scorului strâns dintre Traian Băsescu şi Mircea Geoană, în ţară candidatul PSD având un număr mai mare de voturi, exista posibilitatea ca Traian Băsescu să piardă alegerile. Cheia victoriei sau înfrângerii: voturile din străinătate.

Într-adevăr, diferenţa dintre cei doi candidaţi a fost de 70.000 de voturi. Balanţa a fost înclinată în favoarea lui Băsescu  de voturile românilor din străinătate.

S-a produs o fraudă? Aveau oaspeţii lui Gabriel Oprea puterea de a împiedica renumărarea voturilor? Aceasta este întrebarea.

Că totul se petrece la opt ani de la alegeri este o treabă tipică pentru români. Ca şi alte întrebări rămase fără răspuns de-a lungul timpului. Au existat sau nu terorişti în decembrie 1989? 21/22/ cine-a tras în noi? Apoi mineriadele, înfrângerea preşedintelui Constantinescu de fosta Securitate, mai nou “Binomul”. Istoria noastră are mai multe semne de întrebare decât răspunsuri ferme.

Tot atât de adevărat este că semnele de întrebare pe care ni le punem sunt, în general, mici, meschine, cancan-uri, vorbe de clacă. Politicienii noştri se formează în acest cadru lingvistic, al bârfelor, al meschinăriilor, vorbelor de duh, minciunilor, în ultimă instanţă. Cine nu are capacitatea de a inventa, de a fi ironic, sarcastic, cine nu joacă la două capete nu are nicio şansă de reuşită.

Anchetele avansate din Statele Unite schimbă percepţia asupra alegerilor din ţara considerată cea mai democratică din lume. În acelaşi timp ne fac să ne uităm mai atenţi şi în grădina noastră. Au fost fraudate alegerile din 2009? Dacă se va demonstra că a existat o fraudă ce se va întâmpla? Timpul nu poate fi dat înapoi. 

EDITORIAL-DUMITRU-PACURARU

O campanie electorală atipică

Încet, dar sigur, se profilează intrarea într-o campanie electorală atipică. Deocamdată limbajul polarizant, dreapta-stânga, populism-extremism, nu trădează obiectivele ascunse ale fiecărei formațiuni politice.

PNL la guvernare, dar nu la putere

PNL traversează una dintre cele mai dificile perioade după revenirea lui în viața politică, în urma căderii regimului Ceaușescu, în anul 1989. Cooptat în CDR, la insistențele lui Corneliu Coposu, după o tentativă de colaborare cu partidul lui Ion Iliescu, prin intermediul lui Theodor Stolojan, PNL ajunge la guvernare după alegerile din 1996.

PNL, linia Valeriu Stoica

Pornind de la gafa preşedintelui Iohannis care a negat că pe teritorul României ar fi căzut un rest de dronă rusească, Valeriu Stoica face o analiză rece, la obiect, a stării partidului al cărui lider a fost până i-a cedat de bună voie funcţia lui Theodor Stolojan.