Noi reguli la începutul şcolii

Scris de I. Z., 09 ianuarie 2023 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Grădiniţele şi şcolile nu au niciun temei legal să solicite părinţilor prezentarea avizului epidemiologic de la medicul pediatru sau de familie pentru elevi, la revenirea acestora din vacanţa de iarnă sau după orice altă vacanţă. Regula este prevăzută în ordinul de ministru comun nr. 438/4.629/2021, al miniştrilor Sănătăţii şi Educaţiei.

Actul normativ precizează explicit, în anexa 1, la Atribuţiile medicului şcolar/medicului (după caz) din grădiniţe, şcoli/licee, că „la revenirea preşcolarilor după vacanţe nu este necesară prezentarea avizului epidemiologic”. În anexa nr. 16 este scris că „La revenirea din vacanţe NU se va solicita preşcolarilor şi elevilor aviz epidemiologic”.
Acest aviz este solicitat doar la înscrierea la grădiniţe sau la şcoală, deci la intrarea pentru prima dată într-o comunitate educaţională, nu la fiecare revenire a copilului.
 
Ligia Deca recomandă şcolilor să limiteze accesul persoanelor fără legătură cu procesul educaţional
 
Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a declarat joi, 5 ianuarie, în cadrul unui conferinţe de presă, că „recomandăm şcolilor să limiteze accesul persoanelor care nu au legătură directă cu procesul educaţional, pe perioada intensificării transmiterii virusului gripal”.
Precizarea vine în contextul în care joi a fost instituită starea de alertă epidemiologică determinată de gripă, potrivit unei instrucţiuni publicate în Monitorul Oficial.

“Recomandăm şcolilor să limiteze accesul persoanelor care nu au legătură directă cu procesul educaţional pe perioada intensificării transmiterii virusului gripal.

Aşa cum spuneam, avem promisiuni de sprijin din partea DSP-urilor pentru şcoli şi pentru inspectorate, în aşa fel încât toate informaţiile necesare atât şcolilor şi personalului acestora, cât şi părinţilor să fie puse la dispoziţie”, a precizat Ligia Deca, la conferinţa de presă organizată de Ministerul Sănătăţii.

Ministerul Educaţiei a transmis vineri, 6 ianuarie, o serie de obligaţii către inspectoratele şcolare şi către conducerile şcolilor, în contextul începerii şcolilor de luni, 9 ianuarie, pe fondul evoluţiei cazurilor de gripă şi infecţii respiratorii acute. În timpul restricţiilor generate de pandemia de COVID-19, au fost discuţii despre primirea părinţilor în şcoli şi grădiniţe.

Înainte de deschiderea anului şcolar 2022-2023, fostul ministru al Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat că părinţii au acces în unităţile de învăţământ la festivităţile care marchează începerea cursurilor.

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.

Tastează numerele care apar! Exemplu: 7 5 unu şapte = 7517