Image 1
Image 2

Noi dispute pe tema amânării concursului pentru funcţiile de directori

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Marius Ovidiu Nistor, preşedintele FSE Spiru Haret
Marius Ovidiu Nistor, preşedintele FSE Spiru Haret

Cu doar câteva zile înainte de începere, Federaţia Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret“, solicită din nou amânarea concursului naţional pentru ocuparea funcţiilor de director şi director adjunct din unităţile de învăţământ.
La rândul său, Comisia de Învăţământ din Senat şi preşedintele acesteia, Ecaterina Andronescu, s-au pronunţat împotriva acestei iniţiative şi au făcut demersuri pentru amânarea concursurilor până vara viitoare prin amendarea Legii Educaţiei.

Provizoratul durează de 8 ani. În aceste condiţii, ne putem întreba dacă va rămâne depolitizarea învăţământului românesc un vis din ce în ce mai îndepărtat, sau va depăşi nivelul de lozincă, începând de acum să devină realitate?

Argumentele sindicaliştilor

„La ora actuală concursul este viciat, spun sindicaliştii. Blocarea platformei a dus la întârzierea apariţiei listelor finale cu candidaţii admişi la Bucureşti. (…) Este absurd ca unor candidaţi, care în 1989 aveau 11 ani, să li se respingă dosarele pe motiv că nu au depus declaraţie care să arate că nu au făcut poliţie politică. (…) Continuarea concursului va duce doar la înlocuirea unor directori numiţi cu delegaţie cu alţii care vor fi numiţi tot cu delegaţie. De asemenea, din analiza făcută la cald, avem zeci de unităţi unde nimeni nu şi-a depus dosarul deoarece nimeni nu îşi doreşte să devină director” a declarat Marius Ovidiu Nistor, preşedinte FSE «Spiru Haret».

Poziţia PSD

Ecaterina Andronescu
Ecaterina Andronescu

Social-democraţii încearcă amânarea, pentru al patrulea an consecutiv, a organizării concursurilor pentru şefia unităţilor de învăţământ.
Nu mai puţin puerilă este argumentaţia reprezentantei PSD: „Sunt în concurs 19.000 de posturi de directori. Se vor înscrie mai mulţi. Asta înseamnă că 40.000-50.000 de profesori în loc să se ocupe de elevi se vor ocupa să-şi citească bibliografia şi de cum să-şi câştige poziţiile de directori. Am vrut, prin amendament, ca aceste posturi să se ocupe prin concurs numai după finalizarea semestrului II şi până la începutul anului şcolar”, a spus Ecaterina Andronescu. În opinia sa, concursul bulversează sistemul educaţional.

Argumentele ministrului

Mircea Dumitru
Mircea Dumitru

Ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru, a demarat organizarea concursurilor pentru posturile de director şi director adjunct pentru şcolile din întreaga ţară, de la grădiniţe la licee. Proba scrisă a concursului se va desfăşura la nivel naţional, cu subiecte organizate de minister. „După 10 ani de intruziune politică în şcoală, e momentul pentru reprofesionalizarea şcolii“, a explicat ministrul.
Pentru Mircea Dumitru, amânarea concursului până în vara anului viitor „pare de fapt o continuare a unei politici de condiţionare a şcolilor din România şi de subordonare a acestor şcoli unor interese de partid. Noi respingem această metodă de a conduce şcolile din România şi insistăm asupra nevoii de a avea un cadru transparent şi predictibil, în care cei mai buni dintre profesori care se dovedesc a fi şi manageri buni în şcoli să poată să conducă pe o perioadă de mandat determinată”, a declarat ministrul.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with