Nmărul legumicultorilor careieni prezenţi în pieţe a scăzut dramatic

Scris de Ioan Aniţaş, 17 noiembrie 2020 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Aşa prognozata toamnă lungă, fără drept de tăgadă, ne introduce în atmosfera specifică toamnei autentice – temperaturi scăzute, vreme mohorâtă şi apariţia ploilor. Toate aceste fenomene îngreunează muncile câmpului, în mod expres recoltatul roadelor acestei perioade.

Peste aceste neajunsuri s-a suprapus şi decizia guvernanţilor de a închide pieţele care funcţionează în aşa numite hale închise. Legumicultorilor le rămâne posibilitatea de a ieşi să-şi vândă produsele pe mesele aflate în spaţiile deschise, în unele pieţe chiar neacoperite. Scăderea temperaturilor sub cea de îngheţ pune sub semnul întrebării calitatea legumelor scoase în pieţe. Prin îngheţare îşi pierd calităţile sau chiar se depreciază. De pildă cartofii degeraţi devin dulci.

Foarte puţine legume au fost aduse la tarabele din aer liber

Iată că la sfârşitul săptămânii abia încheiate, în Piaţa agroalimentară din municipiul Carei s-a făcut remarcată scăderea numărului legumicultorilor din zonă care şi-au scos pe tarabă produsele proaspete. Motivele sunt multiple. Asupra acestora nu insistăm. Nu a fost foarte mare nici numărul cumpărătorilor. De interes ridicat s-au bucurat sâmbătă, 14 noiembrie, varza albă şi cartofii, produse care se pot păstra o perioadă mai lungă fără măsuri speciale. Pe tarabe, cumpărătorii au găsit în piaţa careiană: varză albă 1 – 1,2 lei kilogramul – preţ în scădere, comparativ cu săptămânile anterioare; cartofi 1 – 2 lei kilogramul – în funcţie de mărime; zarzavaturi 4 – 5 lei kilogramul; morcovi 2 – 3 lei kilogramul; gulii 2 – 5 lei bucata; ţelină 1 – 5 lei bucata – în funcţie de mărime; vinete 5 lei kilogramul – preţ în creştere faţă de săptămâna trecută; ardei gras şi gogoşari la 3 – 5 lei kilogramul; roşii 5 – 8 lei kilogramul; sfeclă roşie 2 lei kilogramul; conopidă 2,5 – 4 lei kilogramul; ceapă galbenă vrac 1,5 – 2,5 lei kilogramul; usturoi 20 – 25 de lei kilogramul – preţ în uşoară creştere pe măsură ce se apropie Crăciunul şi creşte consumul; hrean 15 – 18 lei kilogramul; verdeţuri – frunze de pătrunjel, mărar, ţelină ş.a. 1 – 2 lei legătura; mere 2,5 – 4 lei kilogramul, pere 5 – 7 lei kilogramul; struguri 5 – 7 lei kilogramul; dovleac plăcintar 1 – 1,5 lei felia şi 2 – 3 lei kilogramul; sâmburi de nucă 25 – 30 de lei kilogramul. Aşa cum anticipam, vremea mai puţin prietenoasă, dar mai ales creşterea îngrijorătoare a numărului îmbolnăvirilor cu noul virus Covid-19 şi în municipiul Carei, au condus la o afluenţă scăzută de cumpărători în piaţa agroalimentară.

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.

Tastează numerele care apar! Exemplu: 7 5 unu şapte = 7517