20.07.2018 00.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Ciprian Crăciun, Emil Şuhani, Radu Creţu. Titlul emisiunii: Şedinţă de guvern cu protestatarii la gard. (reluare) 01.30 Natura ne cheamă, cu Ioana Zaharia. 02.40 Cultură, Hajduszoboszlo vacante de vis. 03.00 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu 04.30 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Adrian Pristopan. 05.30 Info Studio cu Laczko Eva. Titlul emisiuni: Casa zâmbetelor-oază de bucurie. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea: Simona Niste. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea: Ilyes Ilona. 08.00 Audienţe în direct cu Ioan Aniţaş, invitat: Adrian Cozma. Titlul emisiuni: Creşterea cailor de rasa şi relaxarea. (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea: Simona Niste. 09.30 Sănătate frumuseţe stil, cu Ioana Vladimirescu, invitat: . 10.30 Religie, cu Laczko Eva, invitaţi: Barta Barnabas, Gordan Dalma, Gsiszar Lorant. Titlul emisiunii: La Satu Mare se organizează Întâlnirea Naţională a Tineretului Catolic. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Ciprian Crăciun, Emil Şuhani, Radu Creţu. Titlul emisiunii: Şedinţă de guvern cu protestatarii la gard. (reluare) 13.00 Ştiri 13.30 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Iuliu Cadar. Titlul emisiuni: Iuliu Cadar-raport la 3650 de zile. 14.35 Teleshopping 15.00 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Adrian Pristopan. 16.00 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu 17.30 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc, invitat: Alina Perşa. Titlul emisiunii: Asociaţia ACT4U, implicată în diverse activităţi ecologice. 18.00 Sănătate,cu Mihaela Ghiţă, invitat: Cătălin Cismaş. Titlul emisiuni: Cum controlăm furia? 18.30 Şedinţă de Consiliu 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Ştiri 22.00 Audienţe în direct, cu Mihai Sălceanu, invitat: Constantin Demian, Daniela Silaghi. Titlul emisiunii: Care sunt cele mai mari probleme ale adolescenţilor?(reluare) 23.00 Şedinţă de Consiliu

Nimic nu stă în calea maşinăriei de vot PSD-ALDE

Scris de Dumitru Păcuraru, 16 decembrie 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Nu ştim care va fi forma finală a legilor Justiţiei, dar este sigur că vor fi votate exact aşa cum îşi doresc cele două partide. Este clar că se doreşte limitarea puterii procurorilor. În numele principiului prezumţiei de nevinovăţie omul inculpat, suspectul, acuzatul, până la urmă şi martorul, nu vor fi cunoscuţi.

Doar în momentul trimiterii în judecată opinia publică va afla despre existenţa unor dosare lucrate de procurori. Practic, dacă se admite că a existat o „republică a procurorilor”, odată cu votarea şi promulgarea acestor legi ea se termină.

După cum se vede, PSD şi ALDE nu se mai tem de reacţia străzii. Atitudinea preşedintelui Donald Trump faţă de #rezist, critica dură la adresa celor care demonstrează în stradă, le-a dat curaj şi social-democraţilor români. Strada este deja compromisă.

S-a încetăţenit ideea că protestele sunt organizate de persoane plătite. Prin urmare, acest ultim scut a dispărut, sau, în cel mai bun caz, fiind compromis, nu se mai ţine seama de sloganele străzii. Până şi UDMR a dat o replică dură adresându-se USR: ţineţi predici despre statul de drept, dar susţineţi statul dirijat de procurori. Aşadar, legile Justiţiei au încă un susţinător puternic în parlament.

Nu se mai ţine seama nici de opiniile venite de la Bruxelles. Pentru nespecialişti este greu de apreciat dacă acest pachet de legi este un lucru bun sau o catastrofă. Însă prin analogie cu revoluţia fiscală, cu legea salarizării, cu alte măsuri luate de guvern, se poate deduce că şi legile Justiţiei sunt oarecum pe acolo.

Cu sau fără acordul opoziţiei, PSD şi ALDE merg înainte pe drumul croit pe programul electoral din 2016. Diferenţele apar ca urmare a unor promisiuni populiste, greu sau imposibil de transpus în practică. La legile Justiţiei este puţin altfel.

Partidele s-au situat în faţa proiectului prezentat de ministrul Toader ca pe nişte baricade. Opoziţia se aştepta la proteste mai vehemente din partea străzii. Dar încă nu s-a ajuns la punctul culminant.

Plecând de la Camera Deputaţilor la Senat, controversata lege poate fi şi mai înăsprită. Călin Popescu Tăriceanu este cel mai vehement contestatar al actualelor norme juridice după care funcţionează DNA. Prin urmare, Senatul condus de liberalul Tăriceanu va “liberaliza” şi mai mult legile Justiţiei.

După cum se vede, nu se mai ţine cont deloc de reacţia străzii şi cu atât mai puţin de a opoziţiei. Realitatea este că PNL gândeşte la fel ca PSD. Nici demnitarii liberali, primarii, consilierii PNL nu apără cu sinceritate aşa-numita independenţă a Justiţiei, în care la loc central se află independenţa procurorilor DNA.

Laura Codruţa Kovesi a spus cât se poate de tranşant că DNA îşi poate închide porţile după ce vor intra în vigoare aceste legi. Asta şi-a dorit PSD.

Ce se mai poate face? Preşedintele nu le va promulga şi le va trimite în parlament. Parlamentul le va trimite din nou la preşedinte, iar preşedintele nu poate refuza de două ori promulgarea unei legi.

PSD se poate considera de pe acum marele câştigător al luptei cu lupta anti-corupţie. Se vor descătuşa energiile ţinute sub obroc. Cineva spunea că PSD nu a dat drumul la investiţii în 2017 pentru că DNA mergea pe urma banilor.

Odată ce se vor mai slăbi chingile funcţionarii din administraţia centrală şi locală vor începe să lucreze mai lejer, fără sabia lui Damocles deasupra capului. Va creşte nivelul corupţiei? Cine ştie. Poate că după 28 de ani de democraţie a crescut nivelul conştiinţei sociale şi lucrurile vor reintra în normalitate.

Abonează-te acum Online!