Audienţe în direct, cu Mihai Sălceanu, invitaţi: Corina Stanciu, Rodica Lohan. Titlul emisiunii: Biologii,chimişti şi psihologii din spitale,nemulţumiţide noua grilă de salarizare.(reluare) 01.00 Agenda publică, cu Stela Cădar invitaţi: Augustin Iştoc,Ciprian Crăciun.Titlul emisiunii: Biologii, chimişti şi psihologii din spitale, nemulţumiţi de noua grilă de salarizare. (reluare) 02.30 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Romeo Poiană. Titlul emisiuni: Romeo Poiană – rapor la 6685 de zile . 03.30 Info studio, cu Ioan Aniţaş, invitat: Ioan Coroianu . Titlul emisiunii: Crimă sau dispariţie. 04.30 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu, invitat: Nicolae Mureşan. 05.30 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat: Marius Dudaş. Titlul emisiunii: Cultura de căpşuni. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Ilyes Ilona. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Prinzinger Zsoka. 08.00 Audienţe în direct, cu Mihai Sălceanu, invitaţi: Corina Stanciu, Rodica Lohan. Titlul emisiunii: Biologii,chimişti şi psihologii din spitale,nemulţumiţi de noua grilă de salarizare.(reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Ilyes Ilona. 09.20 La psiholog, cu Ioana Vladimirescu, invitat: Adriana Laszlo. Titlul emisiunii:Cum înţelegem plânsul copiiilor? 10.00 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc,invitat: Mark Nagy Janos. Titlulemisiunii: Noutăţi în custodia ariei protejate de pe râul Tur. 10.30 Religie, cu Eva Laczko , invitat: Florin Fodoruţ. Titlul emisiunii: De la Înviere Mântuitorul până la Înălţarea la cer. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar invitaţi: Augustin Iştoc,Ciprian Crăciun.Titlul emisiunii: Biologii, chimişti şi psihologii din spitale, nemulţumiţi de noua grilă de salarizare. (reluare) 13.00 Ştiri 13.30 ]n slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Romeo Poiană. Titlul emisiuni: Romeo Poiană – rapor la 6685 de zile . 14.30 Teleshopping 14.45 Sănătate,cu Mihaela Ghiţă,invitat:Sedonia Lăţea.Titlul emisiuni: Despre diete,vitamine la început de primăvară. 15.15 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Călin Durla. 16.25 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu, invitat: Maria Tripon. 17.30 Panoramic sportiv, cu Constantin Damian, invitat: Dacian Nastai. Titlul emisiunii: Primăvara sportivă cu Dacian Nastai. 18.30 Audienţe în direct. 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar. 21.30 Cultură 22.30 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Călin Durla. 23.30 Ştiri

Nimic nu stă în calea maşinăriei de vot PSD-ALDE

Scris de Dumitru Păcuraru, 16 decembrie 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Nu ştim care va fi forma finală a legilor Justiţiei, dar este sigur că vor fi votate exact aşa cum îşi doresc cele două partide. Este clar că se doreşte limitarea puterii procurorilor. În numele principiului prezumţiei de nevinovăţie omul inculpat, suspectul, acuzatul, până la urmă şi martorul, nu vor fi cunoscuţi.

Doar în momentul trimiterii în judecată opinia publică va afla despre existenţa unor dosare lucrate de procurori. Practic, dacă se admite că a existat o „republică a procurorilor”, odată cu votarea şi promulgarea acestor legi ea se termină.

După cum se vede, PSD şi ALDE nu se mai tem de reacţia străzii. Atitudinea preşedintelui Donald Trump faţă de #rezist, critica dură la adresa celor care demonstrează în stradă, le-a dat curaj şi social-democraţilor români. Strada este deja compromisă.

S-a încetăţenit ideea că protestele sunt organizate de persoane plătite. Prin urmare, acest ultim scut a dispărut, sau, în cel mai bun caz, fiind compromis, nu se mai ţine seama de sloganele străzii. Până şi UDMR a dat o replică dură adresându-se USR: ţineţi predici despre statul de drept, dar susţineţi statul dirijat de procurori. Aşadar, legile Justiţiei au încă un susţinător puternic în parlament.

Nu se mai ţine seama nici de opiniile venite de la Bruxelles. Pentru nespecialişti este greu de apreciat dacă acest pachet de legi este un lucru bun sau o catastrofă. Însă prin analogie cu revoluţia fiscală, cu legea salarizării, cu alte măsuri luate de guvern, se poate deduce că şi legile Justiţiei sunt oarecum pe acolo.

Cu sau fără acordul opoziţiei, PSD şi ALDE merg înainte pe drumul croit pe programul electoral din 2016. Diferenţele apar ca urmare a unor promisiuni populiste, greu sau imposibil de transpus în practică. La legile Justiţiei este puţin altfel.

Partidele s-au situat în faţa proiectului prezentat de ministrul Toader ca pe nişte baricade. Opoziţia se aştepta la proteste mai vehemente din partea străzii. Dar încă nu s-a ajuns la punctul culminant.

Plecând de la Camera Deputaţilor la Senat, controversata lege poate fi şi mai înăsprită. Călin Popescu Tăriceanu este cel mai vehement contestatar al actualelor norme juridice după care funcţionează DNA. Prin urmare, Senatul condus de liberalul Tăriceanu va “liberaliza” şi mai mult legile Justiţiei.

După cum se vede, nu se mai ţine cont deloc de reacţia străzii şi cu atât mai puţin de a opoziţiei. Realitatea este că PNL gândeşte la fel ca PSD. Nici demnitarii liberali, primarii, consilierii PNL nu apără cu sinceritate aşa-numita independenţă a Justiţiei, în care la loc central se află independenţa procurorilor DNA.

Laura Codruţa Kovesi a spus cât se poate de tranşant că DNA îşi poate închide porţile după ce vor intra în vigoare aceste legi. Asta şi-a dorit PSD.

Ce se mai poate face? Preşedintele nu le va promulga şi le va trimite în parlament. Parlamentul le va trimite din nou la preşedinte, iar preşedintele nu poate refuza de două ori promulgarea unei legi.

PSD se poate considera de pe acum marele câştigător al luptei cu lupta anti-corupţie. Se vor descătuşa energiile ţinute sub obroc. Cineva spunea că PSD nu a dat drumul la investiţii în 2017 pentru că DNA mergea pe urma banilor.

Odată ce se vor mai slăbi chingile funcţionarii din administraţia centrală şi locală vor începe să lucreze mai lejer, fără sabia lui Damocles deasupra capului. Va creşte nivelul corupţiei? Cine ştie. Poate că după 28 de ani de democraţie a crescut nivelul conştiinţei sociale şi lucrurile vor reintra în normalitate.

Abonează-te acum Online!