14.01.2020 00.00 Agenda Publică cu Stela Cădar, invitaţi:Cipri Ardelean,Iuliu Ilyes, Benniamin Urs.Titlul emisiunii:PSD îi suflă Pnl-ului subiectul pensiilor speciale.(reluare) 02.00 Ştiri 02.30 Audienţe în direct cu Eva Laczko, invitat:Turos Lorand. 04.00 Gala Presei Sătmărene – 30 de ani de presă liberă în Satu Mare. 06.00 La Psiholog cu Ioana Vladimirescu, invitat: Ioana Zaharia. Titlul emisiunii:De la victimizare la maturizare. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Agenda Publică cu Stela Cădar, invitaţi:Cipri Ardelean,Iuliu Ilyes, Benniamin Urs.Titlul emisiunii:PSD îi suflă Pnl-ului subiectul pensiilor speciale.(reluare) 10.00 Cultura:Ioana Vladimirescu 11.45 Teleshopping 12.00 Ştiri 12.30 Audienţe în direct cu Eva Laczko, invitat: Turos Lorand. (reluare) 14.00 Agenda Publică cu Stela Cădar, invitaţi:Cipri Ardelean,Iuliu Ilyes, Benniamin Urs.Titlul emisiunii:PSD îi suflă Pnl-ului subiectul pensiilor speciale.(reluare) 16.00 Teleshopping 16.15 Sănătate Frumuseţe Stil cu Ioana Vladimirescu şi Ioana Zaharia, invitat:Ionut Bobit. 17.00 În Slujba Comunităţii cu Mihai Sălceanu, invitat:Gabriela Notarius. 18.00 Audienţe în direct cu Ioan Aniţaş (direct) 19.30 Ştiri 20.00 Agenda Publică, cu Stela Cădar (direct) 22.00 Ştiri 22.30 Audienţe în direct cu Ioan Aniţaş (reluare)

Nimeni nu se poate pune cu actorii!

Scris de Dumitru Păcuraru, 03 iulie 2019 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Dintre toate categoriile de intelectuali, fără îndoială actorii sunt cei mai activi, cei mai predispuşi la proteste, cei mai hotărâţi să-şi ceară drepturile. Este adevărat că sunt şi cei mai  privilegiaţi de soartă fiind susţinuţi de guvern, de primării, de consilii judeţene. Artiştii plastici, scriitorii, compozitorii,  muzicienii, cu excepţia celor angajaţi la filarmonici, nu au salarii de la buget. Mai mult decât atât, drepturile de autor sunt impozitate.

Cu alte cuvinte creatorii sunt lăsaţi să se descurce cum pot. Şi cu ce sunt mai prejos pictorii şi scriitorii decât actorii? În fond, dacă scriitorii nu ar scrie piese de teatru ce s-ar face actorii?

Această inegalitate dintre intelectuali datează din timpul comunismului. Şi merge înainte, indiferent de culoarea guvernelor. Sunt voci din partea dreaptă a eşichierului politic care atrag atenţia că nicăieri în lume actorii nu sunt plătiţi din banii publici. Au o meserie, pot juca în piese de teatru, pot face filme, şi în măsura în care se vând bilete îşi primesc partea lor. La noi, totul este subvenţionat, de la cheltuielile de întreţinere ale teatrelor şi filarmonicilor până la salarii.

În urmă cu ceva vreme, guvernul PSD a decis că salariile din instituţiile de spectacol trebuie majorate cu 50%. Şi într-adevăr de la 1 februarie 2017 salariile acestei bresle s-au majorat cu 50%. Spre disperarea primăriilor şi consiliilor judeţene care subvenţionează teatrele şi filarmonicile din provincie. La Bucureşti, această sarcină cade în sarcina Primăriei Generale şi a Ministerului Culturii. După ingineriile pe care le-a făcut guvernul cu primăriile, practic luându-le nişte sume uriaşe din bugete, măsurile s-au răsfrânt şi asupra culturii. De exemplu la Satu Mare, primarul Kereskenyi spunea că la preluarea mandatului, în 2016, cheltuielile pentru Teatrul de Nord se ridicau la 8,5 milioane de lei iar acum, în 2019,  suma depăşeşte 12 milioane de lei.

Dacă din banii contribuabilului din Satu Mare se duc înspre cele două secţii ale teatrului şi spre teatrul de păpuşi, (din păcate numai în limba maghiară) peste 2,5 milioane de euro, să ne imaginăm câţi bani consumă instituţiile de spectacole la Bucureşti!

Cum nu poţi cheltui mai mult decât aduni la buget, evident că austeritatea a lovit şi Teatrul Naţional. Dar cu actorii nu te poţi pune. Ei sunt cei mai revoluţionari dintre intelectuali. Ei ştiu ieşi în stradă, au curajul să protesteze împotriva celor care îndrăznesc să le taie drepturile odată câştigate. În ciuda subvenţionării de la stat îşi păstrează şi independenţa. În paranteză fie spus, cu siguranţă nu votează cu PSD.

Deci actorii au ieşit în stradă. Peste 250 de persoane au protestat în faţa guvernului. Marţi o delegaţie a fost primită de ministrul Culturii. Alături de directorul Teatrului Naţional, Ion Caramitru, au fost prezenţi şi directorii de la Muzeul Naţional de Artă Contemporană, de la Filarmonica George Enescu, de la Teatrul Naţional de Operetă. Niciun reprezentant al Uniunii Scriitorilor şi al Uniunii Artiştilor Plastici. Ministrul Culturii, Daniel Breaz, le-a cerut „onestitate şi corectitudine”, precizând că „fiind vorba despre banii tuturor românilor nu putem să cheltuim iresponsabil aceste sume de bani”.

Dar făcând o comparaţie între tipurile de cheltuieli, sumele alocate culturii în general sunt insignifiante. Sunt alte domenii în care se cheltuie mari sume de bani în mod nechibzuit. De teatre este nevoie, de filarmonici, de muzee şi case de cultură, de asemenea. Toate tipurile de cultură, de la literatură la artele plastice, au nevoie de susţinere. Cu sau fără finanţări parţiale, paradoxal este că supravieţuiesc. Şi supravieţuiesc pentru că artele fac parte din stratul cel mai profund al unei naţiuni.

Abonează-te acum Online!