Image 1
Image 2

Nicolae Ciucă, un om al echilibrului

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Greu de încadrat într-o tipologie a oamenilor politici, Nicolae Ciucă indiferent de situație, nu doar că reușește să-și păstreze calmul, dar are capacitatea de a transmite că totul este în regulă și nu este cazul să ne îngrijorăm.
Este criză energetică? Premierul ne asigură că România este la adăpost pentru că există rezerve. Se vorbește despre o criză de alimente? Nicolae Ciucă dă asigurări că românii nu vor avea de suferit pentru că rezervele de grâu ajung pentru doi ani.
PSD-ul, mai precis un om de la PSD, atacă subtil PNL-ul? Primul ministru dă asigurări că totul este în regulă în coaliția de guvernare care va merge mai departe, după cum se stipulează în protocolul de guvernare.
Întreabă un reporter dacă este adevărat că pensiile sub 3000 de lei nu se vor impozita? Premierul spune că problema este în dezbatere.
Cu calm tratează Nicolae Ciucă și declarațiile premierului Viktor Orban despre rasele amestecate din Europa. “Astfel de declarații nu-și au locul într-o Europă în care 27 de țări trăiesc în pace și prosperitate”, răspunde premierul român.
Cu un astfel de politician este greu să te cerți. Pur și simplu președintele PNL nu se știe certa. Poate că bate cu pumnul în masă într-un cadru închis, dar în nicio împrejurare nu admite ca rufele murdare să se spele în public.
Omologul său din fruntea PSD pare aproape la fel de inofensiv. Nici Marcel Ciolacu nu este avid de ceartă, de confruntare. Dacă ar fi după cei doi lideri, scena politică ar fi de-a dreptul leșinată. :i asta nu este de ajuns. Kelemen Hunor le ține isonul. Nici liderul UDMR nu este adeptul confruntărilor în public.
Adoptând o strategie defensivă, Nicolae Ciucă reușește să-și dezarmeze și adversarii. Zglobiul George Simion mai degrabă sare la gâtul ministrului Energiei decât să-l ia la rost pe primul ministru și să-l întrebe de ce s-a scumpit energia, de ce a crescut prețul benzinei și motorinei.
Cum în PNL nu s-a ivit nicio figură de politician care ar putea fi desemnat candidat prezidențial putem admite că Nicolae Ciucă va fi prezidențiabilul liberalilor. Nu este foarte ușor să ne imaginăm cum va arăta o confruntare între Ciolacu și Ciucă. Despre o dezbatere cu alți candidați, de genul Cătălin Drulă de la USR sau Dacian Cioloș, nici nu poate fi vorba pentru că este greu de crezut că generalul Ciucă va accepta o asemenea provocare.
De la Ion Antonescu România nu a avut un șef de guvern general. Interesant este că lui Charles de Gaulle francezii au continuat să-i spună generalul și după ce a ajuns președinte. Lui Nicolae Ciucă nimeni nu-i zice general. Într-un moment de efuziune, Ludovic Orban în campania electorală l-a numit pe Klaus Iohannis general. Ca președinte, fostul primar al Sibiului nu s-a dovedit a fi tocmai un general, dar a avut momente când a dat jos milităria din pod.
Va ajunge vreodată generalul Nicolae Ciucă să dea jos milităria din pod? Dacă nu la guvern, măcar în sediul PNL s-ar cuveni să se introducă puțină ordine și disciplină.
PNL-ului îi folosește și nu prea un președinte atât de calm, atât de slab predispus la confruntarea cu alte partide? În general partidele de dreapta s-au remarcat printr-o atitudine dură, intransigentă față de adversarii de stânga. Nicolae Ciucă este o excepție. Oare ce ar trebui să facă PSD pentru a-l enerva atât de tare încât să rupă coaliția de guvernare?
Liberalii s-au lăudat dintotdeauna că se trag de brăcinari cu liderul partidului. Ca președinte al partidului, Nicolae Ciucă este extrem de rezervat. Aproape că se jenează să rostească numele partidului. Se concentrează pe activitatea de la guvern și asta lasă oarecum partidul descoperit.

Sigla Informatia Zilei

Cine invocă anticipatele?

Asculta acest articol Preşedintele Iohannis intervine rar în disputa dintre PNL şi PSD, dar când o face cuvântul său atârnă

Zece ani de politică la Satu Mare

Noul site Informația Zilei readuce în actualitate “Oamenii anului 2014”. O mulțime de nume, de la politicieni la oameni de afaceri, de la oameni de cultură, directori de instituiții, până la primari, avocați, medici și sportivi.