Nicolae Ciucă, un om al echilibrului

Scris de Dumitru Păcuraru, 29 iulie 2022 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Greu de încadrat într-o tipologie a oamenilor politici, Nicolae Ciucă indiferent de situaţie, nu doar că reuşeşte să-şi păstreze calmul, dar are capacitatea de a transmite că totul este în regulă şi nu este cazul să ne îngrijorăm.
Este criză energetică? Premierul ne asigură că România este la adăpost pentru că există rezerve. Se vorbeşte despre o criză de alimente? Nicolae Ciucă dă asigurări că românii nu vor avea de suferit pentru că rezervele de grâu ajung pentru doi ani.
PSD-ul, mai precis un om de la PSD, atacă subtil PNL-ul? Primul ministru dă asigurări că totul este în regulă în coaliţia de guvernare care va merge mai departe, după cum se stipulează în protocolul de guvernare.
Întreabă un reporter dacă este adevărat că pensiile sub 3000 de lei nu se vor impozita? Premierul spune că problema este în dezbatere.
Cu calm tratează Nicolae Ciucă şi declaraţiile premierului Viktor Orban despre rasele amestecate din Europa. „Astfel de declaraţii nu-şi au locul într-o Europă în care 27 de ţări trăiesc în pace şi prosperitate”, răspunde premierul român.
Cu un astfel de politician este greu să te cerţi. Pur şi simplu preşedintele PNL nu se ştie certa. Poate că bate cu pumnul în masă într-un cadru închis, dar în nicio împrejurare nu admite ca rufele murdare să se spele în public.
Omologul său din fruntea PSD pare aproape la fel de inofensiv. Nici Marcel Ciolacu nu este avid de ceartă, de confruntare. Dacă ar fi după cei doi lideri, scena politică ar fi de-a dreptul leşinată. :i asta nu este de ajuns. Kelemen Hunor le ţine isonul. Nici liderul UDMR nu este adeptul confruntărilor în public.
Adoptând o strategie defensivă, Nicolae Ciucă reuşeşte să-şi dezarmeze şi adversarii. Zglobiul George Simion mai degrabă sare la gâtul ministrului Energiei decât să-l ia la rost pe primul ministru şi să-l întrebe de ce s-a scumpit energia, de ce a crescut preţul benzinei şi motorinei.
Cum în PNL nu s-a ivit nicio figură de politician care ar putea fi desemnat candidat prezidenţial putem admite că Nicolae Ciucă va fi prezidenţiabilul liberalilor. Nu este foarte uşor să ne imaginăm cum va arăta o confruntare între Ciolacu şi Ciucă. Despre o dezbatere cu alţi candidaţi, de genul Cătălin Drulă de la USR sau Dacian Cioloş, nici nu poate fi vorba pentru că este greu de crezut că generalul Ciucă va accepta o asemenea provocare.
De la Ion Antonescu România nu a avut un şef de guvern general. Interesant este că lui Charles de Gaulle francezii au continuat să-i spună generalul şi după ce a ajuns preşedinte. Lui Nicolae Ciucă nimeni nu-i zice general. Într-un moment de efuziune, Ludovic Orban în campania electorală l-a numit pe Klaus Iohannis general. Ca preşedinte, fostul primar al Sibiului nu s-a dovedit a fi tocmai un general, dar a avut momente când a dat jos milităria din pod.
Va ajunge vreodată generalul Nicolae Ciucă să dea jos milităria din pod? Dacă nu la guvern, măcar în sediul PNL s-ar cuveni să se introducă puţină ordine şi disciplină.
PNL-ului îi foloseşte şi nu prea un preşedinte atât de calm, atât de slab predispus la confruntarea cu alte partide? În general partidele de dreapta s-au remarcat printr-o atitudine dură, intransigentă faţă de adversarii de stânga. Nicolae Ciucă este o excepţie. Oare ce ar trebui să facă PSD pentru a-l enerva atât de tare încât să rupă coaliţia de guvernare?
Liberalii s-au lăudat dintotdeauna că se trag de brăcinari cu liderul partidului. Ca preşedinte al partidului, Nicolae Ciucă este extrem de rezervat. Aproape că se jenează să rostească numele partidului. Se concentrează pe activitatea de la guvern şi asta lasă oarecum partidul descoperit.

Abonează-te acum Online!