Image 1
Image 2

Nicolae Ciucă, Marcel Ciolacu şi Bogdan Aurescu au fost marţi la Kiev

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Ciuca-Kiev 1

Prim-ministrul României, Nicolae-Ionel Ciucă, a efectuat, la 26 aprilie 2022, o vizită de lucru în Ucraina, la Kiev, pe parcursul căreia a fost însoțit de președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, și de ministrul afacerilor externe, Bogdan Aurescu, informează Guvernul României printr-un comunicat trimis redacției.
Vizita trebuia să aibă loc miercuri iar din delegație trebuia să facă parte și președintele Senatului, Florin Cîțu. Se pare că cei doi lideri ai PNL și PSD au ales varianta de a merge mai repede, și fără Cîțu.

 

Ciuca-Ciolacu-Kiev

Premierul României a fost primit de președintele Volodimir Zelenski și a avut întrevederi cu prim-ministrul Ucrainei, Denys Shmyhal, și președintele Radei Supreme, Ruslan Stefanchuk.
Programul vizitei a inclus vizitarea localităților Borodianka și Irpin, din proximitatea capitalei Kiev, puternic afectate de agresiunea ilegală, neprovocată și nejustificată a Rusiei asupra Ucrainei. Prim-ministrul Ciucă a transmis un mesaj de condamnare în termenii cei mai fermi a invaziei ruse, a atrocităților umane și distrugerilor materiale, exprimând sprijinul României pentru derularea unei investigații internaționale pentru tragerea la răspundere a celor vinovați de comiterea de crime internaționale, inclusiv prin contribuția financiară voluntară recentă, decisă de Guvernul României, către Fondul fiduciar al Curții Penale Internaționale.
În discuțiile cu oficialii ucraineni, prim-ministrul României a reiterat sprijinul pentru suveranitatea și integritatea teritorială ale Ucrainei și a prezentat măsurile de sprijin multidimensional pentru Ucraina și poporul ucrainean în contextul războiului, inclusiv pentru gestionarea celor peste 820 de mii de persoane refugiate care au trecut granița cu România. Premierul a evidențiat, astfel, numeroasele măsuri administrative adoptate încă de la începutul agresiunii ruse pentru permiterea accesului refugiaților ucraineni pe teritoriul național și asigurarea condițiilor necesare de protecție, precum crearea taberelor de refugiați, reglementarea accesului gratuit la servicii medicale, educaționale și de transport, precum și la piața muncii. Prim-ministrul Nicolae Ciucă a remarcat atitudinea de extraordinară compasiune și solidaritate ale poporului român cu poporul ucrainean, reflectată și prin volumul consistent al ajutoarelor umanitare livrate în Ucraina. Premierul a subliniat că România și-a asumat și un rol de intermediar în transferul ajutoarelor internaționale către Ucraina, prin intermediul hub-ului umanitar înființat la Suceava la 9 martie 2022, care a fost tranzitat până acum de 32 de convoaie umanitare cu 163 de camioane.
Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a analizat împreună cu oficialii ucraineni noi posibilități de sprijin pentru Ucraina.
Astfel, a fost examinată diminuarea efectelor negative ale războiului asupra economiei ucrainene, în particular în ce privește posibilitățile de realizare a exporturilor de cereale și produse de origine animală. Printre altele, premierul Ciucă a menționat, ca măsură concretă de sprijin, liberalizarea temporară de către România pe teritoriul național a transportului rutier de marfă efectuat de operatorii ucraineni începând cu 5 aprilie 2022, începerea reabilitării unei căi ferate cu ecartament larg în portul Galaţi pentru facilitarea accesului direct al garniturilor feroviare din Ucraina şi Republica Moldova şi scurtarea timpului de transbordare a mărfurilor, analizarea posibilității creșterii capacităților de tranzit prin punctele de trecere a frontierei comune și facilitarea extinsă a controlului sanitar-veterinar la aceste puncte, extinderea capacităților de preluare de mărfuri din Ucraina prin portul Constanța.
Premierul român a subliniat, totodată, importanța dezvoltării conectivității între România și Ucraina prin deschiderea de noi puncte de trecere a frontierei, evidențiind rolul esențial jucat în prezent de punctul de trecere Iscaccea-Orlivka, deschis în 2020. De asemenea, o importanță deosebită a fost acordată analizării opțiunilor de valorificare a potențialului de cooperare în domeniul energetic.
Prim-ministrul României a subliniat faptul că România este disponibilă și interesată să participe substanțial la procesul de reconstrucție post-conflict a Ucrainei, în funcție de parametrii și prioritățile definite de autoritățile ucrainene, urmând a fi stabilit un dialog bilateral dedicat, concret pe acest subiect.
Pe palier bilateral, premierul Ciuca a transmis dorința avansării relației româno-ucrainene la un nivel superior, pornind de la potențialul de cooperare existent, interesele comune de securitate și solidaritatea între cele două popoare, manifestată cuprinzător, în mod concret, de la declanșarea agresiunii ruse. Prim-ministrul României a arătat că deschiderea și compasiunea poporului român față de semenii din Ucraina reprezintă nu numai imaginea atașamentului la valori comune, ci și un veritabil mandat pentru autoritățile celor două state de a îmbogăți și eleva relația bilaterală.
Premierul român a subliniat importanța celor două comunități înrudite, română în Ucraina și ucraineană în România, ca veritabile punți de legătură între cele două societăți și a remarcat comportamentul de buni cetățeni ai Ucrainei dovedit de etnicii români în timpul războiului, exprimând așteptarea ca, prin asigurarea deplină a respectării drepturilor identitare ale acestora, inclusiv a celor lingvistice, societatea ucraineană să devină mai puternică și coezivă.
Prim-ministrul Nicolae Ciucă a reiterat sprijinul ferm al României pentru aspirațiile Ucrainei de integrare în Uniunea Europeană și a transmis felicitări Kievului pentru transmiterea răspunsului la prima parte a chestionarului de aderare. Cu această ocazie, a menționat poziția României care a susținut constant ca Uniunea Europeană să ofere o perspectivă europeană Ucrainei, Republicii Moldova și Georgiei, care merită să facă parte din familia europeană.
Premierul Ciucă a discutat cu înalții oficiali ucraineni și cu privire la dosarul transnistrean, inclusiv în contextul ultimelor evoluții.
Toți interlocutorii ucraineni au mulțumit Guvernului României și cetățenilor români pentru sprijinul acordat în diverse domenii de interes direct pentru partea ucraineană și pentru solidaritatea manifestată, cu multă empatie, încă de la declanșarea agresiunii militare ruse. Aceștia au prezentat evoluțiile din teren ale confruntării militare și necesitățile de sprijin pe mai multe planuri. Au salutat și susținut disponibilitatea de a crea un nou profil partenerial, superior, pe toate dimensiunile, pentru relația bilaterală româno-ucraineană și au asigurat cu privire la respectarea drepturilor identitare ale etnicilor români.
 

2 comentarii

  1. Doar pt. asta s-au dus acolo netrebnicii vostri ?… Pierdere inutila de timp si de bani !!!. Poate nici nu va mai exista Ucraina….( va fi inglobat in Rusia). De ce nu s-au dus si la rusi pe modelul conducatorilor din statele UE ???. N-au CURAJUL sobolanii neamului !. Merkel, Orban Viktor, Macron, Slitz au avul CURAJUL !.

  2. Nu stiu ce au cautat acolo, eu n-as fi mers. Inainte de razboi Zelensnki n-a pronuntat niciodata cuvintul “roman”, a vorbit de multe ori de minoritatile nationale din Ucraina dar n-a amintit deloc de romani, desi romanii sint pe locul 2 in Ucraina dupa rusi. Dar pentru tandemul “CIU-CIO” (sau CIO-CIU) cu Aurescu pe post de sofer nu conteaza, au mers sa-i manince din palma lui Zelenski. Cine e Zelenski? Un politruc invirtit cu cheita de catre Sionismul mondial. Nu ma mir de Aurescu si Ciolacu, sint personaje mediocre, fara anvergura, Ciolacu este un politruc inca de pe vremea cind aparea in poze la brat cu teroristul Omar Haysam la chiolhanurile si vinatorile organizate impreuna. Ma mir de Ciuca, cine l-a pus sa indure umilinta asta? Se vede ca la romani mentalitatea de sluga este o boala incurabila.

Lasă un răspuns

Connect with