19.10.2018 00.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Iuliu Ilyes, Augustin Iştoc, Horea Adrian Ungur. Titlul emisiunii: La fiecare ieşire externă, preşedintele Iohannis atacă România. (reluare) 01.45 Cultură – Russian Night la Poesis – Concert cu Tania Pop. 02.50 Cultură – Zilele culturale Poesis – Recital de poezii 04.25 Cultură – 10x10 Născut în România 05.35 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Livia Haidu. Titlul emisiuni: Livia Haidu – raport la 10.220 de zile. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Audienţe în direct cu Laczko Eva, invitat: Hrihorişan Felicia. Titlul emisiuni: Noi concursuri, noi provocări pentru Cutezătorii Munţilor.(reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 09.30 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat: Aracs Loredana. Titlul emisiunii: Prevenţie, diagnostic şi tratament în cancerul la sân. 10.30 Religie, cu Laczko Eva, invitaţi: Kiss Jozsef, Papellas Istvan. Titlul emisiunii: Rolul comunităţii creştine în protejarea vieţii. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Iuliu Ilyes, Augustin Iştoc, Horea Adrian Ungur. Titlul emisiunii: La fiecare ieşire externă, preşedintele Iohannis atacă România. (reluare) 13.00 Ştiri 13.30 Cultură – Inaugurarea bibliotecii Petru Bran 14.30 Teleshopping 14.45 Educaţie Ecologică cu Cristina Bursuc, invitat: Alina Perşa. Titlul emisiunii: Participarea voluntarilor sătmăreni la Ziua de Curăţenie Naţională 15.2o Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Vasile Antal. 16.15 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Livia Haidu. Titlul emisiuni: Livia Haidu – raport la 10.220 de zile. 17.10 Cultură – Zilele culturale Poesis – Recital de poezii 18.30 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Vasile Fernea.Titlul emisiuni:Primi secretari şi relaţiile lor cu miliţia. 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Ştiri 22.00 Audienţe în direct (reluare) 23.00 Cultură – Russian Night la Poesis – Concert cu Tania Pop.

Niciodată nu-i prea devreme

Scris de Dumitru Păcuraru, 20 mai 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Toate sondajele realizate la o distanţă mare în timp de alegeri, crează o oarecare vâlvă. Mai ales când este vorba despre alegerile prezidenţiale. Atribuţiile sale nu îl situează în vârful puterii din toate punctele de vedere. În Constituţie nu scrie că este şeful statului, dar toată lumea îl consideră şeful statului. Asupra lui se revarsă aura unei puteri simbolice, iar cu timpul aceasta se transformă în putere efectivă. Odată cu Traian Băsescu s-au perfecţionat două instrumente foarte eficiente în câmp politic, amândouă la dispoziţia preşedintelui pentru că el numeşte şi destituie şefii celor două instituţii cu pricina, SRI şi DNA.

Un ultim sondaj dat publicităţii pune faţă în faţă principalii candidaţi la preşedinţie. Primul este, evident, Klaus Iohannis, iar contracandidatul său este Gabriela Firea. Foarte activa primăriţă a Capitalei, a crescut în sondaje ca viteazul din poveste. Primarul General al capitalei se află în topul încrederii, în unele sondaje chiar pe primul loc. Se pare că funcţia aceasta se trasnformă în rampă de lansare pentru preşedinţi. De alegerile prezidenţiale ne desparte 2018. Un an de excepţie. Pentru că este anul Centenarului. În 2018 România îşi va face bilanţul celor 100 de ani de la Unire. În acel bilanţ va intra şi activitatea preşedintelui în funcţie. Prin urmare se poate afirma cu certitudine că în 2018 se face intrarea în campania prezidenţială.

Gabriela Firea, ieşind la măsurătoare cu patru procente peste Klaus Iohannis, va avea cu siguranţă un program propriu de sărbătorire a Centenarului în Bucureşti. După cât de activă este în timp de „pace”, ne putem imagina că într-o campanie electorală va fi şi mai activă. Are fonduri uriaşe la dispoziţie, pe care folosindu-le absolut legal şi corect, îi aduc beneficii imense de imagine.

Fără să existe o poziţie oficială a PSD, fără nicio declaraţie sau o simplă aluzie din partea primăriţei blonde, tot mai multă lume o consideră pe Gabriela Firea o posibilă candidată la funcţia de preşedinte. Ar fi pentru prima oară în istoria alegerilor prezidenţiale când un partid mare are un candidat femeie. Şi ar fi şi primul preşedinte femeie. Dar să nu ne grăbim. Klaus Iohannis nu şi-a spus ultimul cuvânt. Abia şi-a făcut încălzirea. În orice funcţie prima condiţie este să îţi placă. Şi să vrei.  Şi lui Klaus Iohannis se vede că îi place să fie preşedinte şi vrea să fie preşedinte. A două condiţie este să fii capabil pentru funcţie. Klaus Iohannis îndeplineşte şi această condiţie. Restul vine de la sine.

În cele două personalităţi publice, situate în partea de sus a încrederii avem doi candidaţi prezidenţiali redutabili. În spatele lor se află cele mai puternice partide. Numai apariţia unui personaj providenţial ar putea schimba opţiunile alegătorilor astfel încât să nu intre în turul doi candidatul PSD sau PNL. Practic este imposibilă intrarea  în turul final al unui candidat independent sau al unui partid mic. Modelul francez cu independentul Emmanuel Macron pare imposibil în România.

Dacă luăm de bun sondajul de săptămâna trecută putem deduce că au început şi pregătirile în cele două tabere. Klaus Iohannis este preşedinte în funcţie şi se poate lansa spre un nou mandat cu fiecare pas pe care îl face. Gabriela Firea este foarte vizibilă ca primar al Capitalei şi fiecare acţiune pe care o face are deja o încărcătură electorală. Vor intra în viteză şi instituţiile direct interesate. Poate că nu întâmplător se anchetează acum alegerile prezidenţiale din 2009. Sunt persoane cu funcţii foarte importante care depind de preşedinte. Sunt instituţii întregi care sunt direct legate de preşedinte. Deja pe undeva se fac planuri, se analizează ambele variante. Niciodată nu-i prea devreme să înceapă campania prezidenţială.

Abonează-te acum Online!