Program ITV: 00.05 Audiențe în direct, cu Eva Laczko, titlul emisiunii: Vacanță activă sau cum să depistăm abilitățile tinerilor (reluare) 01.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitați Alexandru Horvat, Ioan Leitner, Claudiu Ținca, titlul emisiunii: Guvernul Tudose îngheață angajările la stat (reluare) 02.30 Iată omul, cu Gabriel Ghișan, invitat Eugen Kovacs 03.38 Portret de artist, cu Ioana Vladimirescu, invitați Claudiu și Georgeta Govor 04.25 300 de ani de la nașterea episcopului și omului de cultură Grigore Maior 05.13 Educație ecologică, cu Cristina Bursuc, invitat Marcel Forțiu, titlul emisiunii: Noutăți legislative în domeniul forestier 05.45 Viața la țară, cu Ioan Anițaș, titlul emisiunii: Sătmărenii sunt tentați de pepenii altoiți 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Ilona Ilyes 07.00 Știri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul Arnold Anzik 08.00 Audiențe în direct, cu Eva Laczko, invitat Vasile Bradea, titlul emisiunii: Care sunt destinațiile de vacanță preferate de sătmăreni? (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Ilona Ilyes 09.35 Religie, cu Mihaela Ghiță, invitat Iulian Budău, titlul emisiunii: Experiențe, meditații, rugăciuni ascultate 10.10 Iată omul, cu Gabriel Ghișan, invitat Eugen Kovacs 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitați Alexandru Horvat, Ioan Leitner, Claudiu Ținca, titlul emisiunii: Guvernul Tudose îngheață angajările la stat (reluare) 13.00 Știri 13.36 Sănătate, cu Mihaela Ghiță, invitat Georgeta Pop, titlul emisiunii: Compensarea medicamentelor și alte drepturi pe înțelesul tuturor 14.25 Teleshopping 14.40 În slujba comunității, cu Mihai Sălceanu, titlul emisiunii: Bela Zazula raport la 80 de zile 15.45 Sănătate, frumusețe, stil, cu Ioana Vladimirescu, invitat Bianca Sas 17.00 Educație ecologică, cu Cristina Bursuc, invitat Ramona Farkas, titlul emisiunii: Raporturile între autoritatea de mediu, operatori economici și colectori de deșeuri 17.40 Mesager educațional, cu Vasile Nechita, invitat Vlaicu Popescu, titlul emisiunii: Meserii moderne în învățământul postliceal al Colegiului Tehnic Unio Traian Vuia 18.30 Audiențe în direct, cu Eva Laczko 19.30 Știri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Viața la țară, cu Ioan Anițaș, titlul emisiunii: Presa tradițională de ulei, devine amintire 22.30 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu 23.30 Știri

Nici cu unii, nici cu alții

Scris de Dumitru Păcuraru, 11 iulie 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Un marș pentru justiție în Turcia ne amintește că și în România se poartă o dezbatere aprinsă pe problema justiției. Lucrurile sunt ușor inversate. În Turcia se cere eliberarea unor profesori, ziariști, oameni politici închiși de regimul lui Erdogan în vreme ce protestatarii români ies în stradă cu sloganul “DNA/ Să vină să vă ia!” sau “Justiție nu Corupție!”

Marea problemă este că deja nu se mai știe cine cine sunt corupții și cine incoruptibilii. S-au amestecat. Cele două fronturi nu au altă preocupare decât să arate neregulile din grădina celuilalt. S-a depășit demult semnificația proverbului “să moară capra vecinului”. Deja se dorește moartea vecinului. Arcurile sunt întinse, săgețile țintesc inimile dușmanilor. Care pe care.

Lupta dintre o parte a clasei politice și o parte a Justiției a atins cote alarmante. Șeful Camerei Deputaților față-n față cu șefa DNA. Liviu Dragnea și Laura Codruța Kovesi par să se ignore reciproc, dar au devenit ținte unul pentru celălalt. PSD, în cea mai mare parte, crede că înlăturarea lui Kovesi de la conducerea DNA ar însemna o mare victorie de imagine. De asemenea, susținătorii DNA cred că eliminarea lui Liviu Dragnea de la conducerea PSD ar însemna o mare victorie împotriva corupției.

Niciodată nu au fost atât de personalizate niște funcții în stat. Unul este personificarea corupției, altul personifică abuzul. În spatele acestor simboluri se aliniază electoratul ca două armate gata de luptă. Împotriva cui? Împotriva corupției, pe de altă parte împotriva abuzurilor.

Fără să se vadă în mod clar, fără să se spună foarte explicit, s-a reușit compromiterea ideii de justiție imparțială. Pe măsură ce se încearcă reluarea unor anchete scade încrederea  în justiție. Dar, în mod paradoxal, crește numărul celor care cred că flagelul corupției este tot mai viguros. Mașinile de propagandă funcționează impecabil. O parte acuză corupția, o alta scoate în evidență abuzurile. Cine nu ține nici cu o parte, nici cu alta nu înțelege mai nimic din ce se întâmplă.

S-a mers și mai departe. Sunt scoși în evidență corupții din interiorul instituțiilor care luptă împotriva corupției. Ceva mai rău decât asta nu se poate. De aici până la o criză a justiției nu este decât un pas. Iar o criză a justiției este mai nocivă decât o criză politică. Ultima vine și trece. Cealaltă, distruge vieți, compromite ideea de dreptate. Dincolo de nedreptatea justiției umane nu se află decât justiția divină. Dar ne întoarcem în evul mediu?

Klaus Iohannis a câștigat alegerile prezidențiale cu un slogan foarte generos “România lucrului bine făcut”. Fără justiție nu există nici lucru bine făcut, nici țară până la urmă. Ceea ce numit noi țară riscă să devină o aglomerație umană. Cu indivizi care se hrănesc cum pot, care fură laptele de la capra vecinului, iar în final omoară și capra și vecinul.

Fără îndoială ne aflăm într-un moment de răscruce. Actualul partid de guvernare nu poate supraviețui decât cu condiția să modifice anumite legi penale. Acest lucru este clar. Pe de altă parte DNA consideră că prin modificarea unor legi i se limitează câmpul de acțiune împotriva corupției. Această dilemă nu poate fi depășită.  Există, totuși, un arbitru? Ar fi Curtea Constituțională a României. Dar protestatarii împotriva corupției, cei care strigă “Justiție/ nu corupție” acuză și judecătorii CCR că fac jocul lui Liviu Dragnea și a PSD. Cum instanță mai înaltă decât Curtea Constituțională nu există, singura soluție este  intervenția președintelui, ca instanța morală a celui ales cu cele mai multe voturi dintre toți cei aleși. Va interveni Klaus Iohannis sau va lăsa lucrurile să curgă în voie ca până acum?

   

Abonează-te acum Online!