Image 1
Image 2

Nenumăratele feţe ale terorismului

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

După ce a trecut cu bine de Campionatul European de Fotbal, Franţa înregistrează un nou record trist în materie de terorism. Un camion de 16 tone a intrat în plin în coloanele de oameni adunaţi să asiste la festivităţile de ziua naţională. Au fost ucişi 84 de oameni şi alte sute au fost răniţi. Este unul dintre cele mai crude atentate din care se pot imagina. Autorul atentatului, un cetăţean francez de origine tunisiană.

Forţele de ordine l-au împuşcat pe şofer, după ce camionul parcursese circa doi kilometri.

Închiriat în urmă cu două zile, camionul fiind încărcat cu arme şi grenade  înseamnă că planul iniţial era de a se trage în mulţime. Din motive necunoscute, teroriştii au recurs la soluţia intrării în mulţimea de oameni. Gestul este cu atât mai sadic, însă acest tip de atac la îndemâna oricărui fanatic demonstrează şi totodată avertizează că teroriştii au la dispoziţie o infinitate de metode.

Ce măsuri de precauţie se pot lua împotriva acestor metode “civile”? Se poate face abstracţie de existenţa armelor în camion astfel sute de camioane pot intra în orice moment în mulţimile de oameni din ţările care sunt în vizorul organizaţiilor teroriste. Din acest punct de vedere, atentatul de la Nisa din 14 iulie este o premieră. Fanatismul nu are limite, iar lumea civilizată nu are soluţii  împotriva lui.

Dar cum s-a ajuns aici? Când vor decide mai-marii lumii să meargă la cauze? Speculaţiile nu lipsesc. Lumea se întreabă cum de reuşeşte să ţină piept Statul Islamic forţelor reunite ale celor mai puternice armate din lume, SUA, Rusia, Franţa etc. ISIS rezistă în faţa acestor forţe armate teribile. Siria a devenit un teatru de război  în care victoria finală este mereu amânată. Cineva, undeva, are interesul să ţină lumea sub teroare.

Preţul luptei antiteroriste este exorbitant. Servicii secrete, arme, soldaţi, tehnică sofisticată, motive de nediscutat de a supraveghea şi a controla miliarde de oameni. Sub masca luptei antiteroriste, în numele siguranţelor naţionale a tuturor ţărilor democratice,  se încalcă fără drept de apel tradiţionalele drepturi ale omului la intimitate, la viaţă personală, la libera circulaţie etc. etc. Lumea intră într-o altă logică a existenţei odată cu apariţia acestui fenomen mondial, terorismul de tip islamic.

Civilizaţiile se ciocnesc prin culturi diferite, prin modul în care se raportează la divinitate, prin tradiţii şi obiceiuri. Acest proces necontenit nu poate fi oprit prin puterea armelor. Noi cunoaştem îndeobşte punctul de vedere al Occidentului. Nu avem acces la cealaltă parte. Dacă, totuşi, s-ar dori, nu s-ar putea ajunge la negocieri? Încă de la apariţia fenomenului, pe la mijlocul secolului trecut, s-a luat decizia de a nu negocia cu mişcările catalogate drept teroriste. Rezultatul este proliferarea actelor de tip terorist.

Va trebui să ne obişnuim, dar nu ne putem consola cu ideea că nu suntem niciodată în siguranţă, nicăieri în lume. În Franţa, mai mult decât în alte părţi. Se spune că Franţa plăteşte un târziu tribut perioadei sale colonialiste. Puţin probabil ca atentatele recente să fie un efect al politicii din secolele trecute. Adevărul este de altă natură. Cauzele există, din motive de securitate, din înalte raţiuni de stat, nu se elimină, iar consecinţele nu întârzie să apară, se văd cu o periodicitate bine calculată.

Terorismul loveşte în puncte sensibile, în momente de maximă atenţie a opiniei publice mondiale asupra unui eveniment, asupra unui simbol. Franţa a fost lovită de ziua ei naţională, un simbol al libertăţii. Ce altceva se poate face, decât să se înteţească măsurile de securitate?

Plățile cash sparg coabitarea PNL-PSD

Câinele nu pleacă din fața măcelăriei, spune un proverb drag politicienilor optimiști când vine vorba despre desfacerea unei coaliții de guverne.

This content is for IZ Plus Lunar, IZ Digital+Print, IZ Duminica si IZ Plus 1 An, IZ Plus si Ziarul Digital 1 An, IZ+ si IZ PDF Lunar, IZ+ si IZ PDF 1 An, IZ+ si IZ PDF 3 luni, IZ+ si Tiparit si PDF Lunar, IZ+ si Tiparit si PDF 1 An, IZ+ si Tiparit si PDF 3 Luni, IZ+ si PDF <35 1 Luna, IZ+ <35, IZ PLUS ANUAL, and IZ PLUS 3 LUNI members only.
Log In Join Now