







Negocierile între Guvern şi sindicatele din educaţie pentru rezolvarea crizei din învăţământ s-au încheiat fără un rezultat.
La discuţii au participat premierul Nicolae Ciucă, preşedintele Camerei Deputaţilor – Marcel Ciolacu, minitrul Educaţiei – Ligia Deca, ministrul Muncii – Marius Budăi, ministrul de Interne – Lucian Bode, ministrul Finanţelor – Adrian Câciu.
De cealaltă parte, în fruntea sindicaliştilor, au fost liderul FSLi – Simion Hăncescu, cel al FSE – Marius Nistor şi al FNE – Anton Hadăr.
La începutul şedinţei, premierul Nicolae Ciucă le-a cerut sindicaliştilor să nu lase elevii „suspendaţi” în prag de examen şi la final de an şcolar.
Sindicaliştii nu au fost de acord cu oferta propusă de Executiv, anume bonusuri de câte o mie de lei, de două ori pe an, pentru debutanţi şi o creştere a salariilor cu 7-8% pentru personalul nedidactic. Aceştia cer o mărire de salariu de două mii de lei pe lună pentru debutanţi. Sindicaliştii au transmis că le vor comunica profesorilor ce au discutat la Palatul Victoria şi că rămâne la latitudinea lor dacă vor intra sau nu în grevă de luni. Înainte de şedinţa de la Palatul Victoria aceştia afirmaseră că greva este, oricum, inevitabilă.
Preşedintele FSLI, Simion Hăncescu, a declarat după negocierile cu Guvernul că greva profesorilor va continua.
„Greva va continua până când colegii noştri vor stopa acţiunea. Trebuie solutii pentru asta. Oferta guvernului este cea pe care am mai avut-o şi acum câteva zile. În legea salarizării o să se rezolve dorinţa noastră. Altceva nimic. Pesonalul nedidactic, inclus în Anexa 8, va primi o creştere de 7-8 la sută la salariu. Urmează să dea Executivul un act normativ. Decizia aparţine Guvernului”, a spus acesta.
„Sunt şcoli cu 100% dintre profesori în grevă, recomandarea este ca părinţii să ţina elevii acasă. Acolo unde sunt profesori care vor preda, vor supraveghea elevii veniţi la şcoală”, a adăugat acesta, afirmând că pe masă au fost puse „doar intenţii” din partea Guvernului.
Iată şi poziţia oficială a Guvernului, transmisă redacţiei noastre printr-un comunicat:
Consultările premierului Nicolae-Ionel Ciucă cu reprezentanţii sindicatelor din educaţie
Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu s-au întâlnit, la Palatul Victoria, cu reprezentanţii sindicatelor din Educaţie, pentru a continua dialogul pentru rezolvarea problemelor semnalate în cadrul sistemului de învăţământ.
Reprezentanţii Guvernului au propus stimulente financiare pentru debutanţi şi cadrele didactice titulare din unităţile de învăţământ aflate în zone defavorizate.
Totodată, Guvernul şi-a menţinut angajamentul de a majora salariile până la maximul grilei personalului nedidactic inclus Anexa 8, în completarea aplicării Legii salarizării nr. 153. Această măsură, care vizează creşterea veniturilor, va fi extinsă şi pentru celelalte categorii de salariaţi din Anexa 8.
Guvernul îşi asumă ca Educaţia să continue a fi prioritatea numărul unu în îndeplinirea obiectivelor prin programul de guvernare şi în eliminarea inechităţilor din legea salarizării.
În acest sens, va fi asumat un calendar astfel încât până la data de 15 iulie la nivelul Ministerului Muncii să fie finalizat proiectul noii legi a salarizării, pentru a putea demara dialogul cu partenerii sociali, astfel încât, la 1 septembrie a.c. să poată fi înaintat Parlamentului României pentru aprobare.
Guvernul va continua dialogul cu reprezentanţii sindicatelor din educaţie pentru definitivarea pachetului legislativ, care va oferi garanţiile că Educaţia rămâne prioritate pentru actuala coaliţie de guvernare.