Necunoscutele din jurul guvernului Orban | Informaţia Zilei

Necunoscutele din jurul guvernului Orban

Scris de Dumitru Păcuraru, 08 ianuarie 2020 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Dintre toate guvernele din ultimii 30 de ani, actualul guvern are cea mai dificilă sarcină. Niciodată un guvern nu şi-a  propus să facă atâtea lucruri, în condiţiile în care nu are o majoritate parlamentară şi nu are o înţelegere cu un alt partid pentru susţinere.

Guvernul PNL nu se poate baza în deciziile sale nici măcar pe USR. Nu are un protocol clar cu PMP. Cu UDMR are mai degrabă relaţii tensionate decât amiabile.

PMP duce o politică inteligentă, aparent făcând jocul lui Orban, în realitate urmărind creşterea capitalului electoral pe seama PNL.

PNL nu se înţelege perfect nici cu sine însuşi. Ludovic Orban şi Rareş Bogdan susţin alegerea primarilor în două tururi, iar primarii PNL doresc menţinerea legii prin care primarii sunt aleşi dintr-un singur tur.

Ludovic Orban este adeptul alegerilor anticipate, dar nu-şi dă demisia pentru a declanşa procesul de dizolvare a parlamentului.

Cu toate acestea, se creează din mers două tabere politice distincte. PSD şi Pro România se profielază ca partide de opoziţie. Mai devreme sau mai târziu vor ajunge de unde au pornit, probabil chiar la o alianţă electorală pentru locale.

Dreapta este încă divizată, dar toate datele converg spre o mare coaliţie, cel puţin la alegerile locale. Primul obiectiv a fost clar exprimat de PMP: desemnarea candidaţilor comuni pentru funcţiile de primari în toată ţara. O situaţie ambiguă are ALDE, dar până la urmă se va decide în ce direcţie să meargă. O întoarcere spre PSD va conduce la demisii în masă, şi trecerea membrilor la PNL.

Cu totul alta se va prezenta situaţia în cazul alegerilor anticipate. O campanie pentru parlamentare va însemna o nouă divizare a partidelor. De exemplu USR nu-şi va putea forţa succesul prin atacuri la adresa PNL. Partidul lui Victor Orban va ataca PSD pentru că de acolo îşi culege voturile. După eventualele anticipate este aproape imposibilă o colaborare pentru locale.

Anticipatele şi localele sunt două lucruri diferite care vor zdruncina alianţele naturale, pe de o parte dintre PNL-USR-PMP şi posibil ALDE, iar pe de altă parte dintre PSD şi Pro România.

Dacă este să vorbm cinstit, anticipatele sunt profitabile numai pentru PNL. Şi sondajele sunt descurajatoare. IMAS dă un scor de 45% pentru PNL, 18,5% pentru PSD, 11,5% pentru USR, iar Pro România ar obţine 6,4%, urmat de UDMR cu 5%. PMP şi ALDE nu ar mai intra în viitorul parlament. Este foarte evident că acesta este un sondaj anti-anticipate.

Pe de altă parte este greu de crezut că PNL a crescut la 45%. La fel cum este greu de crezut şi restul procentelor pe care le-ar obţine partidele în cazul anticipatelor, dar clasamentul este real. Este clar că PNL este pe prima poziţie, însă cu câte procente în faţa PSD este greu de spus. Încă nu se pot contabiliza succesele şi eşecurile.

S-a vorbit mult şi s-a făcut puţin. Încep să apară primele reacţii la măsurile de austeritate. Până unde va merge PNL cu restructurarea aparatului bugetar? În ce măsură soluţiile propuse de guvern vor conduce la revigorarea economiei, la revigorarea mediului de afaceri?

Un alt lucru aşteptat este îmbunătăţirea relaţiilor externe. Au venit mai mulţi bani de la UE de când s-a instalat un guvern condus de PNL, un partid care face parte din familia politică, PPE, care conduce Comisia Europeană? Abia în aceste zile Ludovic Orban face o vizită la Bruxelles. Cu ce rezultate se va întoarce?

Abia când se vor vedea ceva rezultate se poate vorbi despre un scor de 45% pentru PNL la eventualele alegeri parlamentare anticipate. Până atunci, plutim în ceaţă, printre multele necunoscute din jurul unui guvern minoritar incapabil să-şi asigure o majoritate parlamentară prin negocieri.

Abonează-te acum Online!
  • Dacă vrei ca reclama ta să apară aici, sună la 0261.767.303 sau 0724.103.517