Audienţe în direct, cu Mihai Sălceanu, invitaţi: Corina Stanciu, Rodica Lohan. Titlul emisiunii: Biologii,chimişti şi psihologii din spitale,nemulţumiţide noua grilă de salarizare.(reluare) 01.00 Agenda publică, cu Stela Cădar invitaţi: Augustin Iştoc,Ciprian Crăciun.Titlul emisiunii: Biologii, chimişti şi psihologii din spitale, nemulţumiţi de noua grilă de salarizare. (reluare) 02.30 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Romeo Poiană. Titlul emisiuni: Romeo Poiană – rapor la 6685 de zile . 03.30 Info studio, cu Ioan Aniţaş, invitat: Ioan Coroianu . Titlul emisiunii: Crimă sau dispariţie. 04.30 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu, invitat: Nicolae Mureşan. 05.30 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat: Marius Dudaş. Titlul emisiunii: Cultura de căpşuni. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Ilyes Ilona. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Prinzinger Zsoka. 08.00 Audienţe în direct, cu Mihai Sălceanu, invitaţi: Corina Stanciu, Rodica Lohan. Titlul emisiunii: Biologii,chimişti şi psihologii din spitale,nemulţumiţi de noua grilă de salarizare.(reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Ilyes Ilona. 09.20 La psiholog, cu Ioana Vladimirescu, invitat: Adriana Laszlo. Titlul emisiunii:Cum înţelegem plânsul copiiilor? 10.00 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc,invitat: Mark Nagy Janos. Titlulemisiunii: Noutăţi în custodia ariei protejate de pe râul Tur. 10.30 Religie, cu Eva Laczko , invitat: Florin Fodoruţ. Titlul emisiunii: De la Înviere Mântuitorul până la Înălţarea la cer. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar invitaţi: Augustin Iştoc,Ciprian Crăciun.Titlul emisiunii: Biologii, chimişti şi psihologii din spitale, nemulţumiţi de noua grilă de salarizare. (reluare) 13.00 Ştiri 13.30 ]n slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Romeo Poiană. Titlul emisiuni: Romeo Poiană – rapor la 6685 de zile . 14.30 Teleshopping 14.45 Sănătate,cu Mihaela Ghiţă,invitat:Sedonia Lăţea.Titlul emisiuni: Despre diete,vitamine la început de primăvară. 15.15 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Călin Durla. 16.25 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu, invitat: Maria Tripon. 17.30 Panoramic sportiv, cu Constantin Damian, invitat: Dacian Nastai. Titlul emisiunii: Primăvara sportivă cu Dacian Nastai. 18.30 Audienţe în direct. 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar. 21.30 Cultură 22.30 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Călin Durla. 23.30 Ştiri

Naţionalismul aduce voturi

Scris de Dumitru Păcuraru, 13 septembrie 2016 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Fiecare campanie electorală îşi are specificul ei. În funcţie de strategia partidelor intrate în cursă, de raportul dintre ele, de calitatea liderilor politici ai momentului şi nu în ultmul rând de conjunctura internaţională, se aleg temele. De data aceasta campania electorală se distinge prin abordarea unui subiect ce părea definitiv abandonat: naţionalismul.

Sub presiunea refugiaţilor care asaltează Europa, pe marginea disputelor de ordin economic dintre ţările dezvoltate şi noii sosiţi în Uniune, datorită tensiunilor dintre SUA şi Rusia, a puciului datorită căruia Turcia este pe cale să-şi modifice politica externă, şi în România, sub masca patriotismului, se revigorează anumite curente politice naţionaliste, şovine, revanşarde. Dacă după 1990, partide precum UNPR şi PRM sau asociaţii civice de genul Vatra Românească, aveau o singură orientare, anti-maghiară, de data aceasta direcţiile de atac s-au diversificat. Sunt luate în vizor transnaţionalele care au făcut din România o simplă piaţă de desfacere a produselor venite de aiurea, care practic distrug economia autohtonă. Se taie pădurile, apar nemulţumiri faţă de străinii care au cumpărat deja aproximativ 40% din suprafeţele agricole. Tot mai des se vorbeşte despre statutul de colonie a României. S-a ajuns atât de departe încât se afirmă că şi guvernul Cioloş, impus de afară, are sarcina de a vinde pe bucăţi România. Asupra instituţiilor de forţă planează bănuiala că distrug firmele româneşti pentru a face loc firmelor străine. Capitalul românesc se restrânge în favoarea celui străin care nu face altceva decât să exporte profitul, iar taxele le plăteşte în ţara de origine.

De la simplul cetăţean şi micii intreprinzători până la firmele mari, abosolut toţi au motive de nemulţumire. Hrănind şi pregătind terenul pentru partidele de orientare naţionalist-extremistă, aceste nemulţimiri se pot converti în voturi. Un partid ca PRU ar putea fi o divizie a PSD, înfiinţată cu scopul de a capta voturile electoratului naţionalist. Pe de altă parte, Alianţa Noastră, înfiinţată de Marian Munteanu, cu o strategie mai slăbuţă decât a PRU, ar putea aduna şi ea voturi din aceaşi zonă naţionalistă pe care însă le va îndrepat spre PNL. Cu condiţia să intre în Parlament. Deocamdată ambele formaţiuni se află sub pragul electoral. Dar campania propriu-zisă nu a început.

Pentru a se manifesta, naţionalismul are nevoie de evenimente pe măsură. Dacă nu există, sunt inventate. În Transilvania încă nu au fost cu totul uitate evenimentele de la Târgu Mureş. Onorabilă în sine, sărbătoarea de la |ebea, a fost un fel de premieră. Băsescu a fost huidut, lui Klaus Iohannis i s-a transmis că nu are ce căuta acolo, iar Liviu Dragnea a fost aplaudat ca un mare patriot care îl admiră pe Avram Iancu. În mod simetric, ca într-o oglindă, la o manifestare a maghiarilor, s-a cerut autonomia |inutului Secuiesc.

Până unde vor merge acţiunile naţionalist-extremiste care se ascund sub masca patriotismului? Cele două mari tabere, aflate oarecum la egalitate în sondaje – PSD+ALDE au 47%, iar PNL-PMP-USR-UDMR adună 46% – nu vor ezita să apeleze la orice, inclusiv la acţiuni cu tentă naţionalistă, pentru a mai aduna câteva voturi. Cele mai vulnerabile zone sunt cele cu populaţie mixtă. Transilvania poate deveni un teatru de război electoral cum nu s-a mai văzut. Indiferent de rezultate, aceste acţiuni, mai mult sau mai puţin iresponsabile, vor lăsa urme adânci în sufletul populaţiei. În mod cu totul special, maghiarii şi românii din Ardeal se află în faţa unui nou examen. Se vor lăsa antrenaţi în jocul politic al partidelor sau vor rămâne calmi, privind campania electorală de sus, fără să se implice emoţional?

Abonează-te acum Online!