Audienţe în direct, cu Mihai Sălceanu, invitaţi: Corina Stanciu, Rodica Lohan. Titlul emisiunii: Biologii,chimişti şi psihologii din spitale,nemulţumiţide noua grilă de salarizare.(reluare) 01.00 Agenda publică, cu Stela Cădar invitaţi: Augustin Iştoc,Ciprian Crăciun.Titlul emisiunii: Biologii, chimişti şi psihologii din spitale, nemulţumiţi de noua grilă de salarizare. (reluare) 02.30 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Romeo Poiană. Titlul emisiuni: Romeo Poiană – rapor la 6685 de zile . 03.30 Info studio, cu Ioan Aniţaş, invitat: Ioan Coroianu . Titlul emisiunii: Crimă sau dispariţie. 04.30 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu, invitat: Nicolae Mureşan. 05.30 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat: Marius Dudaş. Titlul emisiunii: Cultura de căpşuni. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Ilyes Ilona. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Prinzinger Zsoka. 08.00 Audienţe în direct, cu Mihai Sălceanu, invitaţi: Corina Stanciu, Rodica Lohan. Titlul emisiunii: Biologii,chimişti şi psihologii din spitale,nemulţumiţi de noua grilă de salarizare.(reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Ilyes Ilona. 09.20 La psiholog, cu Ioana Vladimirescu, invitat: Adriana Laszlo. Titlul emisiunii:Cum înţelegem plânsul copiiilor? 10.00 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc,invitat: Mark Nagy Janos. Titlulemisiunii: Noutăţi în custodia ariei protejate de pe râul Tur. 10.30 Religie, cu Eva Laczko , invitat: Florin Fodoruţ. Titlul emisiunii: De la Înviere Mântuitorul până la Înălţarea la cer. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar invitaţi: Augustin Iştoc,Ciprian Crăciun.Titlul emisiunii: Biologii, chimişti şi psihologii din spitale, nemulţumiţi de noua grilă de salarizare. (reluare) 13.00 Ştiri 13.30 ]n slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Romeo Poiană. Titlul emisiuni: Romeo Poiană – rapor la 6685 de zile . 14.30 Teleshopping 14.45 Sănătate,cu Mihaela Ghiţă,invitat:Sedonia Lăţea.Titlul emisiuni: Despre diete,vitamine la început de primăvară. 15.15 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Călin Durla. 16.25 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu, invitat: Maria Tripon. 17.30 Panoramic sportiv, cu Constantin Damian, invitat: Dacian Nastai. Titlul emisiunii: Primăvara sportivă cu Dacian Nastai. 18.30 Audienţe în direct. 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar. 21.30 Cultură 22.30 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Călin Durla. 23.30 Ştiri

Năravuri vechi

Scris de Dumitru Păcuraru, 14 noiembrie 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

În urmă cu aproximativ 20 de ani fostul PDSR s-a făcut remarcat prin susţinerea pe care i-a arătat-o unui domn numit Bivolaru însoţindu-l la Parchetul General. Sceneta se repetă. Mai mulţi membri marcanţi ai PSD s-au deplasat în faţa sediului DNA pentru a arăta că îşi susţin liderul, pe Liviu Dragnea. Preşedintele Camerei Deputaţilor este acuzat într-un nou dosar. Nou şi nu prea.

Este vorba despre relaţia pe care ar fi avut-o cu firma Tel Drum, despre formarea unui grup infracţional, despre fraudarea fondurilor europene. Acuzaţii grele peste care Liviu Dragnea trece zâmbind.

Faptele s-au petrecut acum câţiva ani. Susţinătorii liderului PSD se întreabă de ce nu s-a acţionat la timp. DNA avea date suficiente pentru a stopa activitatea infracţională a grupului.

Dată fiind poziţia politică a celui acuzat, se pot face foarte uşor speculaţii. La congresul tineretului social-democrat s-a spus pe faţă că PSD a devenit o ţintă a DNA. Liviu Dragnea simte că este cel mai important element din ţesătura politică şi socială şi din această cauză adversarii săi vor să-l anihileze.

Nu se sfieşte să susţină că este o ţintă din cauza schimbărilor pe care le iniţiază PSD. Prin urmare PSD este un factor de progres, iar restul partidelor şi preşedintele Iohannis se opun reformelor. Pentru că aritmetic nu pot face nimic în parlament, se folosesc de alte instrumente, mai cu seamă de DNA.

În mare, această opinie este dominantă în PSD. Întreg partidul s-a transformat într-o victimă. DNA nu are mijloacele să arate că lucrurile nu stau tocmai aşa. Opoziţia, incluzând aici şi societatea civilă, nu poate demonstra vinovăţia lui Liviu Dragnea, rezumându-se la slogane, la clişee care nu ţin loc de probe.

Greul demonstraţiei îi revine DNA-ului. Din cele cinci capete de acuzare din acest ultim dosar se va alege ceva. În caz contrar, atât liderul PSD cât şi celelalte persoane care au probleme juridice vor trece drept victime ale răzbunărilor politice.

Atât PSD cât şi DNA îşi joacă marea carte a credibilităţii. Dacă nu va fi prins nici de data aceasta, Liviu Dragnea se poate considera o ţintă. Dacă DNA ratează şi acest dosar, credibilitatea instituţiei va fi pusă sub semnul întrebării mai mult decât în alte situaţii. Aici confruntarea este pe faţă. Cale de împăcare între cele două părţi nu mai poate exista.

Este în joc conceptul de independenţă a Justiţiei? Încă nu s-a ajuns atât de departe. Nu toată lumea pune semnul egal între DNA şi Justiţie, deşi există această tendinţă.
Politizarea a atins cel mai înalt grad în toate domeniile. Revoluţia fiscală este politizată. Devalorizarea leului în faţa euro este considerată o consecinţă a deciziilor politice luate de guvern şi este la rândul ei politizată. Nimic nu mai scapă de politizare.

PSD şi-a ales drept ţintă predilectă DNA-ul, însă în realitate a declarat război tuturor celor care nu sunt de acord cu acţiunile lui, cu deciziile luate la nivelul guvernului, cu politicile lui sociale şi economice. Reacţia firească a băncilor la lipsa de investiţii, la majorarea nesustenabilă a salariilor, la ingineriile cu pensiile şi asigurările sociale, este devalorizarea leului.

În prag de iarnă, guvernul face experienţe pe seama salariaţilor de la firmele particulare. Revoluţia fiscală se extinde peste tot. Tot un fel de revoluţie este şi însoţirea unui cetăţean chemat pentru audieri la DNA.

Abonează-te acum Online!