Program ITV: 00.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitat Adrian Marc, titlul emisiunii: Spitalul Judeţean de Urgenţă Satu Mare are un nou manager (reluare) 01.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Alexandru Horvat, Horea Anderco, Silviu Zetea, titlul emisiunii: Ce îl aşteaptă pe Liviu Dragnea? (reluare) 02.32 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc, titlul emisiunii: Ioan Man, o carieră în slujba conservării biodiversităţii 03.45 Iată omul, cu Gabriel Ghişan, invitat Maria Zamfirache 04.43 Info studio, cu Eva Laczko, titlul emisiunii: Noutăţi în Codul Silvic 05.36 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, titlul emisiunii: Ultimii împletitori de nuiele din Odoreu 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul Barta Zoltan 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul Arnold Anzik 08.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitat Adrian Marc, titlul emisiunii: Spitalul judeţean de Urgenţă Satu Mare are un nou manager (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul Barta Zoltan 09.40 La psiholog, cu Ioana Vladimirescu, titlul emisiunii: Obiceiurile fericirii 10.10 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc, titlul emisiunii: Ioan Man, o carieră în slujba conservării biodiversităţii 11.18 Teleshopping 11.32 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Alexandru Horvat, Horea Anderco, Silviu Zetea, titlul emisiunii: Ce îl aşteaptă pe Liviu Dragnea? (reluare) 13.00 Ştiri 13.38 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat Georgeta Pop, titlul emisiunii: Compensarea medicamentelor şi alte drepturi pe înţelesul tuturor 14.28 Teleshopping 14.44 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu, titlul emisiunii: Daniel Balogh – raport la 4.600 de zile 15.55 Panoramic sportiv, cu Constantin Demian, titlul emisiunii: Dacian Nastai s-a şcolit la UEFA 17.00 Mesager educaţional, cu Vasile Nechita, invitaţi Ionuţ Tripon, Remus Pirici, Marian Vanca, titlul emisiunii: De ce şi-ar alege un tânăr profesia de informatician? 17.55 Sport, meci de fotbal, FC Olimpia-Dacia Brăila 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Mihai Sălceanu 21.30 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat Jakab Emeric, titlul emisiunii: Caii sătmăreni de performanţă apreciaţi în Europa 22.30 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu 23.30 Ştiri

Năravuri vechi

Scris de Dumitru Păcuraru, 14 noiembrie 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

În urmă cu aproximativ 20 de ani fostul PDSR s-a făcut remarcat prin susţinerea pe care i-a arătat-o unui domn numit Bivolaru însoţindu-l la Parchetul General. Sceneta se repetă. Mai mulţi membri marcanţi ai PSD s-au deplasat în faţa sediului DNA pentru a arăta că îşi susţin liderul, pe Liviu Dragnea. Preşedintele Camerei Deputaţilor este acuzat într-un nou dosar. Nou şi nu prea.

Este vorba despre relaţia pe care ar fi avut-o cu firma Tel Drum, despre formarea unui grup infracţional, despre fraudarea fondurilor europene. Acuzaţii grele peste care Liviu Dragnea trece zâmbind.

Faptele s-au petrecut acum câţiva ani. Susţinătorii liderului PSD se întreabă de ce nu s-a acţionat la timp. DNA avea date suficiente pentru a stopa activitatea infracţională a grupului.

Dată fiind poziţia politică a celui acuzat, se pot face foarte uşor speculaţii. La congresul tineretului social-democrat s-a spus pe faţă că PSD a devenit o ţintă a DNA. Liviu Dragnea simte că este cel mai important element din ţesătura politică şi socială şi din această cauză adversarii săi vor să-l anihileze.

Nu se sfieşte să susţină că este o ţintă din cauza schimbărilor pe care le iniţiază PSD. Prin urmare PSD este un factor de progres, iar restul partidelor şi preşedintele Iohannis se opun reformelor. Pentru că aritmetic nu pot face nimic în parlament, se folosesc de alte instrumente, mai cu seamă de DNA.

În mare, această opinie este dominantă în PSD. Întreg partidul s-a transformat într-o victimă. DNA nu are mijloacele să arate că lucrurile nu stau tocmai aşa. Opoziţia, incluzând aici şi societatea civilă, nu poate demonstra vinovăţia lui Liviu Dragnea, rezumându-se la slogane, la clişee care nu ţin loc de probe.

Greul demonstraţiei îi revine DNA-ului. Din cele cinci capete de acuzare din acest ultim dosar se va alege ceva. În caz contrar, atât liderul PSD cât şi celelalte persoane care au probleme juridice vor trece drept victime ale răzbunărilor politice.

Atât PSD cât şi DNA îşi joacă marea carte a credibilităţii. Dacă nu va fi prins nici de data aceasta, Liviu Dragnea se poate considera o ţintă. Dacă DNA ratează şi acest dosar, credibilitatea instituţiei va fi pusă sub semnul întrebării mai mult decât în alte situaţii. Aici confruntarea este pe faţă. Cale de împăcare între cele două părţi nu mai poate exista.

Este în joc conceptul de independenţă a Justiţiei? Încă nu s-a ajuns atât de departe. Nu toată lumea pune semnul egal între DNA şi Justiţie, deşi există această tendinţă.
Politizarea a atins cel mai înalt grad în toate domeniile. Revoluţia fiscală este politizată. Devalorizarea leului în faţa euro este considerată o consecinţă a deciziilor politice luate de guvern şi este la rândul ei politizată. Nimic nu mai scapă de politizare.

PSD şi-a ales drept ţintă predilectă DNA-ul, însă în realitate a declarat război tuturor celor care nu sunt de acord cu acţiunile lui, cu deciziile luate la nivelul guvernului, cu politicile lui sociale şi economice. Reacţia firească a băncilor la lipsa de investiţii, la majorarea nesustenabilă a salariilor, la ingineriile cu pensiile şi asigurările sociale, este devalorizarea leului.

În prag de iarnă, guvernul face experienţe pe seama salariaţilor de la firmele particulare. Revoluţia fiscală se extinde peste tot. Tot un fel de revoluţie este şi însoţirea unui cetăţean chemat pentru audieri la DNA.

Abonează-te acum Online!
Baby Trend