“Muzica nu e ȋn note, e ȋn tăcerea dintre ele” W.A Mozart

Scris de I. Z., 08 februarie 2021 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Este ȋn natura umană să căutăm ȋn fiecare clipă momente de bucurie, linişte, scântei de fericire ce ne fac cu adevărat mai buni şi mai puternici. Ne dorim ca atunci când ne e greu să vină cineva sau ceva şi să ne ofere acea rază de speranţă. Pentru cei care nu sunt convinşi de asta, cu certitudine afirmăm că muzica ȋntotdeauna reuşeşte să facă acest lucru. Muzica este şi cineva şi ceva, este o entitate ce oferă tot ce este nevoie pentru o bună funcţionare a tuturor raţiunilor şi simţirilor.

Joi, 4 februarie, la Filarmonica “Dinu Lipatti” a avut loc un concert special. A fost un concert elegant, simplu, ȋn care genialitatea compozitorilor s-a ȋmpletit perfect cu dăruirea şi profesionalismul artiştilor. Simfonicul sătmărean a avut doi invitaţi: dirijorul Werner Gabor şi solistul violinist Radu Ropotan.

Mozart şi Schubert au răsunat ȋn frumoasa sală de concert. Concertul nr. 4 pentru vioară al lui Mozart a fost interpretat extrem de frumos de tânărul violinist Radu Ropotan. Supranumit “Militarul”, datorită ȋnceputului solemn, aidoma unui semnal de trompetă, a fost redat cu extremă precizie, tânărul artist oferind publicului prin interpretarea sa o binemeritată doză de eleganţă şi rafinament.

Partea a doua a serii a adus o altă lucrare deosebită ȋn atenţia noastră. “ Poet al muzicii” (H.C Schonberg), Schubert a fost un compozitor cu o colecţie impresionantă de lucrări. Una dintre cele mai faimoase creaţii ale sale este şi Simfonia nr.8 “Neterminata”. Patruzeci de ani a stat ascunsă această simfonie până să iasă la lumină. Este o simfonie unitară, total desăvârşită şi de o incontestabilă măiestrie.

O prezenţă extrem de plăcută şi discretă a fost Werner Gabor la pupitrul dirijoral, aducând şi el o doză foarte mare de eleganţă atât ȋn vorbire cât şi ȋn gesturi.

După această săptămână elegantă, la Filarmonica “Dinu Lipatti” revin joi, 11 februarie, prin lucrările sale Ludwig van Beethoven şi Johannes Brahms. Orchestra are invitaţi doi artişti fantastici: Excepţionalul pianist Josu de Solaun, câştigător al Concursului Internaţional George Enescu, ediţia 2014 şi renumitul dirijor şi compositor Vicente Chulia.

Se anunţă o seară excepţională. Artiştii noştri şi invitaţii săi aşteaptă să vă ȋncânte din nou şi cu mulţumire şi recunoştinţă vă invită să fiţi alături de ei. “Muzica trebuie să trăiască sub degetele noastre, sub ochii noştri, ȋn inima şi mintea noastră, cu tot ceea ce noi putem să-I aducem ca ofrandă” Dinu Lipatti.

ALINA M.

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.

Tastează numerele care apar! Exemplu: 7 5 unu şapte = 7517