Muzică în vremea pandemiei

Scris de I. Z., 01 noiembrie 2020 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

“Eu aştept toată săptămâna concertele. Simt că trăiesc acolo”, spunea cineva din publicul prezent la concert săptămâna trecută. Şi nu a fost unul ci două. Două concerte care în aceste vremuri au devenit o raritate. Suntem extrem de norocoşi să avem o Filarmonică care încă mai poate, cu respectarea tuturor normelor de prevenire şi cobatere a virusului Sars-Cov-2, să ne ofere pe viu concerte atât de deosebite ca cele de săptămâna trecută.

Joi, 29 octombrie, am fost cu toţii martorii unui concert inedit. Dirijor invitat a fost Alexandru Ilie. Este dirijor permanent al Operei Comice pentru Copii şi al Teatrului de Operetă şi Musical “Ion Dacian” din Bucureşti. Un dirijor tânăr, elegant, ce transmite prin prezenţa sa emoţii care s-au contopit cu emoţiile orchestrei.

Solistul serii a fost Alexandru Anastasiu, unul dintre cei mai apreciaţi instrumentişti din România. A absolvit Universitatea de Muzică din Bucureşti precum şi Internationale Sommerakademie Universitat Mozarteum din Salzburg.

Câştigător a numeroase premii naţionale şi international a adus pe scena sătmăreană acest instrument unic, vibrafonul. Este un instrument de percuţie cu o sonoritate extreme de frumoasă, delicată, ce pătrunde în toată fiinţa celor ce ascultă. Joe Porter “ The Traveling Carnival” şi două bisuri superbe (“Neverending Story”, compusă de însuşi Alexandru Anastasiu şi “Spain”) au adus serii de joi rafinamentul şi nemărginita bucurie de a fi pe scenă în aceste vremuri atât de dificile.
Simfonicul sătmărean a încheiat seara de joi cu celebra Simfonie a lui Haydn, “Despărţirea”. Într-o atmosferă intima, cu luminile stinse, doar cu lămpile de pupitru licărind, artiştii s-au despărţit rând pe rând, aplauzele furtunoase aducându-i la final din nou împreună.

Sâmbătă, 31 octombrie, Filarmonica a primit din nou vizita Cvartetului Arcadia. Acelaşi cvartet impresionant care prin “forţa lui expresivă lasă o adâncă impresie asupra ascultătorului.

De data aceasta artiştii au venit însoţiţi de clarinetistul Răzvan Cosmin Poptean. Acesta a absolvit în anul 2000 Liceul de Artă “ Aurel Popp” din Satu Mare. Şi-a continuat apoi studiile la Academia de Muzică “ Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca. Are în palmaresul său numeroase premii naţionale şi internationale.

Cei cinci tineri interpreţi au ales să prezinte publicului două lucrări spectaculoase. Prima lucrare a fost Cvartetul de coarde nr. 10 în Mi bemol Major op. 74 “ Al harpelor” compus de Ludwig van Beethoven, urmând apoi Cvintetul cu clarinet KV 581 al lui W. A. Mozart.

Sperăm ca aceste evenimente atât de necesare pentru minte şi suflet să rămână cât mai mult timp accesibile publicului.

Este nevoie de locuri deosebite ca lăcaşurile de cultură pentru a ne curăţa de tot ceea ce ne înconjoară şi pentru a căpăta curaj să mergem înainte şi să înfruntăm toate provocările pe care cu precădere ni le-a adus acest an atât de dificil.

Alina M.

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.

Tastează numerele care apar! Exemplu: 7 5 unu şapte = 7517