Muzica ȋn legătură cu Cerul

Scris de I. Z., 13 octombrie 2020 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Cvartetul “Arcadia” este cel mai reprezentativ cvartet românesc al momentului. Cu numeroase concerte pe scene importante ale lumii şi discuri apărute la case prestigioase a impresionat publicul nostru, creând o atmosferă din care absolut nimeni nu şi-ar fi dorit să mai iasă.

“Interpretare profundă”, “sonoritate alor excepţională”, “forţa lor expresivă care lasă o adâncă impresie asupra ascultătorului” sunt doar câteva dintre aprecierile care răsună ȋn toată lumea despre cei patru tineri ce alcătuiesc acest cvartet minunat.

Ana Török- vioară, RăsvanDumitru- vioară, Traian Boală- viola şi Zsolt Török-violoncel formează cvartetul “Arcadia. A fost o onoare pentru Filarmonica “Dinu Lipatti” să fie gazda acestui eveniment şi pentru publicul meloman că a avut ocazia să asculte o muzică ce parcă deschide cerul.

Programul ales de cei patru artişti a fost unul deosebit şi inedit prin lucrările alese. Acesta a cuprins două lucrări ce au fost interpretate magnific de către tinerii artişti.

Prima lucrare a fost Cvartetul nr.7 pentru cvartet de coarde compus de Dan Dediu. “Ideea compunerii a apărut la iniţiativa Radio România Muzical pentru un eveniment care marca 250 de ani de la naşterea lui Beethoven. Am scris lucrarea ȋn 2020, ȋn timpul pandemiei de coronavirus pentru admira bilul cvartet Arcadia şi am intitulat-o Fur Ulisse, Beethoven Etudes” spunea Dan Dediu.

Prima parte a acestei lucrări se numeşte “Labirintul Tăcerii”. Foloseşte material Beethovenian “care este pur şi simplu expandat” spune ȋnsuşi compozitorul. Partea a doua a intitulat-o “Idilă şi imn de mulţumire”. Aici compozitorul face o fuziune ȋntre Scherzo şi Imnul de mulţumire, ȋntre două genuri muzicale diferite care ajung să culmineze apoteotic. “Labirinto del bolero, Tatuajul lui Ravel” se numeşte partea a treia.

Reapar cele mai cunoscute patru note din lume, motto-ul Simfoniei a-V-a a lui Beethoven, Oda bucuriei, toate combinate cu ritmul de bolero a lui Ravel. Ȋn partea a patra “Moonlight Maze”, se creează un labirint de teme şi motive cunoscute ale lui Beethoven. Parcă se derulează obsesiv şi hipnotic Sonata Lunii. Partea a cincea se numeşte “O fantezie pe numele Beethoven şi este“ un exemplu de muzică nevăzută, totul devenin druină şi semn de scărnat al pulsaţiei. Foşnetul ȋntoarcerii paginii marchează această trecere a muzicii ȋn ritual, ȋntr-un plan al simbolului, ca o fâlfâire “a Lunii” asupra spiritului lui Beethoven” (Dan Dediu)

A doua lucrare a fost Cvartetul de coarde nr. 14 ȋn do diez minor op. 131 compus de Ludwig van Beethoven. O lucrare târzie, ultima dintr-un trio de cvartete, filozofic caracterizate drept TEZA- ANTITEZA- SINTEZA. “ După asta ce ne mai rămâne nouă de scris” spunea Schubert după ce a ascultat cvartetul. Beethoven nu a trăit să-şi asculte extraordinara lucrarepe care a compus-o, surd fiind, pentru Baron Joseph. A epuizat aici toate legile fundamentale ale artei clasice. Are şapte părţi şi este cel mai interiorizat, cel mai chinuitor din creaţia “Marelui Surd”.

Un sfârşit de săptămână ȋncheiat pe cele mai ȋnalte culmi din punct de vedere muzical şi spiritual la Filarmonica Dinu Lipatti. O evadare din cotidian şi o lume mai bună la care să visăm ne-au oferit toţi artiştii zilele acestea.

Concertele continua săptămâna aceasta, joi, Filarmonica avându-l invitat solist şi dirijor pe celebrul şi inegalabilul Răzvan Stoica. Despre ce se va fi ȋntâmplat joi şi ce am trăit alături de remarcabilul violonist şi de artiştii noştri o să aflaţi ȋn ediţiile următoare.

ALINA M.

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.

Tastează numerele care apar! Exemplu: 7 5 unu şapte = 7517