Image 1
Image 2

Muzeul Ţării Oaşului este o călătorie în timp

Biserica de lemn din Lechinta este piesa de rezistenta a muzeului, biserica ce dateaza din prima parte a secolul XVII
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Valtoarea de la Muzeul Tarii Oasului
Valtoarea de la Muzeul Tarii Oasului

Muzeul în aer liber al Ţării Oaşului, înfiinţat în 1966, nu este doar un simplu muzeu, ci o întreagă lume, adunată  pe o suprafaţă de două hectare, aproape de centrul oraşului Negreşti-Oaş, pe malul râului Tur.

Muzeul este o călătorie  în timp, o întoarcere la originile Ţării Oaşului. Aici găsiţi o lume plină de autentic şi de tradiţii, tradiţiile părinţilor şi ale bunicilor noştri. Este lumea în care poveştile nemuritoare prind viaţă şi ne demonstrează unicitatea locurilor.

Muzeul găzduie;te 30 de momunemte etnografice

Muzeul în aer liber găzduieşte 39 de monumente etnografice care  ilustrează  civilizaţia  tradiţională  din  Ţara  Oaşului în perioada secolelor XVII-XX. În mijlocul Muzeului tronează falnică Biserica de lemn din Lechinţa, piesa de rezistenţă a muzeului, care datează din prima parte a secolul  XVII. Edificiul  a fost demontat în 1967 şi reconstruit ulterior, între 1978 şi 1979, pe locul actual, în Muzeul în aer liber al Ţării Oaşului. În jurul lăcaşului de cult stau aşezate case, ateliere meşteşugăreşti şi instalaţii tradiţionale din principalele localităţi ale zonei: Negreşti- Oaş, Moişeni, Bixad, Gherţa Mică, Gherţa Mare, Vama, Certeze, Oraşu Nou.

Fiind în România singurul muzeu în aer liber amplasat pe malul unui râu, este şi singurul în care instalaţiile tradiţionale care folosesc forţa apei (de exemplu moară  de apă,  vâltoare, dăracă pentru scărmănat lâna, pălincie) sunt funcţionale, iar unele sunt încă folosite de localnici. Un atelier-şcoală de olărit, unul de fierărie şi distileria completează până acum partea “vie” a muzeului. Vizitatorii mai remarcă pitorescul micului spaţiu de aproximativ două  hectare. Toate acestea te poartă printr-o lume pe care o credeai pierdută, iar în aer plutesc poveştile şi înţelepciunea părinţilor şi ale bunicilor.

Galeria de Artă “Dr. Mihai Pop”

La secţia pavilionară, unde acum se amenajează sălile pentru viitoarea expoziţie permanentă de etnografie, funcţionează  Galeria de  Artă “Dr.  Mihai Pop”, una dintre cele mai moderne şi mai spaţioase galerii din ţară,  unde se organizează anual 5-6 expoziţii temporare, între care cel puţin una de etnografie şi artă populară.

Între acestea au devenit tradiţionale expoziţia anuală de arte vizuale contemporane Art Bunavestire, ajunsă în anul 2015 la ediţia XXVIV şi care devine tot mai cunoscută la nivel naţional, şi cea de fotografie “Versus, dar împreună”.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with

 COMEMORARE

Eroii Revoluției, comemorați la Satu Mare

     Vineri, 22 decembrie, în Piaţa 25 Octombrie din Satu Mare, în vecinătatea monumentului ridicat în memoria eroilor Revoluţiei din decembrie 1989, numit ”Monumentul Rezistenței Anticomuniste”, au fost organizate ceremonii comemorative.