Image 1
Image 2

Muzeul Londrei expune colecția secretă a Scotland Yard

Exponate din colecţie
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Exponate din colecţie
Exponate din colecţie

De la prima crimă rezolvată datorită unei amprente digitale, în 1905, la frânghiile cu care au fost spânzurați condamnații la moarte, Muzeul Londrei prezintă istoria criminalității britanice prin intermediul colecției secrete a Scotland Yard, ținută departe de public până în prezent.

Expoziția intitulată “The Crime Museum Uncovered” se deschide vineri, putând fi vizitată până la 10 aprilie, relatează miercuri AFP. Sunt incluse 600 din cele 2.000 de obiecte adunate de la mijlocul secolului al XIX-lea la sediul poliției londoneze, reunite sub titlul de “Crime Museum”. Până acum numai ofițerii de poliție aveau acces la această colecție, în cadrul instruirii, precum și “invitații” Scotland Yardului, a spus miercuri comisarul adjunct al expoziției, Jackie Kelly. Printre invitați s-au numărat personalități celebre precum Arthur Conan Doyle sau magicianul Houdini, dar și un ziarist de la cotidianul Le Figaro, care a semnat în registrul vizitatorilor în 1877.

Expoziția are ca scop să prezinte marelui public felul în care acționează poliția, evoluția tehnologiilor pe care le folosește, precum și criminalii cu care s-a confruntat. Prezentarea se oprește și asupra victimelor, “al căror nume este adesea uitat”, a spus Jackie Kelly. În total sunt evocate 24 de dosare criminalistice, din 1905 până în 1975, data limită aleasă pentru a nu afecta în vreun fel membrii familiilor încă în viață ale victimelor.

Prima crimă prezentată este cea a fraților Alfred și Albert Stratton. Acuzați că au omorât în bătaie o pereche de negustori pentru a le fura încasările, ei au fost descoperiți datorită amprentei digitale găsite pe casă, ceea ce a constituit o premieră în Anglia.

Printre celelalte crime prezentate se numără și cea deosebit de sinistră a tinerei Emilie Kaye din 1924, care a dus la introducerea echipamentului obligatoriu pentru anchetatori, compus din mănuși și diferite instrumente de prelevare, pentru a evita distrugerea probelor, așa cum a fost cazul la locul crimei menționate. Tânăra a fost atrasă de iubitul ei într-o cabană din sudul Angliei pentru o “experiență amoroasă”, dar acolo a ucis-o și tranșat-o.

Tot după acest dosar au fost interzise fotografiile în sala de audieri fiindcă publicarea în ziare a imaginii ucigașului când i s-a comunicat condamnarea la moarte a șocat publicul.

În expoziție pot fi descoperite și primele imagini filmate, datând din 1911, ale unui atac al poliției asupra unei clădiri din estul Londrei în care se refugiase o bandă de hoți. În ele poate fi văzut și viitorul premier Winston Churchill, pe atunci ministru de Interne.

Vizitatorii vor mai putea afla că după procesul lui Ruth Ellis, care a fost condamnată la moarte în 1955 (ultima femeie executată în Marea Britanie) pentru uciderea iubitului ei, s-a lansat dezbaterea asupra abolirii pedepsei capitale. La aceasta s-a renunțat definitiv în 1969.

Printre obiectele expuse, în afară de cuțite, arme de foc sau memoriile lui Donald Swanson, șeful anchetei asupra lui Jack Spintecătorul în anii 1880, figurează și măști mortuare de oameni executați la sfârșitul secolului al XIX-lea. Ele au fost conservate atât din dorința de a le studia craniul, cât și din curiozitate, pentru a păstra o urmă din fața lor.

Muzeul afirmă totuși că nu a vrut să glorifice crima sau criminalii. “Nu am vrut o expoziție de senzație”, spune Annette Day, muzeograf, arătând că nu este expusă “nicio rămășiță umană”. “Nu vrem deloc ca muzeul să ofere o imagine glamour a crimei”, a confirmat directorul adjunct al Scotland Yard, Martin Hewitt, citat de AFP.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

IFPLUS EVENIMENT MEMORABIL

Seară spectaculoasă de dans la Gala Loga Dance

La sfârșitul săptămânii trecute, Casa de Cultură a Sindicatelor din Satu Mare a fost gazda unei seri spectaculoase de dans, cu ocazia anivesării a 16-a ani de la înființarea școlii de dans Loga Dance School.

This content is for IZ Plus Lunar, IZ Digital+Print, IZ Duminica si IZ Plus 1 An, IZ Plus si Ziarul Digital 1 An, IZ+ si IZ PDF Lunar, IZ+ si IZ PDF 1 An, IZ+ si IZ PDF 3 luni, IZ+ si Tiparit si PDF Lunar, IZ+ si Tiparit si PDF 1 An, IZ+ si Tiparit si PDF 3 Luni, IZ+ si PDF <35 1 Luna, IZ+ <35, IZ PLUS ANUAL, and IZ PLUS 3 LUNI members only.
Log In Join Now