Muzeul Judeţean şi-a deschis porţile cu noi expoziţii

Scris de Mihai Sălceanu, 19 mai 2020 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Muzeul Judeţean Satu Mare a ales un mod inedit să marcheze Ziua Internaţională a Muzeelor, 18 aprilie.

Dacă în alţi ani expoziţiile puteau fi vizitate până la miezul nopţii, în acest an nu poate fi vorba de aşa ceva. Programată pentru data de 16 mai 2020, Noaptea Muzeelor a fost amânată pentru data de 14 noiembrie 2020, din cauza crizei provocate de noul coronavirus.

Aşadar, luni, 18 aprilie de la ora 13.00, la Muzeul Judeţean a avut loc un vernisaj fără public, doar în prezenţa câtorva angajaţi şi reprezentanţi mass-media. Momentul a fost însă imortalizat cu camere video, astfel că va fi prezentat pe site-ul şi pagina de Facebook a Muzeului, precum şi la ştirile de la Informaţia TV.

O altă expoziţie, referitoare la inundaţiile de acum 50 de ani, din mai 1970, se află pe holul de la intrarea în instituţie.

Expoziţia deschisă luni stă sub semnul luxului şi al abundenţei, reunind cele mai spectaculoase piese de vestimentaţie şi podoabă din colecţia medievală şi premodernă a Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj Napoca. Vernisajul realizat în parteneriat cu Filarmonica Dinu Lipatti, doreşte să fie un eveniment care relansează viaţa culturală a oraşului şi a judeţului. Artiştii Mihalca Mija Alina (vioară), Kovács Emőke (vioară) şi Catuna Dan (violoncel) au interpretat lucrări de Jean-Baptiste Lully, Henry Purcell şi Antonio Vivaldi.

În două săli de la parterul Muzeului sunt expuse peste 200 de piese de podoabă şi de vestimentaţie, precum şi arme decorative, menite să reflecte ţinutele de gală ale lumii nobiliare din Transilvania. Valoarea de expoziţie a acestora se ridică la 770.000 lei (160.000 euro).

Începând din 18 aprilie, Muzeul de Istorie va fi deschis pentru vizitatori de marţi până vineri între orele 9.00 – 17.00, sâmbătă între 10.00 – 17.00, duminică 10.00 – 14.00, luni închis.

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.

Tastează numerele care apar! Exemplu: 7 5 unu şapte = 7517