Muzeul Judeţean organizează o sesiune ştiinţifică despre fluxurile istoriei | Informaţia Zilei

Muzeul Judeţean organizează o sesiune ştiinţifică despre fluxurile istoriei

Scris de Mihai Sălceanu, 09 noiembrie 2019 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

În perioada 15 – 16 noiembrie, Muzeul Judeţean Satu Mare organizează o sesiune ştiinţifică având tema „Fluxurile istoriei, circulaţia mărfurilor şi ale oamenilor, difuziunea socială a cunoştinţelor”. La eveniment vor prezenta lucrări istorici din Satu Mare, Zalău, Cluj-Napoca, Arad, Oradea, Timişoara, Târgu Mureş, Debrecen, Nyíregyháza.

Pe această temă, la Informaţia TV va fi difuzată duminică, de la orele 13.00 şi 20.00, emisiunea Info Studio avându-i ca invitaţi pe dr. Liviu Marta, arheolog, directorul Muzeului Judeţean Satu Mare şi dr. Kereskenyi Sandor, muzeograf. Cei doi istorici vorbesc despre temele care vor fi dezbătute la simpozion, dar şi despre activitatea Muzeului Judeţean, despre importanţa comerţului şi a legăturii acestuia cu dezvoltarea unor localităţi.

Fluxurile comerciale au determinat profund istoria sătmărenilor, la nivelul oraşului şi al judeţului. Tradiţia istorică afirmă că însăşi numele oraşului şi judeţului se leagă de comerţul dintre Transilvania şi zona de câmpie. Astfel, denumirea din primele documente, Zathmar, ar proveni de la cuvintele germane saltz mark (târgul de sare). Această denumire porneşte de la o realitate medievală: pe valea Someşului şi prin sudul judeţului (prin zona Tăşnadului) treceau două dintre cele mai importante trasee comerciale ce făceau legătura dintre Transilvania cu centrul şi nordul Europei. Comerţul de pe aceste trasee a ajuns să influenţeze în profunzime viaţa oamenilor din Bazinul Someşan, de la formarea unor localităţi şi dezvoltarea lor în târguri şi oraşe, la obiceiuri alimentare ce au rămas specifice până în prezent.

Dezvoltarea oraşului Satu Mare a fost esenţial legată de marfa transportată pe Someş (sare, lemn), precum şi de infrastructura ce s-a creat din nevoia de administrare a mărfurilor sau din beneficiile ce le aducea vânzarea, prelucrarea şi utilizarea sa în activităţi conexe.

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.

  • Goldis Admitere

  • Dacă vrei ca reclama ta să apară aici, sună la 0261.767.303 sau 0724.103.517