Muzeul Judeţean a cumpărat colecţia Ioniţă G. Andron cu 60.000 de euro

Scris de Mihaela Ghiţă, 17 septembrie 2015 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

 

Muzeul Judeţean a cumpărat colecţia Ioniţă G. Andron cu 60.000 de euro

Muzeul Judeţean a cumpărat colecţia Ioniţă G. Andron cu 60.000 de euro

Muzeul Judeţean Satu Mare a anunţat azi, 17 septembrie în cadrul unei conferinţe de presă achiziţionarea arhivei documentare creată de celebrul artist fotograf Ioniţă G. Andron, o colecţie unicat de o valoarea inestimabilă. Arhiva conţine manuscrisele autorului, memorii, o bogată corespondenţă grupată pe volume, documente personale, precum şi numeroase culegeri de texte de interes istoric şi etnografic pentru zona Sătmarului, îndeosebi pentru |ara Oaşului.

Informaţiile despre acest tezaur de neegalat au fost expuse de către directorul Muzeului Judeţean – Felician Pop, preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare – Adrian :tef şi dr. Claudiu Porumbăcean, cercetător ştiinţific gr.I la Muzeul Judeţean Satu Mare.

Referitor la colecţia Ioniţă G. Andron, directorul general al instituţiei a subliniat de la bun început că  este vorba de o donaţie combinată cu o achiziţie. Colecţia conţine aproximativ 93.000 de clişee fotografice şi la cumpărarea acestora s-a primit sub formă de donaţie din partea familiei artistului şi manuscrisele, toată corespondenţa şi cărţile pe care le-a avut Ioniţă G.Andron. Colecţia a fost achiziţionată cu suma de 60.000 de euro, negocierea pornind de la 100.000 de euro.

Muzeul a acţionat cât se poate de rapid, în contextul în care mai multe instituţii de profil din ţară, inclusiv Academia Română, Muzeul din Cluj, Muzeul de Baia Mare au fost interesate să cumpere această colecţie. „Din fericire noi ne-am mişcat foarte repede şi locul acestei colecţii Ioniţă G. Andron este acasă, la Satu Mare”, a spus Felician Pop.

Abonează-te acum Online!
  1. Raul a spus: 17 septembrie 2015, ora 19:46

    Serios!!!
    Eu as vrea sa stiu pe praful asta in societatea in care traim cand copii au alocatia mizera de 82 de lei,nu exista bani pentru a promova sportul in acest oras,strazile sunt vai mama lor,cartierele fara parcari,locuri de joaca pentru copii prea putine……………………etc,iar astia risipesc 60000 de euro auzi pe ce (cu tot respectul pentru Andron) Si ne miram ca nu functioneaza nimic in tara asta!!!!

Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.

Tastează numerele care apar! Exemplu: 7 5 unu şapte = 7517