Image 1
Image 2

Municipiul Satu Mare a premiat trei sătmăreni cu diploma de cetăţean de onoare

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

S-au împlinit 300 de ani de când Satu Mare a devenit oraș liber regal. În 1721, printr-o diplomă imperială emisă de Carol al VI-lea, s-a consfințit unirea dintre Sătmar și Mintiu sub denumirea de Satu Mare. 

Titlul de oraș liber regal semnifică de fapt acest drept de autoguvernare a comunității, iar statutul obținut s-a dovedit să fie premisa dezvoltării și prosperării. Primăria Municipiului Satu Mare a marcat astăzi acest eveniment important în prezența mai multor personalități sătmărene și invitați de seamă.

În cadrul aceluiași eveniment a fost organizată și ceremonia de înmânare a diplomelor de cetățean de onoare al municipiului Satu Mare doamnei ambasador Simona-Mirela Miculescu, campionului Osváth Richárd și domnului rector dr. Daniel-Ovidiu David.

Cele trei personalități au fost desemnate de Consiliul Local și reprezintă pentru toți sătmărenii exemple de talent, ambiție, inteligență, curaj și putere de muncă!

 

„În toată istoria sa de secole, Satu Mare s-a clădit pe trecut, cu privirea spre viitor. În cursul istoriei, evoluţia orașului nostru a avut mai multe puncte de cotitură, unul dintre cele mai importante fiind în 1721.

Atunci, diploma imperială emisă de Carol al VI-lea a consfințit unirea dintre Sătmar și Mintiu, orașului Satu Mare conferindu-i-se statutul de oraș liber regal. Anul acesta s-au împlinit 300 de ani de la acest moment important, privit de istorici drept unul hotărâtor pentru dezvoltarea orașului, care nu putea să se întâmple fără ca locuitorii acestuia să se unească pentru un scop comun și pentru a-și decide singuri viitorul.

Noi, locuitorii Sătmarului știm din istorie că momentele dificile pot fi depășite numai prin unirea forțelor și colaborarea cetățenilor și, nu în ultimul rând, prin încredere în viitor. Istoria locului oferă mai multe exemple în acest sens. Marea invazie mongolă a distrus vechea cetate, cunoscută de cronicari drept Castrum Zothmar. Acest moment a fost urmat de renaștere și înflorire, care s-au datorat abilității meșteșugarilor și negustorilor stabiliți aici în cele două orașe gemene, Satu Mare și Mintiu, lângă vadul Someșului, pe cele două maluri opuse.

Perioada războaielor anti otomane a adus distrugeri succesive: cele două orașe au fost jefuite, arse, iar locuitorii erau nevoiți de mai multe ori să-și părăsească casele și să se refugieze din fața inamicului.

Primul deceniu al secolului al- XVIII-lea a fost deosebit de greu, povara invaziilor militare fiind amplificată de o epidemie de pestă care a durat mai bine un deceniu. O situație cât se poate de grea și dificilă, dar iată, predecesorii noștri nu s-au dat bătuți, ci au privit înainte și printr-un efort deosebit au obținut de la autoritățile imperiale dreptul de a-și gestiona singuri treburile, adică în denumirea de azi: autonomie locală. Titlul de oraș liber regal semnifică de fapt acest drept de autoguvernare a comunității, iar statutul obținut s-a dovedit să fie premiza dezvoltării și prosperării.

În amintirea momentului de acum 300 de ani am realizat copii facsimil, adică replici fidele ale diplomei privilegiale emise în anul 1721, după originalul păstrat în Muzeul Județean Satu Mare.

Secolele trăite împreună ne-au învățat să colaborăm și să fim toleranți între noi. Ne-au învățat că dacă ne unim forțele, vom reuși, însă dacă tragem în direcții diferite, vom eșua. Împreună suntem puternici, dezbinați suntem slabi. Observarea trecutului și învățarea din experiența generațiilor trecute ar putea să fie unul dintre cele mai importante deziderate ale istoriei colective.

Sunt onorat să fiu primarul orașului acum când se împlinesc 300 de ani de la obținerea statutului de oraș liber regal. Sunt onorat să marcăm acest  moment și prin acordarea titlului de cetățean de onoare unor sătmăreni care prin activitatea lor au făcut cinste acestui oraș. Înainte să se voteze în Consiliul Local acordarea titlului de cetățean de onoare celor trei mari personalități, am fost întrebat ce au făcut ei pentru Satu Mare?

Răspunsul e foarte simplu: prin doamna ambasador Miculescu, domnul rector David și campionul Richárd Osváth, Satu Mare este cunoscut la nivel global. Nu cred că greșesc atunci când spun că doamna Simona Miculescu este cel mai important diplomat pe care România îl are în acest moment. Domnul Daniel David este rectorul uneia din cele mai mari și importante universități din Europa, domnul Osvath este unul din cei mai mari sportivi ai lumii, care a trecut peste toate obstacole pentru a ne aduce medalii paralimpice, mondiale și europene.

Sunt onorat, la fel ca toți sătmărenii, că pornind de aici ați reușit să cuceriți lumea largă, să schimbați destine, reprezentând tot ce are Satu Mare mai bun: talent, ambiție, inteligență, curaj și putere de muncă.

Mă bucur că prin acordarea titlului de cetățean de onoare, vă întoarceți, chiar dacă doar pentru câteva zile, ACASĂ!

Vă mulțumesc tuturor că ați venit azi, aici, în această minunată sală, vă mulțumesc tuturor pentru ce faceți, zi de zi, pentru Satu Mare!”, a declarat primarul municipiului Satu Mare, Kereskényi Gábor.

Biroul de presă al Primăriei Municipiului Satu Mare

3 comentarii

  1. Apropo de „elev deosebit”. Cunosc foști elevi deosebit de talentați, olimpici internaționali, actuali profesori universitari, manageri de spitale mari din țară. Despre ei, nimic? Un regulament clar ar fi bine de văzut. Nu știu cine are dreptul să propună (este trecut în regulament, cu siguranță) Ne trezim cu lista gata făcută, cu oameni cu anumite drepturi
    (financiare). Cinste lor, dar vrem să mai vedem și alții.

  2. Articolul este pe jumatate ridicol !… In realitate :
    la 29 decembrie 1712, (Sătmarul) Szatmár și (“…Mintiul…”) Németi au fost unite din punct de vedere administrativ sub denumirea Szatmárnémeti ( si NU Sătmarmintiu care nu a existat niciodata ca urmare nu a fost recunoscut niciunde si nicaieri niciodata !!!) . Németi provine de la Német in maghiara care in romana tradus inseamna german iar Németi era zona locuita de etnicii de origine germanica !. Denumirea Mintiul este o aberatie pt. ca nu are nimic in comun cu Németi germanicul. Denumirea actuala Satu Mare ( in maghiara tradusa inseamna Máréfalva-( exista unul in Harghita tot cu denumirea de Satu Mare ) nu are nimic in comun nici cu (Sătmarul) Szatmár si nici cu fosta denumire oficiala recunoscuta si anume, Szatmárnémeti !!!. Ca urmare denumirea improprie de Satu Mare dat Orasului si Judetului este una aberanta prost conceputa ! .
    Atribuirea diplomei cetateniei de onoare din motivatiunile aberante ale primarului Kereskenyi consider o mare confuzie mintala in capul acestuia si este una nefondata si nejustificata de pe urma caruia acesti cetateni vor beneficia in mod nemeritat de niste privilegii suportat de restul cetatenilor comunitatii. Acesti premiati nu au facut absolut nimic iesit din comun pt. satmareni ca si comunitate. Tot ceea ce au facut au facut pt. ei din meserie respectandu-si meseria la fel ca si oricare alt meserias. Raspunsul primarului Kereskenyi pt. motivarea acordarii premiilor sunt halucinatii deoarece acestia nu au facut nimic iesit din comun de pe urma caruia sa beneficieze cetatenii orasului !!!. Dupa felul in care a raspuns/motivat primarul acordarea acestor titluri consider ca toti cetatenii orasului ar merita si ar trebui sa primeasca acest titlu de cetatean de onoare in baza caruia sa poata calatori gratuit pe mijloacele de transport in comun spre exemplu. Primarul Kereskenyi prin asta nu a urmarit altceva decat sa-si faca imbunatatirea aspectului de imagine pt. care alta cale/modalitate nu si-a gasit !.

Lasă un răspuns

Connect with