Audienţe în direct, cu Eva Laczko, invitat: Tiberiu Markos. Titlul emisiunii: Cum îi sprijina pe agenţii economici Expo Fabricat în Satu Mare? (reluare) 01.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Valeriu Bancea, Ştefan Ressler, Ciprian Crăciun. Titlul emisiunii: Legile justiţiei,adoptate de camera deputaţilor. (reluare) 02.30 Mesager educaţional, cu Vasile Nechita, invitat: Vlaicu Popescu. Titlul emisiunii: învăţământul dual la Colegiul Tehnic Unio- Traian Vuia. 03.30 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Daniel Buda. Titlul emisiuni: Daniel Buda – rapor la 1.380 de zile . 04.30 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat: Iuliu Huszti. Titlul emisiunii: Porci de mangaliţa. 05.30 Natura ne cheamă, cu Ioana Zaharia. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Anzik Arnold. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Barta Zoltan. 08.00 Audienţe în direct, cu Eva Laczko, invitat: Tiberiu Markos. Titlul emisiunii: Cum îi sprijina pe agenţii economici Expo Fabricat în Satu Mare? (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Anzik Arnold. 09.30 Sănătate frumuseţe stil, cu Ioana Vladimirescu, invitat: Elena Blit. 10.30 Religie, cu Eva Laczko , invitat: Papellas Istvan. Titlul emisiunii: A fost sfinţită orga bisericii Sfânta Familie. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Valeriu Bancea, Ştefan Ressler, Ciprian Crăciun. Titlul emisiunii: Legile justiţiei,adoptate de camera deputaţilor. (reluare) 13.00 Ştiri 13.30 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat: Iuliu Huszti. Titlul emisiunii: Porci de mangaliţa. 14.30 Teleshopping 14.45 Sănătate,cu Mihaela Ghiţă, invitat: Marta Bzduch .Titlul emisiuni: Obezitatea se plăteşte cu sănătatea. 15.30 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu, invitat: Cristi Tarţa. 16.35 Portret de artist – vasile Canioşi Mestesanu. 17.40 Panoramic sportiv, cu Constantin Demian, invitat: Dacian Nastai.Titlul emisiunii: Jucătorii de la LPS Satu Mare au inceput sezonul de primăvară. 18.30 Audienţe în direct 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Cultură 22.30 Sănătate, frumuseţe, stil, cu Ioana Vladimirescu. 23.30 Ştiri

Munca pe brânci şi transparenţa

Scris de Dumitru Păcuraru, 01 septembrie 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Prima zi de lucru a sesiunii de toamnă a parlamentului cade într-o zi de vineri. Când prima zi de şcoală cade într-o vineri se amână deschiderea anului şcolar pentru luni. Această cutumă nu este valabilă în cazul aleşilor. Dar ce li se întâmplă dacă absentează? Nu mare lucru. Recent mass media a făcut public jurnalul de prezenţă. S-ar părea că printre cei cu multe absenţe se numără preşedinţii celor două camere.

Despre preşedintele Senatului se ştia că are un ritm de muncă mai lent. În schimb, Liviu Dragnea încă de la instalarea guvernului Grindeanu atrăgea atenţia asupra importanţei muncii prelungite. Avertiza că vor fi eliminaţi cei care nu vor ţine pasul cu ritmul impus de el. O dădea ca exemplu pe Sevil Shaideh, care muncea pe rupte când era adjuncta lui la Ministerul Dezvoltării.

Ridicată la rangul de politică guvernamentală munca pe brânci nu a devenit punctul forte al coaliţiei PSD-ALDE. Ritmul lasă mult de dorit. Rezultatele, atâtea câte sunt, de asemenea nu se ridică la nivelul promisiunilor.
Cu toate că parlamentarii sunt în vizor, în realitate contează cât şi ce se munceşte în Executiv.

De ce sunt atât de vizibili parlamentarii şi de ce nu se văd şi nu se urmăreşte activitatea miniştrilor? De bine, de rău, legile se votează. Cineva, mai precis liderii partidelor de la putere decid cum să se voteze şi legile ies ca pe bandă rulantă. În ministere nu funcţionează maşina de vot. Întârzierile, ca şi nerealizările, se datorează uneia din cele trei puteri în stat, puterii executive.

S-ar putea spune că în multe situaţii nu se simte că guvernul este o putere. Mihai Tudose vrea să demonstreze contrariul.
Ţine atât de mult să se vadă că munceşte încât a acceptat ca şedinţa de guvern să fie transmisă la TV. Încruntat, ca un diriginte rău, atrage atenţia fiecărui ministru să-şi facă treaba.

Tonul său ameninţător probabil că dă roade. Nu avem de unde şti. Cu toată transparenţa, instituţiile în general rămân nişte bastioane. Fiecare este atât de transparentă cât vrea şeful. Mai mult se dă impresia de transparenţă deciziţională decât există în practică.

Parlamentul este o instituţie deschisă. Se vede tot. Şi ce se face şi ce nu se face. Asta este o dovadă în plus că într-adevăr parlamentul este cea mai democratică instituţie din stat. Lucrând la vedere este şi normal ca parlamentarii să fie cele mai expuse personaje dintre toţi politicienii. Cine îl vede pe preşedintele Iohannis ce lucrează zi de zi? Cine îi poate verifica prezenţa aşa cum s-a făcut în cazul lui Tăriceanu şi Dragnea?

Nu-i vorba să le luăm apărarea celor doi preşedinţi, dar ne gândim că au şi alte atribuţii decât cele de a participa la şedinţele în plen. Care sunt aceste îndatoriri? Iată că şi parlamentul poate avea pete de umbră.

Aşadar, munca pe brânci şi transparenţa pot fi socotite două coordonate majore ale activităţii unei instituţii. Cum pot fi controlate şi măsurate? Cum putem afla cât munceşte un ministru pe zi? Cum am putea şti în ce mod este controlat? La parlament există o condică de prezenţă, butonul pe care apasă parlamentarul când votează.

În nicio altă instituţie nu există un mecanism de control. Doar rezultatele se văd. Uneori vedem cum nu funcţionează lucrurile. De exemplu cozile din vara aceasta pentru paşapoarte, buletine, permise de conducere. Mai vedem câte o disfuncţionalitate la Sănătate. Ce se lucrează la Ministerul Economiei?

În schimb în administraţiile locale situaţia este altfel. Se vede ca prin sticlă ce munceşte şi ce nu munceşte fiecare primărie, fiecare primar.

Abonează-te acum Online!