Program ITV: 00.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitaţi Maskulik Csaba, Kereskenyi Gabor, titlul emisiunii: Podul trei peste Someş, vis sau realitate? (reluare) 01.00 Agenda publică, cu Mihai Sălceanu, invitaţi Adrian Cozma, Ciprian Crăciun, Zazula Bela, titlul emisiunii: Preşedintele Iohannis i-a acceptat pe toţi miniştri propuşi de PSD (reluare) 02.20 Panoramic sportiv, cu Ionuţ Blăjean, invitaţi Vasile Fuşle, Attila Felcz, titlul emisiunii: Turneu internaţional de judo la veterani în 21 octombrie 03.05 Digănia la Hodişa 03.35 Sănătate, frumuseţe, stil, cu Ioana Vladimirescu, invitat Laura Porcza 04.25 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu, titlul emisiunii: Arthur Piricsi – raport la 1.940 de zile 05.30 Iată omul, cu Gabriel Ghişan, invitat Andreea Paul 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Simona Nistea 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul Arnold Anzik 08.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitaţi Maskulik Csaba, Kereskenyi Gabor, titlul emisiunii: Podul trei peste Someş, vis sau realitate? (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Simona Nistea 09.36 Religie, cu Mihalea Ghiţă, invitat Alin Toma, titlul emisiunii: Suferinţa şi bioetica 10.38 Panoramic sportiv, cu Ionuţ Blăjean, invitaţi Vasile Fuşle, Attila Felcz, titlul emisiunii: Turneu internaţional de judo la veterani în 21 octombrie 11.15 Teleshopping 11.30 Şedinţa extraordinară a Consiliului Local Satu Mare 11.38 Agenda publică, cu Mihai Sălceanu, invitaţi Adrian Cozma, Ciprian Crăciun, Zazula Bela, titlul emisiunii: Preşedintele Iohannis i-a acceptat pe toţi miniştri propuşi de PSD (reluare) 13.00 Ştiri 13.33 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu, titlul emisiunii: Arthur Piricsi – raport la 1.940 de zile 14.34 Teleshopping 15.02 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, titlul emisiunii: Putere economică în creştere la Medieşu Aurit 16.06 Iată omul, cu Gabriel Ghişan, invitat Vasa Nicolin 17.00 Mesager educaţional, cu Vasile Nechita, invitat Viorel Solschi, titlul emisiunii: Centrul de excelenţă, şcoală a perfomanţei 18.00 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat Georgeta Pop, titlul emisiunii: Noi soluţii pentru investigaţii paraclinice 18.30 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Mihai Sălceanu 21.30 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc, invitat Anca Roxana Kaitar, titlul emisiunii: Activităţi ecologice la Liceul Ham Janos 22.30 Sănătate, frumuseţe, stil, cu Ioana Vladimirescu, invitat Elena Popa 23.30 Ştiri

Munca pe brânci şi transparenţa

Scris de Dumitru Păcuraru, 01 septembrie 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Prima zi de lucru a sesiunii de toamnă a parlamentului cade într-o zi de vineri. Când prima zi de şcoală cade într-o vineri se amână deschiderea anului şcolar pentru luni. Această cutumă nu este valabilă în cazul aleşilor. Dar ce li se întâmplă dacă absentează? Nu mare lucru. Recent mass media a făcut public jurnalul de prezenţă. S-ar părea că printre cei cu multe absenţe se numără preşedinţii celor două camere.

Despre preşedintele Senatului se ştia că are un ritm de muncă mai lent. În schimb, Liviu Dragnea încă de la instalarea guvernului Grindeanu atrăgea atenţia asupra importanţei muncii prelungite. Avertiza că vor fi eliminaţi cei care nu vor ţine pasul cu ritmul impus de el. O dădea ca exemplu pe Sevil Shaideh, care muncea pe rupte când era adjuncta lui la Ministerul Dezvoltării.

Ridicată la rangul de politică guvernamentală munca pe brânci nu a devenit punctul forte al coaliţiei PSD-ALDE. Ritmul lasă mult de dorit. Rezultatele, atâtea câte sunt, de asemenea nu se ridică la nivelul promisiunilor.
Cu toate că parlamentarii sunt în vizor, în realitate contează cât şi ce se munceşte în Executiv.

De ce sunt atât de vizibili parlamentarii şi de ce nu se văd şi nu se urmăreşte activitatea miniştrilor? De bine, de rău, legile se votează. Cineva, mai precis liderii partidelor de la putere decid cum să se voteze şi legile ies ca pe bandă rulantă. În ministere nu funcţionează maşina de vot. Întârzierile, ca şi nerealizările, se datorează uneia din cele trei puteri în stat, puterii executive.

S-ar putea spune că în multe situaţii nu se simte că guvernul este o putere. Mihai Tudose vrea să demonstreze contrariul.
Ţine atât de mult să se vadă că munceşte încât a acceptat ca şedinţa de guvern să fie transmisă la TV. Încruntat, ca un diriginte rău, atrage atenţia fiecărui ministru să-şi facă treaba.

Tonul său ameninţător probabil că dă roade. Nu avem de unde şti. Cu toată transparenţa, instituţiile în general rămân nişte bastioane. Fiecare este atât de transparentă cât vrea şeful. Mai mult se dă impresia de transparenţă deciziţională decât există în practică.

Parlamentul este o instituţie deschisă. Se vede tot. Şi ce se face şi ce nu se face. Asta este o dovadă în plus că într-adevăr parlamentul este cea mai democratică instituţie din stat. Lucrând la vedere este şi normal ca parlamentarii să fie cele mai expuse personaje dintre toţi politicienii. Cine îl vede pe preşedintele Iohannis ce lucrează zi de zi? Cine îi poate verifica prezenţa aşa cum s-a făcut în cazul lui Tăriceanu şi Dragnea?

Nu-i vorba să le luăm apărarea celor doi preşedinţi, dar ne gândim că au şi alte atribuţii decât cele de a participa la şedinţele în plen. Care sunt aceste îndatoriri? Iată că şi parlamentul poate avea pete de umbră.

Aşadar, munca pe brânci şi transparenţa pot fi socotite două coordonate majore ale activităţii unei instituţii. Cum pot fi controlate şi măsurate? Cum putem afla cât munceşte un ministru pe zi? Cum am putea şti în ce mod este controlat? La parlament există o condică de prezenţă, butonul pe care apasă parlamentarul când votează.

În nicio altă instituţie nu există un mecanism de control. Doar rezultatele se văd. Uneori vedem cum nu funcţionează lucrurile. De exemplu cozile din vara aceasta pentru paşapoarte, buletine, permise de conducere. Mai vedem câte o disfuncţionalitate la Sănătate. Ce se lucrează la Ministerul Economiei?

În schimb în administraţiile locale situaţia este altfel. Se vede ca prin sticlă ce munceşte şi ce nu munceşte fiecare primărie, fiecare primar.

Abonează-te acum Online!
Baby Trend