Multe şi mărunte evenimente | Informaţia Zilei

Multe şi mărunte evenimente

Scris de Dumitru Păcuraru, 09 septembrie 2019 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Ca niciodată, precampania electorală pentru alegerile prezidenţiale demarează încet, cu viteză mare pe porţiuni mici, cu multe opintiri şi devieri de la traseu.

Niciunul dintre candidaţi nu pare să ia în serios prima parte a campaniei, aventurându-se în tot felul de încercări de obstrucţionare a adversarilor.

Toată lumea se bate cu toată lumea. PSD nu se mai înţelege cu ALDE nici măcar pe probleme mărunte.

PNL nu se mai înţelege cu USR, iar UDMR loveşte în toate direcţiile. Kelemen Hunor îl critică şi pe Klaus Iohannis, şi pe Dan Barna, în acelaşi timp afirmând că va vota şi o moţiune de cenzură împotriva PSD.

Ai zice că este sfârşitul lumii, nu sfârşitul unui mandat prezidenţial început atât de promiţător, încrezători în sloganul câştigător „România lucrului bine făcut”. Nu a fost să fie. De data aceasta sloganul sub care defilează cel mai bine plasat candidat prezidenţial sună la fel de promiţător: „PENTRU O ROMÂNIE NORMALĂ”.

Klaus Iohannis are un apetit special pentru sloganele optimiste, dar din păcate nu are norocul să le pună în practică. Şi de data aceasta sloganul lui pare ales pentru o altă lume. Cum vor ajunge cei mai sus enumeraţi să împărtăşească acest crez? Şi-i poate imagina cineva pe Iohannis şi pe Dăncilă vorbind ca nişte oameni normali? Este deja greu de imaginat şi reprezentanţii PNL şi USR stând de vorbă ca nişte oameni normali.

Normalitatea este o utopie atâta vreme cât urmează trei alegeri importante, prezidenţiale, locale şi parlamentare. Nu mai punem la socoteală moţiunea de cenzură, certurile din interiorul ALDE, disensiunile din USR, dar şi scandalul mocnit din PSD, competiţia surdă dintre Ludovic Orban şi Rareş Bogdan din PNL.

Nu găsim o cale de mijloc, o modalitate de a-i pune pe toţi actorii politici la o masă pentru a cădea la o înţelegere măcar pe o singură problemă de interes naţional, internă sau externă.

Nu s-a căzut de acord nici măcar pe cea mai aprinsă chestiune a momentului, crimele de la Caracal. Pentru preşedinte, pentru primul ministru, pentru miniştrii care răspund de instituţiile implicate în anchete, parcă nici nu există cazul Caracal. Nu pune nimeni problema că instituţiile chemate să rezolve cazul se împiedică în explicaţii. Este doar un exemplu de ineficienţă, lipsă de răspundere şi nepăsare. Exemplul se poate extinde la nivelul multor instituţii. Aşa merg lucrurile în multe domenii, dar nu se văd atât de clar disfuncţionalităţile.

Preşedintele Iohannis, aruncând ochii pe o hârtie ascunsă sub pupitru, ca un elev care copiază la teză, critică guvernul în totalitatea lui, dar instituţiile pe care le coordonează sunt la fel de ineficiente şi delăsătoare. Ar fi vorba aici în special de serviciile speciale, SRI şi STS. De când a apărut cazul Caracal nimeni nu mai vorbeşte decât în şoaptă de independenţa Justiţiei şi independenţa procurorilor. Nu se vorbeşte nici de răspunderea magistraţilor.

Până la urmă nici nu ştim ce teme se dezbat în această campanie deja începută. Şi avem vaga idee că nici candidaţii prezidenţiali nu ştiu despre ce să vorbească. Nu cunosc problemele reale ale cetăţenilor, deci nici ale României.

În aceste condiţii cel mai bine plasat candidat prezidenţial defilează sub un steag pe care scrie PENTRU O ROMÂNIE NORMALĂ, iar principalul lui contracandidat pe dreapta, Dan Barna, ne aasigură că vom trăi fericiţi în România. Viorica Dăncilă, care nu reuşeşte nici măcar să se înţeleagă cu Tăriceanu, promite să fie ALĂTURI DE FIECARE ROMÂN.

Iar dacă va fi votată de majoritatea alegătorilor va fi UN PRE:EDINTE MUNCITOR şi IMPLICAT.

Pe toate acestea le-aş include în categoria lucrurilor multe şi mărunte.

Abonează-te acum Online!
  • Dacă vrei ca reclama ta să apară aici, sună la 0745.657.429 sau 0744.55.2345