26.09.2018 00.00 Agenda publică, cu Stela Cădar invitaţi: Iuliu Ilyes, Adelin Ghiarfaş. Titlul emisiunii: Scandal în PNL.De ce a demisionat Bolojan?(reluare) 01.25 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Marius Gânţă. Titlul emisiuni: Marius Gânţă – raport la 8760 de zile. 02.30 Ne cheamă natura 03.30 Cultură, Fior de Zatmar 04.45 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu. 05.40 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Dan Şuta. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Audienţe în direct, cu Eva Laczko , invitat: Kallos Zolan, Szejke Otttilia. Titlul emisiunii: Cum va fi noul an şcolar pentru secţiile maghiare? (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 09.15 Viaţa la Ţară 10.20 Religie, cu Mihaela Ghiţă, invitat: Laurenţiu Costin. Titlul emisiunii: ”Pescuirea minunată” – găsirea sensului vieţii. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar invitaţi: Iuliu Ilyes, Adelin Ghiarfaş. Titlul emisiunii: Scandal în PNL.De ce a demisionat Bolojan?(reluare) 13.00 Ştiri 13.25 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Lorincz Tiberiu.Titlul emisiuni: Căile ferate înguste din jurul Sătmarului. 14.20 Teleshopping 14.40 Cultură, Digania – O tradiţie reînviată 16.10 Panoramic sportiv, cu Constantin Demian, invitat: Dorel Ziman. Titlul emisiunii: Un nou început de an şcolar la liceul cu program sportiv Satu Mare. 17.30 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Marius Gânţă. Titlul emisiuni: Marius Gânţă – raport la 8760 de zile. 18.30 Audienţe în direct 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Ştiri 22.00 Audienţe în direct 23.00 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Dan Şuta.

Multe întrebări, puţine răspunsuri

Scris de Dumitru Păcuraru, 24 februarie 2018 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Rareori se întâmplă în istorie ca în urma unui eveniment să nu apară niciun răspuns şi numai întrebări. S-ar putea lansa o întrebare de sorginte leninistă: ce-i de făcut? Totuşi, cea mai insistentă întrebare rămâne: „ce se va întâmpla?”

Problematică nu este declanşarea în sine a procedurii de revocare din funcţie a procurorului şef al DNA. În urmă cu un an a fost declanşată o acţiune în urma căreia procurorul general al României a fost obligat să-şi dea demisia.

Prin urmare nu funcţia este problema, ci persoana. Tiberiu Niţu era un procuror oarecare. Laura Codruţa Kovesi este mai mult decât un procuror. A devenit simbol. Este o vedetă de talie internaţională. Este mai cunoscută decât orice altă persoană publică. Are o notorietate mai mare decât preşedintele Iohannis. Are o credibilitate ce o depăşeşte pe a liderilor politici. În sfârşit, are în urmă o seamă de declaraţii care se pot îmbina astfel încât să dea naştere unui program. Acesta este şi motivul pentru care, deşi prin funcţie şi ocupaţie nu are voie să se înscrie într-un partid politic, numele ei a fost vehiculat pentru o eventuală candidatură la preşedinţie. Asta înseamnă că, fără voie sau cu voie, activitatea ei este echivalată cu una politică.

Odată cu declanşarea procedurii de revocare din funcţie a Laurei Codruţa Kovesi vorbim despre o criză politică. În schimb, aşa cum declara liderul UDMR  „nu se va întâmpla nimic”. Kelemen Hunor se referea la funcţie, la revocarea procurorului şef al DNA.

     Ajungându-se la o personalizare fără precedent a unui şef din sistemul de justiţie, bătălia politică se va da pe persoane. Se va lua în discuţie persoană cu persoană, de la Klaus Iohannis la Liviu Dragnea, de la Călin Popescu Tăriceanu la Ludovic Orban, de la procurorul Negulescu, zis Portocală, la profesorul de istorie călcat de mascaţi din greşeală în propria casă.

Nu trebuie ignorat rolul ministrului Toader. Făcut cu dichis, raportul despre DNA este legat strict de încălcarea Constituţiei de către Laura Kovesi. Aşadar, dacă preşedintele Iohannis va refuza revocarea el riscă să fie acuzat că ignoră încălcarea Constituţiei, rolul preşedintelui fiind de veghere asupra respectării Legii Fundamentale. Ministrul Toader a invocat decizii ale Curţii Constituţionale privitoare la aceeaşi Laura Kovesi. De asemenea, a scos în evidenţă relaţia procurorului şef al DNA faţă de Parlament şi Guvern, mizând şi aici pe încălcarea unor prevederi constituţionale de către Laura Codruţa Kovesi.

Un punct fierbinte al problemei îl constituie poporul, poporul împărţit în două tabere. Susţinătorii L.C. Kovesi sunt  în totalitate susţinătorii DNA? Declarativ, nimeni nu este împotriva DNA. Dragnea, Tăriceanu, PSD, toată lumea se declară susţinătorii instituţiei de combatere a corupţiei. Cât de credibili sunt rămâne de discutat.

Dar dacă ne gândim mai bine Laura Codruţa Kovesi a făcut câteva greşeli minore. Nu a luat măsuri împotriva găştii vesele de procurori de la DNA Ploieşti. Nu s-a prezentat în faţa comisiei parlamentare. A făcut declaraţii publice în condiţiile în care niciunui procuror nu i se permite să vorbească asemeni unui om politic.

Presupunând că preşedintele Iohannis va fi de acord cu revocarea din funcţie, se va transforma LCK într-un militant civic netezindu-şi drumul spre candidatura la preşedinţie? Dacă nu o revocă, mandatul acesteia terminându-se peste un an, liberă de constrângerile funcţiei va intra în viaţa publică, fie înscriindu-se într-un partid, fie acţionând într-o asociaţie civică? Este dincolo de orice dubiu că are carismă, dar dorinţa de putere specifică unui politician?

Abonează-te acum Online!