Image 1
Image 2

Muhi Sandor a împlinit 50 de ani ai unei prodigioase cariere

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Reputatul grafician, critic și istoric de artă a deschis o retrospectivă la Muzeul de Artă

Muhi Sandor este un nume foarte respectat în peisajul artistic sătmărean. La cei 74 de ani ai săi binecunoscutul grafician, critic și istoric de artă impune prin eleganță, bonomie și incontestabila prestanță culturală dovedită în zeci de expoziții și cărți de specialitate.

Nu este de mirare că foarte multe personalități din lumea artelor plastice sătmărene au ținut să onoreze cu prezența, ieri după prânz, la Muzeul de Artă, în cele două saloane din partea din spate a curții interioare, deschiderea expoziției retrospective care marchează 50 de ani de carieră artistică a lui Muhi Sandor. Acesta a avut prima expoziție personală la Satu Mare în 1969, iar două lucrări din acea primă perioadă de creație – inclusiv un autoportret în tuș – sunt prezente și în expoziția curentă.

Nu este o expoziție foarte mare în termeni cantitativi, dar lucrările alese fac privitorul să înțeleagă evoluția creatoare a celor cinci decenii. De la primele desene – în care se simte influența unui Paul Erdos de pildă – la stilul apropiat de caricatură, plin de ironie abia disimulată, din anii 1970, portretistica anilor 1980, desenul somptuos, granitic, de la începutul mileniului curent și ajungând la explorarea graficii asistate de calculator în expozițiile din ultimii ani, în care apa la pet devine un simbol al curgerii vieții care, ne asigură artistul, e totuși frumoasă, cu toate contradicțiile și dezechilibrele ei. Vedem și cicluri (“Sperietorile”), teme recurente (spirala, fie ea numerică sau spațială) și surprize (un inspirat “Sărut” fotografic). O lucrare intitulată “Ars poetica” pare să ne descrie, destul de explicit chiar, felul în care privirea artistului ordonează lumea după firea sa proprie. Sunt tablouri care provoacă la reflecție și te fac să admiri fără rezerve versatilitatea unui artist cu spirit tânăr și vioi, indiferent de trecerea anilor.

Volubil și, îndrăznim să spunem, chiar fericit, Muhi Sandor și-a asumat și rolul de ghid prin propria expoziție, așa că vernisajul n-a fost deloc unul formal, ci o foarte plăcută excursie prin creativitatea autorului, acesta explicând pe îndelete contextul și tematica tuturor lucrărilor. Muzeul Județean a fost reprezentat de directorul Liviu Marta, șefa secției Artă, Liuba Horvat, și istoricul de artă Kereskenyi Sandor, iar în public concordia a fost deplină între feluritele grupări de artiști, ca și între români și maghiari uniți de admirația și respectul pentru un profesionist desăvârșit al desenului și literelor. Îi dorim viață lungă și mereu rodnică.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with