Program ITV: 00.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitaţi Aurelia Pop. Mihaela Ghiţă, titlul emisiuni: Federaţia Sanitas se pregăteşte de proteste (reluare) 01.00 Agenda publică, cu Mihai Sălceanu, invitaţi Alexandru Horvat, Radu Ulmeanu, Adrian Pop, titlul emisiunii: 38 de localităţi, din 15 judeţe afectate de o nouă furtună (reluare) 02.24 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc, invitat Elisabeta Bekessy, titlul emisiunii: Cetăţenii, chemaţi să se implice în Săptămâna Mobilităţii Europene 03.07 Folkshop la Satu Mare Shopping Plaza 04.31 Info magazin, cu Adriana Tivadar 04.50 Info studio, cu Eva Laczko, titlul emisiunii: Sătmărenii şi Raza Speranţei de 15 ani alături de copiii suferinzi de boli maligne 05.40 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, titlul emisiunii: Livada de nuci, o adevărată fabrică de bani 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Prinzinger Zsoka 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul Arnold Anzik 08.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitaţi Aurelia Pop. Mihaela Ghiţă, titlul emisiuni: Federaţia Sanitas se pregăteşte de proteste (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Prinzinger Zsoka 09.37 Iată omul, cu Gabriel Ghişan, invitat Laura Diana Bota 10.35 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc, invitat Elisabeta Bekessy, titlul emisiunii: Cetăţenii, chemaţi să se implice în Săptămâna Mobilităţii Europene 11.07 Inaugurarea noului showroom Lebăda 11.20 Teleshopping 11.35 Agenda publică, cu Mihai Sălceanu, invitaţi Alexandru Horvat, Radu Ulmeanu, Adrian Pop, titlul emisiunii: 38 de localităţi, din 15 judeţe afectate de o nouă furtună (reluare) 13.00 Ştiri 13.40 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat Loredana Aracs, titlul emisiunii: Diagnostic şi tratament în bolile oncologice 14.12 Teleshopping 14.28 Religie, cu Mihaela Ghiţă, invitat Iulian Budău, titlul emisiunii: Cum să vedem binele în orice situaţie 15.25 Concert Inedit 15.40 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu, titlul emisiunii: Vasile Moiş – raport la 2.190 de zile 16.51 Mesager educaţional, cu Vasile Nechita, invitaţi Carmen Bratosin, Ovidiu Pop, titlul emisiunii: File din istoria Colegiului Mihai Eminescu 17.50 Sport, meci de fotbal, Unirea Tăşnad-U Cluj 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Mihai Sălceanu 21.30 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, titlul emisiunii: Carnea de struţ, delicatesă în bucătărie 22.30 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu 23.30 Ştiri

Motivele pentru care anchetatorii au fost conduşi pe o pistă greşită în cazul crimei din Micula

Scris de Vasile Nechita, 08 septembrie 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Lt.col (r) Ioan Coroian, redactor special de investigaţii la ziarul Informaţia zilei, are explicaţii pentru greşelile care au condus la arestarea şi condamnarea unor persoane nevinovate în cazul crimei din Micula, comisă în 25/26 septembrie 2015.


El ne-a relatat în detaliu elementele care i-au condus pe anchetatori pe o pistă greşită. Iniţial, anchetatorii porniseră bine investigând barul, situat la a treia casă de la victimă. Ei au constatat că la acel bar, fuseseră Toma Lajos Miklos cu Lakatos Giani, cumnatul său, cât şi fratele lui Giani în după-amiaza zilei de vineri, 25 septembrie. Tot în acel bar se aflau la acea dată, până la ora închiderii şi fraţii Rezes din Botiz (care nu au fost anchetaţi până în prezent). La ora închiderii, toţi cinci s-au deplasat la domiciliul numitei Tanta Varvara (zisă Boriska), pe aceeaşi stradă cu barul. Curând după sosire, cei doi fraţi au plecat acasă în Botiz. În schimb, la casa lui Tanta Varvara, Toma Lajos Miklos cu Lakatos Giani, cumnatul său, cât şi fratele lui Giani au rămas până la ora 2 noaptea (oră confirmată de Boriska, mătuşă a lui Lajos Miklos). Întrucât proprietara casei (Boriska) a insistat ca ei să plece, Toma Lajos, nepotul său, a ameninţat-o că dacă spune cuiva că au fost la ea, îi aprinde casa şi o omoară.

Sâmbătă dimineaţa, pe 26 septembrie 2015, Toma Lajos Miklos şi-a luat copiii şi soţia şi a plecat la socrul său în Prilog. Acolo avea să stea timp de două săptămâni, până ce a aflat că sunt condamnate alte două persoane în cauză.

Sâmbătă seara, pe 26 septembrie 2015, anchetatorii le-au condus la sediul Poliţiei pentru audieri pe Tanta Varvara şi pe sora lui Toma Lajos Miklos, cu domiciliul pe aceeaşi stradă, a doua casă de la bar. De acolo le-au dat drumul acasă, la ora 11, fără a fi audiate.

Tot în acea seară de sâmbătă, a fost dus la sediul poliţiei, în calitate de suspect, minorul Goja Thomas Cătălin, strada Florilor 595, însoţit de bunica sa, Goje Florica.

De la Goje Florica au aflat poliţiştii gluma proastă a lui Varga Cristian, în urma întâlnirii lui cu Vancea Darius, sora şi verişoara sa, Cristina şi Roxana. Aşadar, Vancea Darius, la întâlnirea cu grupul Varga Cristian, Lingurar Bela şi minora Sugar Liza, i-au informat că în centrul de comună se află poliţişti şi procurori, întrucât a fost omorâtă o bătrână. La care Cristi Varga a replicat: „Pe aceea eu am omorât-o. Vreţi să vă omor şi pe voi?” În acel timp scosese un cuter din buzunar, pentru a fi mai convingător. „De ce mi-ai speriat fetele?”, a replicat Vancea Darius, concomitent aplicându-i o palmă lui Varga Cristian.

Cauzele deturnării anchetei de la pista corectă

În aceste condiţii, anchetatorii au renunţat la verificarea fraţilor Rezes din Botiz, precum şi a lui Toma Lajos Miklos cu Lakatos Giani (ultimii doi dovedindu-se ulterior a fi adevăraţii criminali).

În schimb, anchetatorii au luat în serios gluma prostească a lui Varga Cristian şi au investigat doar grupul Varga Cristian, Lingurar Bela şi minora Sugar Liza (deşi Varga spusese iniţial „eu am omorât-o”, nu „noi”, adică grupul cu care fuseseră împreună).

Potrivit celor declarate de tatăl lui Varga Cristian în ancheta jurnalistică, poliţiştii i-au spus lui Varga Cristian că, el este handicapat, iar dacă descrie cum a comis crima, pe el îl eliberează. Aşa se face că Varga Cristian a recunoscut că a comis crima, crezând că pleacă acasă. Solicitând aceea;i recunoaştere de la minora Sugar Liza, anchetatorii i-au pus declaraţia lui Varga în faţă spunându-i: „nu are rost să nu recunoşti, pentru că uite ce a scrie Cristi, că şi tu ai fost”. După 10 ore de anchetă, fata cedează şi declară că şi ea a fost, după care a semnat plângând. Însă în ancheta jurnalistică, ea a declarat că nici nu cunoaşte locul unde s-a comis crima. Tot autorul anchetei jurnalistice a stabilit cu certitudine că toţi trei –
Varga Cristian, Lingurar Bela şi Sugar Liza – nici până în prezent nu cunosc nici victima şi nici locul unde s-a comis crima. În sfârşit, al treilea acuzat – Lingurar Bela – nu a recunoscut niciodată că ar fi participat la comiterea crimei.
De reţinut că, la rejudecarea procesului, şi ceilalţi doi – Varga Cristian şi Sugar Liza, şi-au retractat declaraţiile iniţiale.

O coincidenţă nefastă îi păcăleşte pe anchetatori

În continuare relatăm o coincidenţă care le întăreşte convingerea anchetatorilor că se află pe o pistă corectă, când ei de fapt se aflau pe una greşită.

S-a întâmplat că în 26/27 septembrie 2015 (sâmbătă spre duminică). Atunci, Varga Gheorghe, unchiul lui Lingurar Bela, care îi cazase pe nepotul Bela şi Liza, i-a spus lui Bela să o conducă pe fată acasă la Mesteacăn şi el să meargă acasă, fiindcă el nu îi mai cazează sâmbătă noaptea (26 spre 27 septembrie). Ca soluţie, Varga Cristian le-a spus că le rezolvă el un loc de dormit lângă gară, într-o maşină. Dar în maşină au găsit un cetăţean din Turda (Hoca Ioan), care vindea localnicilor DDT. Pentru a avea loc de dormit, Varga Cristian l-a lovit pe Hoca Ioan, pentru a avea ei loc în maşină. Proprietarul maşinii a auzit strigăt de ajutor şi a ieşit din casă. L-a recunoscut pe Varga Cristian, după care a chemat salvarea să-l transporte pe Hoca. Între timp, Lingurar Bela, Şugar Maria Liza s-au speriat şi au fugit. A plecat de acolo şi Varga Cristian, care cu chei potrivite a intrat în casa unchiului său, Arba Vasile, în timp ce acesta dormea. De acolo a luat o pătură şi o plapumă cu care s-a dus la vecinul lor Varga Gheorghe, în fânar, ascunzându-se toţi trei, de teamă să nu-i caute poliţia pentru fapta comisă la gară. Acolo au dormit şi au stat până duminică după-amiază, când au condus-o pe fată acasă, la Mesteacăn. Din fânar, Varga, Sugar şi Lingurar îi urmăreau din fânar pe anchetatorii care îi căutau.

Aflând că cei trei nu au dormit acasă, ci s-au ascuns, au devenit suspecţi în ochii anchetatorilor, care au presupus că ei s-au ascuns din cauza comiterii crimei

Identificarea adevăraţilor criminali

În 9 martie 2016, adică după 6 luni de la comiterea crimei, lt.col(r) Ioan Coroian i-a comunicat lui Şugac Emil, adjunct al şefului Poliţiei numele celor trei suspecţi de crimă. Totodată, a precizat că Varga Cristian, după care a chemat salvarea să-l transporte pe Hoca, Lingurar Bela şi Şugar Maria Liza nu sunt implicaţi în crimă, deşi primii doi (fata fiind minoră) sunt arestaţi din 28 septembrie 2015. El a mai adăugat că există martori care declară că, în perioada comiterii crimei, ei ştiu minut cu minut unde se aflau cei trei suspecţi.

Peste doar două zile (11 martie), Toma Nicolae şi Lakatos Giani au fost arestaţi. În schimb, al treilea suspect, Lakatos Miklos, frate cu Giani, nici nu a fost cercetat.
În loc să-i pună în libertate pe cei doi nevinovaţi, Parchetul a emis un comunicat de presă în care a precizat că în cazul crimei de la Micula “au mai fost arestate încă două persoane”.

De altfel, cei trei suspecţi nu fuseseră niciodată în curtea victimei şi nu o cunosc nici în prezent. Cu toate acestea, anchetatorii au refuzat să-i audieze pe acei martori pentru a le confirma alibiurile. O eventuală reconstituire a crimei ar fi dus la concluzia certă că nu ei sunt autorii crimei.

De altfel, la ieşirea din sediul poliţiei, Ioan Coroian l-a întâlnit pe Sasu Dan, şeful serviciului criminalistic, pe care l-a întrebat: „Cum îi mai ţineţi pe cei doi arestaţi, care nu sunt implcaţi în crimă”. „Nelu, nicio urmă din câmpul infracţiunii nu se potriveşte pentru cei trei (Varga Cristian, Lingurar Bela şi Şugar Maria Liza – n.n.).

Concluzii

Din ancheta jurnalistică reiese că două persoane nevinovate stau în puşcărie de aproape doi ani. Ei sunt: Lingurar Bela (condamnat la 18 ani) şi Varga Cristian (condamnat la 12 ani). Şugar Liza având doar 13 ani, nu răspunde penal.

În urma unor anchete şi judecăţi superficiale, doi cetăţeni sătmăreni, nevinovaţi, se află în detenţie din 28 septembrie 2015. După o primă sentinţă dată de Tribunalul Satu Mare în 5 octombrie 2016, dar desfiinţată de Curtea de Apel Oradea, dosarul este trimis spre rejudecare. Acelaşi tribunal îi condamnă din nou, în 8 mai 2017, pe Lingurar Bela la 18 ani, iar pe Varga Cristian la 5 ani. Deosebirea este că Varga Cristian primeşte o condamnare de 12 ani în primul proces şi de doar 5 ani la rejudecare, deci o reducere de 7 (!) ani, fără ca în sentinţă să fie precizat motivul reducerii duratei condamnării.

Condamnarea s-a bazat exclusiv pe declaraţiile a doi minori, dintre care unul grav handicapat, fără nicio altă probă.

Judecătoarea a preluat necritic toate concluziile anchetatorilor, care porniseră iniţial pe o pistă greşită, dar nu au acceptat să revină nici când au fost descoperiţi adevăraţii făptaşi. Pentru a nu li se descoperi greşeala, au preferat cu toţii – anchetatori şi instanţe – să potrivească faptele după ipoteze, nu invers. Rezultatul a fost condamnarea a două persoane nevinovate.

În opinia noastră s-ar impune aprofundarea cercetărilor ţinând seama de elementele constatate în ancheta jurnalistică. Nu e doar o părere, ci convingerea noastră că cei trei, Lingurar Bela, Varga Cristian şi Şugar Liza, nu au participat la comiterea crimei, aşadar fiind nevinovaţi în acest caz.

Lt.col(r) Ioan Coroian, redactor special

Abonează-te acum Online!
Baby Trend
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.