Image 1
Image 2

Moștenirea președintelui Iohannis

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Dacă până acum circula doar un zvon că PNL nu ar fi dispus să cedeze funcția de prim ministru la data stabilită pentru rotativă, iată că de la Iași, prin deputatul Alexandru Muraru, vine un prim semnal de război.

Pe de o parte s-ar părea că PSD și-ar dori funcția de prim ministru pentru Marcel Ciolacu, iar pe de altă parte PNL nu ar mai fi dispus să lase șefia guvernului în anul electoral.

Niciun partid până acum nu a respectat vreun protocol.

Toate alianțele, toate coalițiile, sar în aer în anii pre-electorali.

Cum anul 2022 nu prea are evenimente majore înafara crizelor, politicienii nerăbdători atacă, fac planuri pentru anul 2023. Care dintre cele două partide îi va trage preșul de sub picioare celuilalt? PNL are în președintele Iohannis un aliat.

După opt ani în care a deținut cea mai înaltă funcție în stat, președintele Klaus Iohannis nu pare dispus să plece înainte de a se implica în jocurile politice care să influențeze alegerile din 2024.

După două mandate, după zece ani, un președinte nu poate pleca pur și simplu de la Cotroceni fără să-i pese ce lasă în urmă. Propus de PNL, susținut de PNL la bine și la rău, este de datoria lui să nu lase în urmă un partid pe cale să se prăbușească. Klaus Iohannis nu-și poate permite să lase un PNL în opoziție după zece ani de mandat.

Are în față exemplul lui Traian Băsescu. După zece ani în care a dominat scena politică, profitând de susținerea PDL, la plecare Traian Băsescu a lăsat un partid care și-a pierdut identitatea, care și-a pierdut numele. Moștenitorul lui este micul PMP care nu a reușit să intre în parlament la alegerile din anul 2020.

Un politician adevărat suferă la fel de mult când nu are adversari ca și atunci când duce lipsă de admiratori. Ce adversari are acum omul politic Iohannis? PSD, adversarul său natural fiind la guvernare, iar PNL având nevoie de el, președintele s-a aruncat asupra micului UDMR. Era cât pe ce să-l dea afară de la guvernare pentru declarațiile premierului ungar Viktor Orban.

Furtuna a trecut la fel de repede cum a sosit. Președintele Iohannis are nevoie să arate că reprezintă o voce încă puternică în viața politică. Poate demonstra acest lucru implicându-se în relația dintre PNL și PSD.
Se zice că deputatul Alexandru Muraru este omul prin care președintele își spune punctul de vedere. Marcel Ciolacu însuși spunea cu ceva vreme în urmă că lucrurile merg bine la guvernare lăsând să se înțeleagă că nu și-ar dori să-l înlocuiască pe Nicolae Ciucă.

Numai că liderii PSD nu ar fi de acord cu opinia lui Ciolacu și în consecință ar propune o altă persoană de la PSD pentru funcția de prim ministru.

Mai înțelege cineva ceva? Tocmai asta înseamnă joc politic subtil, la vârf. De regulă un lider al unui partid se antrenează cam doi, trei ani până să devină un bun negociator cu alte partide, dar și un bun strateg pentru sine și pentru partidul său.

A atins Marcel Ciolacu acel nivel în care își permite să facă jocuri politice? Sunt semnale că da. Față de Nicolae Ciucă este cu un pas sau cu o etapă în față. Președintele PNL este încă doar șef al partidului, nu lider al acestuia. Dacă pierde funcția de prim ministru, la fel ca predecesorii lui, Ludovic Orban și Florin Cîțu, își va pierde și poziția politică, șefia PNL. La PNL și PSD funcția de președinte de partid când este la guvernare este strâns legată de funcția de prim ministru. Ai pierdut șefia guvernului, ai pierdut și șefia partidului.

Este posibil ca anul 2022 datorită crizei să nu fie un an al răsturnărilor politice de anvergură. În schimb următorul an va fi unul al analizelor, al contestărilor, al reproșurilor. 2023 va fi anul în care se vor plăti costurile politice ale guvernării din timpul crizei energetice, al crizei războiului, anul când se va da seamă pentru împrumuturile uriașe, pentru toate greșelile făcute sau închipuite.

Moare calul sau se rupe alianța PNL-PSD?

Vorbele cu dublu înțeles, vorba în doi peri, proverbele în general, plac publicului, politicienilor, ziariștilor. Traian Băsescu, de cele mai multe ori, fără voia lui, a produs câteva perle.