Audienţe în direct, cu Ioan Aniţaş, invitat: Sergiu Tarţa. Titlul emisiunii: Apicultura sătmăreană la început de sezon (reluare) 01.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Dumitru Păcurar,Ştefan Resler,Claudiu Ţinca,Viorel Ciubotă. Titlul emisiunii:Satu Mare Centenar.(reluare) 02.30 Concert freeborn brothers Satu Mare 03.40 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Vasile Ciocan. Titlul emisiuni: Vasile Ciocan – rapor la 760 de zile . 04.40 Mesager educaţiona, cu Vasile Nechita, invitat: Vlaicu Popescu. Titlul emisiuni: Învăţământul dual la Colegiul Tehnic Unio- Traian-Vuia. 05.40 Natura ne cheamă, cu Ioana Zaharia. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Simona Niste. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Anzik Arnold. 08.00 Audienţe în direct, cu Ioan Aniţaş, invitat: Sergiu Tarţa. Titlul emisiunii: Apicultura sătmăreană la început de sezon (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Simona Niste. 09.15 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc,invitat: Rodica Mereuţă. Titlul emisiunii: Probleme de mediu văzute prin prisma unui comisar de la garda de mediu. 09.45 La psiholog,Ioana Vladimirescu,invitat: Călin Secan.Titlul emisiuni: Copii şi mediul virtual. 10.20 Religie, cu Eva Laczko , invitat: Florin Fodoruţ. Titlul emisiunii: De la Înviere Mântuitorul până la Înălţarea la cer. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Dumitru Păcurar,Ştefan Resler,Claudiu Ţinca,Viorel Ciubotă. Titlul emisiunii:Satu Mare Centenar.(reluare) 13.00 Ştiri 13.30 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Vasile Ciocan. Titlul emisiuni: Vasile Ciocan – rapor la 760 de zile . 14.40 Teleshopping 15.00 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat: Dumitru Pintea. Titlul emisiunii: Acţiuni sanitar veterinare la început de păşunat. 16.00 Sănătate,cu Mihaela Ghiţă, invitat: Marcel Nichita. Titlul emisiuni: Îngrijirea tenului primăvara. 16.30 Panoramic sportiv, cu Ionuţ Blăjan, invitat: Ovidiu Domide. Titlul emisiunii: Satu Mare găzduieşte ărima etapă din C.N. de Rally Raid . 17.30 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu, invitat: Andrada Bârsăuan . 18.30 Audienţe în direct 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat- Sebi Borlaştean. 22.30 Ne cheamă natura 23.30 Ştiri

Modelul Gabriela Firea

Scris de Dumitru Păcuraru, 23 martie 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Dintre primarii aleşi anul trecut de departe se remarcă primarul general al Capitalei. Gabriela Firea  beneficiază din plin de o publicitate pe măsura importanţei unei capitale. Activă, inventivă, foarte mobilă, în mai puţin de un an a reuşit să-i depăşească în notorietate şi popularitate pe toţi foştii primari, inclusiv pe Traian Băsescu. Probabil a devenit deja un model pentru ceilalţi primari din ţară. Cum opoziţia nu are pregătit un contracandidat, şi nici nu sunt semne că încearcă lucrul acesta, s-ar părea că fosta jurnalistă şi-a asigurat un al doilea mandat.

Adversari are destui. I se pândesc toate mişcările. Sunt contestate multe dintre măsurile pe care le ia, însă criticile la adresa ei nu au consistenţă. Din această cauză numele Gabrielei Firea este din ce în ce mai vehiculat pentru o eventuală candidatură la preşedinţia României. Nu ar fi primul caz. Traian Băsescu s-a calificat pentru candidatura la preşedinţie din funcţia de primar general. Paradoxal este că el nu a fost considerat niciodată un primar bun, ca să nu spunem un primar mare. Era impulsiv, agresiv, lua măsuri controversate, a semnat retrocedări discutabile, avea în spate “Flota”, un dosar penal mare cât casa.

În comparaţie cu el, Firea este un copil nevinovat. Deocamdată. Pentru că nu se ştie niciodată cum evoluează, sau involuează, un ales local. Distanţa de la candidat la primar este uriaşă. Niciodată oamenii nu ştiu ce aleg. Majoritatea aleşilor dezamăgesc încă de la primele luni de mandat. La fel, de la un candidat prezidenţial la preşedinte este o distanţă ca de la cer la pământ. În situaţia în care ar candida la preşedinţie, în eventualitatea unei victorii, nu se ştie cum ar fi în cea mai înaltă funcţie în stat. Chiar şi actualul preşedinte a fost desemnat să candideze pe baza rezultatelor pe care le-a obţinut ca primar al unei reşedinţe de judeţ. În cazul său, reclama a depăşit mult realizările. Sibiul devenise o legendă. Nu mai este cazul. Sibiul a redevenit un oraş ca oricare altul, curat pe centru, plin de mizerii mai la margine.

Nu ştim, sau nu se vede, cât îi foloseşte preşedintelui Iohannis experinţa de fost primar. În schimb, Traian Băsescu s-a folosit de experienţa acumulată. Comportamentul său nu s-a modificat. A folosit acelaşi limbaj agresiv, s-a dovedit la fel de impulsiv în relaţiile cu adversarii.

Experienţele personale sunt valorificate diferit, de la  persoană la persoană. În cazul primarilor este greu de găsit elementele care le marchează în mod decisiv prestaţiile. Ca omul cel mai apropiat de comunitate, primarul este politicianul care vine în contact direct cu cel mai mare număr de cetăţeni. Acesta este al doilea secret al popularităţii primăriţei de Bucureşti. Nu ştim cum procedează alţi primari de mare oraşe. Este foarte probabil ca o parte dintre ei să fi devenit foarte populari. Un Emil Boc la Cluj, un Ilie Bolojan la Oradea au o faimă care depăşesc graniţele judeţelor lor. Dar dincolo de ei, Gabriela Firea  pare să fie singura care devine un model de primar care merită urmat. Deocamdată.

Poate că ar trebui să ne limităm la primarii pe care avem ocazia să-i vedem la lucru. Fiecare localitate are propriile probleme, iar fiecare primar le rezolvă, sau nu le rezolvă, în stilul său. În mod sigur oamenii fac comparaţii. Este inevitabil să nu fie comparaţi cu primarul cel mai vizibil, cu primarul general al Capitalei. De asemenea, primarii actuali sunt comparaţi cu cei cărora le-au luat locul. Acest lucru este inevitabil. Comparaţia dă măsura capacităţii sau incapacităţii unui primar în funcţie. Ce fac oamenii când văd că nerealizările trag mai greu în balanţă decât realizările? Aşteaptă să treacă cei patru ani nu însă fără să devină agresivi prin reclamaţii, sesizări, pe reţelele de socializare etc. Din acel moment viaţa într-o localitate devine un calvar.

Abonează-te acum Online!