26.09.2018 00.00 Agenda publică, cu Stela Cădar invitaţi: Iuliu Ilyes, Adelin Ghiarfaş. Titlul emisiunii: Scandal în PNL.De ce a demisionat Bolojan?(reluare) 01.25 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Marius Gânţă. Titlul emisiuni: Marius Gânţă – raport la 8760 de zile. 02.30 Ne cheamă natura 03.30 Cultură, Fior de Zatmar 04.45 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu. 05.40 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Dan Şuta. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Audienţe în direct, cu Eva Laczko , invitat: Kallos Zolan, Szejke Otttilia. Titlul emisiunii: Cum va fi noul an şcolar pentru secţiile maghiare? (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 09.15 Viaţa la Ţară 10.20 Religie, cu Mihaela Ghiţă, invitat: Laurenţiu Costin. Titlul emisiunii: ”Pescuirea minunată” – găsirea sensului vieţii. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar invitaţi: Iuliu Ilyes, Adelin Ghiarfaş. Titlul emisiunii: Scandal în PNL.De ce a demisionat Bolojan?(reluare) 13.00 Ştiri 13.25 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Lorincz Tiberiu.Titlul emisiuni: Căile ferate înguste din jurul Sătmarului. 14.20 Teleshopping 14.40 Cultură, Digania – O tradiţie reînviată 16.10 Panoramic sportiv, cu Constantin Demian, invitat: Dorel Ziman. Titlul emisiunii: Un nou început de an şcolar la liceul cu program sportiv Satu Mare. 17.30 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Marius Gânţă. Titlul emisiuni: Marius Gânţă – raport la 8760 de zile. 18.30 Audienţe în direct 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Ştiri 22.00 Audienţe în direct 23.00 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Dan Şuta.

Mistreţii fac ravagii în culturile agricole din mai multe zone din judeţ

Scris de Ioan Aniţaş, 12 august 2016 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »
Pagube produse de mistreti

Pagube produse de mistreti

Fermierii şi vânătorii organizează acţiuni de menţinere a animalelor în pădure

An de an, cu maximă rigoare, o serie de animale sălbatice dau iama în culturile agricole înfiinţate pe terenuri situate mai ales în vecinătatea pădurilor.

Culmea este că majoritatea celor care reclamă, nici măcar nu învaţă anumite reguli, dar mai ales prevederi legislative pentru a putea beneficia de despăgubiri. O serie de primari din judeţ consideră că adesea îşi pierd timpul cu evaluarea pagubelor, atâta vreme cât fermierii ignoră propriile obligaţii. În asemenea condiţii nici nu pot beneficia de despăgubiri, chiar dacă au fost sau sunt evaluate pagubele.

Dacă primăvara sunt semnale în ceea ce priveşte atacurile mistreţilor în culturile de cartofi şi porumb, apoi în cele de cereale păioase, când spicele au boabele în faza de lapte-ceară, iată că în această perioadă sunt semnale din judeţ, că guiţătorii au intrat în lanurile de porumb, mai ales acolo unde ştiuleţii au boabele pline, suficient de bine dezvoltate, dar şi în cele de floarea-soarelui.

Semnale şi confirmări din judeţ

Ferencz Levente, primarul comunei Săcăşeni, membru al unei grupe de vânătoare din zonă, ne-a confirmat faptul că mistreţii atacă în lanurile de porumb. Chiar a fost în teren, fiind nu numai membru, ci vicepreşedinte al unei asociaţii a vânătorilor, pentru a stabili împreună cu fermierii măsurile care se impun pentru a institui un anume control asupra ieşirii porcilor din pădure. În vreme ce se aşteaptă primirea substanţelor repelente (urât mirositoare) care se vor amplasa pe traseele străbătute de porci, au fost împrăştiate în pădure boabe de porumb, tocmai în ideea de a-i ţine în habitatul lor natural pe rebelii guiţători.

Mai multe citiţi în ediţia tipărită din data de 13 iulie, disponibilă la chioşcurile de ziare, sau în format electronic (PDF).

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.