Image 1
Image 2

Misterul unei piese de şah cumpărate cu 6 dolari care valora 1.000.000

Piesa din setul ”Lewis Chessmen”
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Piesa din setul ”Lewis Chessmen”
Piesa din setul ”Lewis Chessmen”

Misterioasa piesă de şah din celebra colecţie „Lewis Chessmen”, care datează din secolul al XII-lea, a fost descoperită din întâmplare, după ce familia unui comerciant de antichităţi decide să scoată la licitaţie obiectele colecţionate şi lăsate ca moştenire de acesta, relatează BBC.

93 de piese, aparţinând setului cunoscut sub denumirea „Lewis Chessmen”, au fost iniţial descoperite pe Insula Lewis din Scoţia, în anul 1831, circulând mai multe versiuni ale poveştii despre circumstanţele în care curioasele figurine au fost găsite. Setul este confecţionat din fildeş şi se estimează că ar fi fost sculptat între secolele al XII-lea şi al XIII-lea în oraşul Trondheim din Norvegia.

Din cele 93 de piese, 82 se află la British Museum din Londra, în timp ce 11 sunt expuse la Muzeul Naţional Scoţian din Edinburgh. După o jumătate de secol, timp în care piesa de şah Lewis a zăcut într-un sertar, o banală licitaţie pare să fi căpătat o turnură neaşteptată pentru familia comerciantului. Piesa de colecţie ar fi fost achiziţionată, în anul 1964, pentru modica sumă de 6 dolari, iar nimeni nu ar fi bănuit la acea vreme că ar fi vorba de un preţios artefact istoric, evaluat în zilele noastre la peste un milion de dolari.

„A fost găsit în casa bunicului meu. Când a murit, mama a moştenit piesa de şah. Mama era foarte ataşată de această piesă şi îi admira complexitatea. A crezut că este specială şi că ar putea avea o semnificaţie magică. Ani la rând, a fost ţinută într-un sertar din casa sa. Din când din când, îl mai privea pentru a-i admira unicitatea”, a spus purtătorul de cuvânt al familiei, citează CNN.

„O surpriză încântătoare”” i-a prilejuit şi lui Alexander Kader, expertul de la casa de licitaţii Sotherby, care a evaluat piesa. „Familia ştia că posedă ceva special, dar au fost destul de surprinşi să afle ce era de fapt”, a spus Alexander Kader.

Artefactul reprezintă un gardian cu barbă, cu o înălţime de aproximativ nouă centimentri, care ţine o sabie în mâna dreaptă şi un scut în partea stângă. În şahul modern, piesa ar fi echivalentul turnului.

Alexander Kader a păstrat secretul descoperirii în ultimele sase luni, timp în care experţii au verificat autenticitatea artefactului. “Mai există patru piese care nu au fost încă găsite. Ar mai putea dura încă 150 de ani până când vom putea asista din nou la o astfel de descoperire.”, a mai spus Krone, citat de BBC.

Obiectul va fi prezentat la Edinburgh şi la Londra, înainte de licitaţia organizată în data de 2 iulie, în urma căreia piesa ar putea fi cumpărată de un muzeu, potrivit expertului Alexander Kader.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with