00.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Mariana Săllăgean, Beniamin Urs, Horia Adrian Ungur. Titlul emisiunii: Ce decizii au luat liderii coaliţiei PSD-ALDE? (reluare) 01.30 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Bogdan Georgescu. Titlul emisiunii: Scriitorii de expresie maghiară din Carei sunt mai cunoscuţi în Ungaria. 02.25 Ne Cheamă Natura 03.25 Portret de artist 04.15 Concert Samus Quit Art - la Poesis 05.20 În Slujba Comunităţi cu Mihai Sălceanu, invitat: Sînziana Cristea. Titlul emisiuni: Sînziana Cristea 4420 raport la de zile. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Audienţe în direct, cu Mihai Sălceanu, invitat: Viorel Verzeş. Titlul emisiuni: Cât de sigur e sistemul de pensii de stat?(reluare) 09.00 La Psiholog 09.30 Viaţa la Ţară cu Ioan Aniţaş. Titlul emisiunii: Ziua pomiculturii sărbătorită la Săuca. 10.30 Religie cu Eva Laczko, invitaţi: Pallai Bela, Roman Janos. Titlul emisiunii: Retrospectiva vizitei papale. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Mariana Săllăgean, Beniamin Urs, Horia Adrian Ungur. Titlul emisiunii: Ce decizii au luat liderii coaliţiei PSD-ALDE? (reluare) 13.00 Ştiri 13.30 Educaţie Ecologică cu Cristina Bursuc, invitat: Elisabeta Bekessy. Titlul emisiunii: Acţiuni cu tânăra generaţie în scop ecologic. 14.10 Teleshopping 14.30 Zone Folclorice cu Ioana Vladimirescu, invitat: Georgiana Marina. 15.40 Prieteni necuvântători cu Alina Blejan, invitat: Zoltan Szabo, dresor de câini. 16.30 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Bogdan Georgescu. Titlul emisiunii: Scriitorii de expresie maghiară din Carei sunt mai cunoscuţi în Ungaria. 17.20 Panoramic sportiv, cu Ionuţ Blăjean, invitat: Gheorghe Sabău. Titlul emisiunii: Box în weekend: Cupa Voinţa – memorial Timofie Pogăciaş şi Liviu Gheţe. 18.00 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă. 18.30 Audienţe în direct, cu Eva Laczko (direct) 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar (direct) 21.30 Ştiri 22.00 Audienţe în direct, cu Eva Laczko (reluare) 23.30 În Slujba Comunităţi cu Mihai Sălceanu, invitat: Sînziana Cristea. Titlul emisiuni: Sînziana Cristea 4420 raport la de zile. 25.06.2019

Misterul unei piese de şah cumpărate cu 6 dolari care valora 1.000.000

Scris de Vasile Andreica, 05 iunie 2019 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »
Piesa din setul ”Lewis Chessmen”

Piesa din setul ”Lewis Chessmen”

Misterioasa piesă de şah din celebra colecţie „Lewis Chessmen”, care datează din secolul al XII-lea, a fost descoperită din întâmplare, după ce familia unui comerciant de antichităţi decide să scoată la licitaţie obiectele colecţionate şi lăsate ca moştenire de acesta, relatează BBC.

93 de piese, aparţinând setului cunoscut sub denumirea „Lewis Chessmen”, au fost iniţial descoperite pe Insula Lewis din Scoţia, în anul 1831, circulând mai multe versiuni ale poveştii despre circumstanţele în care curioasele figurine au fost găsite. Setul este confecţionat din fildeş şi se estimează că ar fi fost sculptat între secolele al XII-lea şi al XIII-lea în oraşul Trondheim din Norvegia.

Din cele 93 de piese, 82 se află la British Museum din Londra, în timp ce 11 sunt expuse la Muzeul Naţional Scoţian din Edinburgh. După o jumătate de secol, timp în care piesa de şah Lewis a zăcut într-un sertar, o banală licitaţie pare să fi căpătat o turnură neaşteptată pentru familia comerciantului. Piesa de colecţie ar fi fost achiziţionată, în anul 1964, pentru modica sumă de 6 dolari, iar nimeni nu ar fi bănuit la acea vreme că ar fi vorba de un preţios artefact istoric, evaluat în zilele noastre la peste un milion de dolari.

„A fost găsit în casa bunicului meu. Când a murit, mama a moştenit piesa de şah. Mama era foarte ataşată de această piesă şi îi admira complexitatea. A crezut că este specială şi că ar putea avea o semnificaţie magică. Ani la rând, a fost ţinută într-un sertar din casa sa. Din când din când, îl mai privea pentru a-i admira unicitatea”, a spus purtătorul de cuvânt al familiei, citează CNN.

„O surpriză încântătoare”” i-a prilejuit şi lui Alexander Kader, expertul de la casa de licitaţii Sotherby, care a evaluat piesa. „Familia ştia că posedă ceva special, dar au fost destul de surprinşi să afle ce era de fapt”, a spus Alexander Kader.

Artefactul reprezintă un gardian cu barbă, cu o înălţime de aproximativ nouă centimentri, care ţine o sabie în mâna dreaptă şi un scut în partea stângă. În şahul modern, piesa ar fi echivalentul turnului.

Alexander Kader a păstrat secretul descoperirii în ultimele sase luni, timp în care experţii au verificat autenticitatea artefactului. „Mai există patru piese care nu au fost încă găsite. Ar mai putea dura încă 150 de ani până când vom putea asista din nou la o astfel de descoperire.”, a mai spus Krone, citat de BBC.

Obiectul va fi prezentat la Edinburgh şi la Londra, înainte de licitaţia organizată în data de 2 iulie, în urma căreia piesa ar putea fi cumpărată de un muzeu, potrivit expertului Alexander Kader.

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.