Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a participat ieri la deschiderea Zilelor Medicale ale Ţării Oaşului | Informaţia Zilei

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a participat ieri la deschiderea Zilelor Medicale ale Ţării Oaşului

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a participat vineri la deschiderea celei de-a X-a ediţii a Zilelor Medicale ale Ţării Oaşului, eveniment care are loc în perioada 25-27 iulie la Hotel Poezia de la Luna Şes. Tema evenimentului, la care participă medici din toată regiunea, este ”Aspecte clinice actuale în bolile hematologice”.

”Am avut senzaţia că vin la o cafea în familie, este un sentiment care îmi place foarte mult. Îmi place tipul acesta de manifestări pentru că dincolo de ştiinţă, socializarea şi schimbul de păreri e cea mai importantă, pentru că putem fi oneşti. Am mai multe motive pentru care am venit azi în Ţara Oaşului, iar cel mai important este prezenţa la această manifestare. Am cunoscut multe aspecte despre ceea ce înseamnă hematologia când conduceam Spitalul Judeţean Baia Mare, în urma discuţiilor cu doamna doctor Truică. Când am ajuns la minister, am ţinut cont, iar acum în domeniul hematologiei România a făcut progrese importante”, a precizat ministrul Sorina Pintea.

Aceasta a anunţat că urmează reorganizarea sistemului naţional de transfuzii, fiind publicat în transparenţă decizională un act normativ care va intra în vigoare în 2020.

Anul investiţiilor

Sorina Pintea a reamintit că, pentru Ministerul Sănătăţii, anul acesta este unul al investiţiilor.

”Anul acesta este un an investiţiilor. Vă reamintesc că am alocat Spitalului din Negreşti-Oaş suma de 2,7 milioane de euro pentru achiziţionarea de aparatură, 14 milioane de euro pentru Spitalul Judeţean – pe care sper să le cheltuie pentru că până în urmă cu 2 săptămâni nici nu au demarat procedurile de achiziţii. Până la urmă, dvs, medicii nu veţi putea realiza un act medical de calitate, dacă noi, statul, nu vă asigurăm condiţii decente: salarii şi aparatură medicală ca să puteţi trata pacienţii. Anul viitor va fi anul programelor naţionale de sănătate. E nevoie de investigaţii mai complexe, de molecule noi şi toate acestea se traduc în resurse financiare pe care trebuie să le alocăm. Şi vom face asta”, a precizat Sorina Pintea.

Un moment emoţionant a avut loc atunci când un băieţel bolnav de diabet, la demersurile căruia ministrul Sănătăţii a introdus molecule noi pe lista tratamentelor bolnavilor de diabet, i-a dăruit acesteia un buchet de flori.

În final, Sorina Pintea i-a invitat pe medici să conteze pe sprijinul Ministerului Sănătăţii şi al său, deoarece provine din sistemul sanitar şi ştie ce este de făcut.

Prezentă la eveniment, primarul Aurelia Fedorca l-a felicitat pe iniţiatorul evenimentului, medicul negreştean Vasile Negrean, pentru că reuşeşte să organizeze cu mare succes acest eveniment de zece ani consecutiv, la care participă somităţi ale lumii medicale dar şi tineri medici rezidenţi.

Profesorul Vasile Negrean a mulţumit pentru sprijin celor care l-au susţinut pentru organizarea celor zece ediţii şi a acordat diplome de susţinere.

Evenimentul este organizat de Asociaţia Română pentru Educaţie Medicală (AREM), Universitatea de Medicină şi Farmacie Iuiu Haţieganu din Cluj Napoca, Prefectura Satu Mare, Consiliul Judeţean, Primăria şi Consiliul Local Negreşti-Oaş, Spitalul Orăşenesc Negreşti-Oaş şi Clinica Medicală IV.

Vizită la Spitalul din Negreşti-Oaş

După deschiderea simpozionului medical, ministrul Sorina Pintea a efectuat o vizită la Spitalul Negreşti-Oaş, unde a verificat stadiul achiziţiilor pentru aparatura medicală pentru care ministerul a alocat fonduri de 2,7 milioane de euro pentru achiţionarea de aparatură medicală, după cum urmează: 1 sistem complet de video endoscopie cu gastroscop şi colonoscop, 200 de paturi de spital, 2 ventilatoare mecanice, 1 ventilator de transport,1 oximetru cerebral/somatic, 1 mamograf, 1 sistem complet videoendoscopie cu gastroscop şi colonoscopie, 2 două ventilatoare mecanice, 1 defibrilator automat cu pacemaker extern integrat, 2 sisteme de încălzire externă a pacientului, 1 electrocardiograf cu 12 canale, 1 sistem de intubaţie dificilă şi de rutină.

Sorina Pintea i-a solicitat managerului Diana Mitruţ ca, înafară de aceste dotări, să facă demersurile pentru a putea finanţa reabilitarea secţiilor care au nevoie urgentă de îmbunătăţiri precum ATI, Pediatrie şi Îngrijiri Palietive.

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.

  • Dacă vrei ca reclama ta să apară aici, sună la 0261.767.303 sau 0724.103.517