Image 1
Image 2

Ce părere aveţi despre desfiinţarea caselor de asigurări de sănătate şi a direcţiilor de sănătate publică judeţene?

Ministrul Sănătăţii anunţă desfiinţarea caselor de asigurări de sănătate şi a direcţiilor de sănătate publică judeţene
Ministrul Sănătăţii anunţă desfiinţarea caselor de asigurări de sănătate şi a direcţiilor de sănătate publică judeţene
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

 

Ministrul Sănătăţii anunţă desfiinţarea caselor de asigurări de sănătate şi a direcţiilor de sănătate publică judeţene
Ministrul Sănătăţii anunţă desfiinţarea caselor de asigurări de sănătate şi a direcţiilor de sănătate publică judeţene

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a anunţat că în perioada următoare vor fi desfiinţate direcţiile de sănătate publică judeţene (DSP) şi casele judeţene de asigurări de sănătate (CJAS), fără nicio dezbatere publică prealabilă.

Potrivit lui Nicolăescu, direcţiile de sănătate publice judeţene consumă 10% din fondul de administrare al Ministerului Sănătăţii, iar CJAS consumă 3% din FNAS.

Economiile ce vor fi făcute prin desfiinţarea lor vor fi dirijate către programele naţionale de sănătate. De asemenea, economiile realizate prin desfiinţarea caselor judeţene de asigurări vor merge către aceste programe.

Toate aceste case judeţene sunt subordonate Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, iar banii se varsă în Fondul Naţional Unic de Asigurări de Sănătate (FNUASS), care în 2012 a fost de 17,7 miliarde de lei.

Declaraţiile au fost făcute la Forumul Naţional al Asociaţiilor de Pacienţi, organizat de Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România şi Colegiul Medicilor din România.

Vor merge sătmărenii mai mult pe jos şi cu bicicleta odată cu închiderea Centrului Vechi?

Vezi rezultatele

Pentru a vota este necesar sa fiti autentificat !

Loading ... Loading ...

Simplă coincidenţă sau nu, desfiinţarea filialelor judeţene CAS şi DSP trebuie pusă pe seama proiectului de regionalizare. Fiecare minister va hotărî soarta instituţiilor subordonate din teritoriu. Nevoia de a face economie începe să fie o prioritate. Războiul împotriva birocraţiei va face victime în primul rând la nivel local. Recent premierul a anunţat că se taie 15% din bugetul ministerelor. Iată că ministerele plasează mai jos măsura. Aproximativ 8% din personalul din cadrul celor două instituţii va fi disponibilizat. Unde pleacă aceşti oameni nu mai spune nimeni.

Măsura anunţată de ministrul Nicolaescu va fi repetată şi de alte ministere.

Reacţiile autorităţilor sanitare locale nu s-au lăsat aşteptate. Acestea şi-au expus punctul de vedere faţă de măsura lansată de ministrul Sănătăţii.

Directoul executiv al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Satu Mare, ec. Georgeta Pop a declarat pentru Informaţia zilei că ” niciun factor de decizie la ora actuală nu poate să desfiinţeze un sistem peste noapte. Nu e posibil să desfiinţezi un sistem fără ca să nu pui ceva în loc”.

Preşedinta CJAS Satu Mare a spus că această problemă a reorganizării sistemului asigurărilor de sanatate a fost pusă în discuţie de ceva vreme mai precis de la sfârşitul anului 2011, când vechea guvernare şi-a propus un proiect de lege a sănătăţii care cuprindea la capitolul  asigurări de sănătate o varianta de desfiinţare a caselor judeţene. Însă  acest proiect a fost abandonat în urma dezbaterii publice. În schimb se ştia în contextul mai larg al regionalizării că şi instituţiile publice vor suporta un proces mai larg de restructurare.

Directorul executiv al DSP, Dorina Dragoş Guran consideră că “declaraţia ministrului Nicolăescu  era pe undeva aşteptată de DSP, încă din cursul anului trecut, sau din  perioada când s-a pus problema regionalizării teritoriului ţării, dar evident e o mică diferenţă între a vorbi de desfiinţarea unei instituţii şi reorganizarea acesteia, deoarece  ne aşteptam la o reorganizarea a direcţiilor de sănătate publică judeţene sub o altă formă sau sub o altă denumire”.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with