Image 1
Image 2

Ministrul Muncii, Claudia Costea, se gândeşte să demisioneze

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Ana Costea, ministrul Muncii
Ana Costea, ministrul Muncii

Proiectul de ordonanţă de urgenţă privind salarizarea va fi retras de Ministerul Muncii, au anunţat sindicaliştii la ieşirea de la negocierile care au avut loc marţi la sediul ministerului.

Ca urmare, ministrul Muncii – Claudia Ana Costea, a lăsat senzaţia că ar putea demisiona din funcţie, spun sindicaliştii.

După publicarea proiectului de Ordonanţă de urgenţă privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) a hotărât să declanşeze acţiuni de protest, ne informează Victor Oprea, preşedintele Sindicatului Liber din Învăţământ Satu Mare, afiliat al FSLI.

În opinia conducerii FSLI, proiectul de lege de salarizare în sistemul bugetar, propus de Guvernul tehnocrat condus de prim  ministrul Dacian Julien Cioloş, “se dovedeşte a fi un proiect de ordonanţă de urgenţă care creează nedreptăţi”.

Discrepanţe în salarizarea personalului bugetar

Potrivit comunicatului federaţiei sindicale, proiectul de lege la care ne referim nu rezolvă discrepanţele în salarizarea personalului bugetar. “Mai mult, analizând grilele de salarizare propuse de Guvernul Cioloş, pentru personalul din învăţământ, se constată că pentru anumite categorii de cadre didactice, salariile propuse sunt mai mici decât cele actuale cu:
– 7% pentru educatoarele şi învăţătorii debutanţi, categorii care vor fi salarizaţi la nivelul salariului minim brut pe economie;
– până la 29% pentru învăţătorii şi educatoarele cu studii medii;
– 6% pentru profesorii debutanţi”, se spune în comunicatul FSLI.
Liderii sindicali recunosc că acest proiect propune reducerea numărului tranşelor de vechime şi o creştere a salariilor pentru anumite categorii de profesori. Însă ei “nu pot fi de acord cu salariile propuse pentru învăţătorii şi educatoarele cu studii medii care riscă să rămână îngheţate pentru o perioada nedefinit de mare, din cauza modului în care este concepută grila. De asemenea, salariile umilitoare propuse pentru debutanţi sunt «un îndemn» pentru tinerii performanţi să fugă de învăţământ.

Cei care au deja salarii mari vor fi avantajaţi

Consultând grila din proiectul de ordonanţă de urgenţă, rezultă că cele mai mari salarii le revin profesorilor universitari cu vechime de peste 25 de ani – până la 5.339 de lei, profesorilor cu gradul didactic I – indemnizaţii de 3.470 de lei, iar institutorii cu gradul I vor beneficia de salarii de până la 2.797 de lei.
Cadrele didactice din învăţământul preuniversitar ar urma să beneficieze de salarii cuprinse între 1.681 lei – 3.470 de lei.
De asemenea, se acordă indemnizaţii pentru anumite categorii de personalul didactic ce asigură predarea simultană astfel: pentru două clase de elevi, o creştere cu 5%; pentru trei clase de elevi, o creştere cu 7,5%; pentru patru clase de elevi, o creştere cu 10%.

Iniţierea unor proteste sindicale

Într-un comunicat de presă, Simion Hancescu, preşedintele FSLI, scrie că membrii de sindicat afiliaţi „vor recurge la toate formele de luptă sindicală, prima acţiune urmând a se desfăşura în zilele de 18 şi 19 aprilie, în intervalul orar 15-17, când se va picheta sediul Guvernului României”.
În final, se declară sentenţios: “cei peste 178.000 de salariaţi din învăţământul preuniversitar, membri de sindicat ai organizaţiilor afiliate la Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, nu acceptă o astfel de lege de salarizare!”.

Paşi înapoi după intervenţia sindicatelor

“Avem un avertisment foarte clar pentru cabinetul Cioloş pentru ca în regim de urgenţă să întrunească Consiliul Tripartit pentru a discuta varianta care va înlocui acest proiect de ordonanţă”, a declarat Marius Nistor, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret“.
La rândul său, Leonard Bărăscu, CNSRL Frăţia, a declarat că ministrul Muncii, Ana Costea, a lăsat impresia că va demisiona curând.

6 comentarii

  1. Sa-l pupe undeva cei care l-au pus si au manifestat pt guvern tehnocrat. Unde sunt acei acum ca sa-l dea jos sau nu apar de rusine ce le este. La diaspora acum nu le pasa? Pai normal ca nu la cat castiga ei iar noua ne-a bagat pe gat guvernul lor

  2. Parerea mea este ca alesii nostri se plictisesc acolo unde lucreaza sau stiu eu ce fac. |Din cand in cand mai dau o lege, apoi cugeta. Cand se intampla asta cu cugetatul, isi dau seama sau li se spune ca legea este aiurea (vezi legea antifumat, legea invatamantului, legea salarizarii, ultimele capodopere in materie de nongandire). Anunta si acum ca salariile vor creste, iar realitatea zice altceva. Cand pe alesii nostri ii apuca desteptarea, unii zic ca pleaca. Unde? De-am sti!

Lasă un răspuns

Connect with